Specijalna klauzula: Mesi može da ide bez obeštećenja!

Ne važi za elitne klubove, Barselona želi da potpiše novi ugovor sa Argentincem.

Fudbal 14.10.2018 | 23:45
Specijalna klauzula: Mesi može da ide bez obeštećenja!
Poslednji put u predsedničkoj kancelariji 25. novembra 2017. Ruka Josepu Mariji Bertomeuu i potpis na produžetak ugovora do juna 2021. A kako sad stvari stoje, želi Barselona maltene do kraja karijere da zadrži Lionela Mesija, pa razmatra strategiju kako da ga „veže“ papirima za dodatnu ili, možda, dve godine.

Zato katalonski Mundo deportivo uverava da su čelnici španskog šampiona razradili plan po kojem bi Argentinca sačuvali na stadionu Nou Kamp, tim pre što – uverava isti dnevnik – „desetka“ tima ima posebnu klauzulu ubačenu u ugovor prilikom poslednjeg produžetka saradnje. Ona kaže da na kraju sezone 2019/2020, pre nego što uđe u poslednju godinu postojećeg ugovora, Mesi može da napusti klub bez obeštećenja. S tim da ona ne važi, kako to Mundo opisuje, za „elitne klubove Evrope“.

Leo bi mogao bukvalno bez obeštećenja da napusti Barsu i preseli se na negu egzotičnu destinaciju, kao što su to radili njegovi dioskorašnji saigrači, Ćavi odlaskom u katarski Al Sad i Andres Inijesta u japanski Visel Kobe. U oba slučaja klub je bio darežljiv prema kapitenima, omogućivši im da pod stare dane napuste Barselonu bez obaveze da novi poslodavci plaćaju obećtećenje, kako bi na drugom kraju sveta mogli da zgrnu još više novca. Pretpostavlja se da bi isto tako mogao da prođe i Mesi, naravno, ako poželi da ode u Aziju. Ili, možda, Australiju, Sjedinjene Američke Države.

Pomenuta klauzula, navodi dalje Mundo deportivo, ne važi za klubove kao što su Real, Mančester junajted, Bajern, Juventus, pa i skorojevići poput Mančester Sitija ili Pari Sen Žermena. Ako neko od njih poželi da vodi Mesija moraće da ga „otključa“ plaćanjem izlazne klauzule u vrednosti od 700.000.000 evra. Više od tri puta skuplje nego što su pariski Sveci prebacili u kasu Barselone kad su leta 2017. učinili Nejmara najskupljim fudbalerom svih vremena.

Mesi je dosad osam puta produževao vernost Barseloni, počev od 2005. kad je bio samo tinejdžerska senzacija. U međuvremenu je njegova plata rasla srazmerno učinku i uticaju na ekipu, a prilikom poslednje „šare“ dostigla je 27.000.000 evra, mimo onih 25.000.000 dobijenih samo što je pristao da potpiše. Kako god, sad ima 31 godinu, ali čelnici Blaugrane mu nude da igra i sa 35 (ako odluči da produži do 2022) ili 36 (2023).

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar