Na Kosmetu prave terorističke baze

Na KiM postoje strukture koje ozbiljno rade na stvaranju terorističkih baza sa ciljem izazivanja potresa u srpskim sredinama i šire, izjavio je danas pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković.

Srbija 13.10.2018 | 10:42
Na Kosmetu prave terorističke baze
Komentarišući to što su srpske službe otkrile da je teroristicka grupa Albanaca sa KiM pod kontrolom ISIS-a planirala prošle godine da izvrši napade u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, Petković kaže da je od 1999. godine albanski narod na KiM verski radikalizovan i da tome svjedoči činjenica da se na KiM južno od Ibra od 1999. do danas izgradilo više od 900 džamija.

"Dakle, reč je o jednom scenariju koji je trebalo da podseća na onaj iz 17. marta 2004. godine", rekao je Petković gostujući na Pinku.

Kazao je da Albanci na KiM planiraju naredne nedjelje da uvrste u dnevni red kosovske skupštine u Prištini set zakona koji se odnosi na formiranje tzv. vojska Kosova, ali ne pod tim nazivom.

Oni bi zadržali stari termin Bezbjednosne snage Kosova, kako bi izbjegli ustavne amandmane za koje im je prilikom glasavanja potrebna i podrška Srpske liste, objasnio je Petković.

"Šta će tamo vojska Kosova, kada tamo već postoji Kfor, osim da upada na sever i da se ponaša neprijateljski prema srpskom narodu. Ta vrsta provokacije (u kosovskoj skupštini) očekuje se sledeće nedelje i pokazuje da su Albanci nevrozni i da pokusavaju na sve nacicne da izazovu neku rekaciju Srbije, kao što je bio nedavni upad na Gazivode", rekao je Petković.

Ukazao je da se prema Rezoluciji UN 1244 i Kumanovskom sporazumu jedina oružana snaga na Kosovu i Metohiji KFor.

On je naglasio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na odgovoran način vodi Srbiju, ali i da pokazuje koje su crvene linije države Srbije i poručuje da neće dozvoliti da se desti nova Oluja ili 17. mart 2004.

Ističe, takođe, da radikalizacija Albanaca na KiM samo pokazuje koliko je bila pogubna odluka mnogih zapadnih mnogih zemalja da priznaju Kosovo.

Petković kaže da je do 1999. albanska društvo na KiM bilo sekularno i da je svoj nacionalni identitet zasnivalo na jeziku a ne religiji, dok je sada radikalizovano u mnogim aspektima.

"Kačanik je od strane New York Times-a bio proglašen za prestonicu vehabizma, dok je u izveštaju Stejt departmenta navedeno da je 400 Albanca sa KiM otišlo da ratuje na strani ISIS-a u Siriji".

Albanci već duže vrijeme pokušavaju da formiraju vojsku Kosova koja bi bila multietnička odnosno u kojoj bi bili i Srbi, kako bi imali, navodi Petković, opravdanje prilikom napada na srpske sredine da to nije etnički motivisano.

Srbi u okviru Srpske liste su jasno stavili do znanja da ne žele da učestvuju u formiranjiu vojske Kosova.

Petković ističe da kosovski predsjednik Hašim Tači često daje izjave oko KiM zbog unutrašnjih političkih poena, ali i zbog provokacije Srbije, kao i da si poziva na predsjednika Francuske Emanuela Makrona, ''jer zna da mu je upavo Makron u smislu podrške slaba tačka''.

Komentarišući Vučićevu ideju o razgraničenju na KiM, Petković kaže da je Vučić sam rekao da tako njegovo rješenje ne nailazi na podršku građana Srbije i da on kao predsjednik zemlje poštuje volju građana.

Petković dodaje da sada na KiM ima svega šest odsto Srba, dok je 1989. godine bilo 17 odsto i da treba da se zapitamo koliko će Srba biti za 15 godina.

"Zbog toga se sada priprema posebna sednica Vlade Srbije na kojoj će biti usvojeni značajni programi za oporavak sprskih sredina na KiM, za izgradnju novih fabrika, bolnica, jačanje privrede, pre svega poljoprivrede. Sve to pokazuje da vodimo proaktivnu politiku", naveo je Petković.

Politički analitičar Radun Branko je, takođe, rekao da na KiM ima dosta pripadnika ISIS-a koji su se borili u Siriji, možda i najviše srazmjerno broju stanovnika, ali i iz Makedonije i Raške.

"Tu se stvorio novi talas reislamizacije Albanaca. Tako, na primer, 1999. Albanci nisu napadali samo Srbe već i nealbansko stanovništvo i muslimane koji nisu Albanci. Sada se to menja, sada imaju apsiracije da preko islama asimiliuju i bošnjačko stanovništvo u Crnoj Gori i Raškoj, kroz neku novu islamizaciju svog stanoništva", kaže Radun.

Dodaje da na KiM ima puno ljudi koji se vratili sa ratišta u Siriji, gdje su primili najradikalniju vrstu islama - vehabizam, prošli obuke i učestvovali u ratu.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ludi zapad

13.10.2018 08:41

Ne branim ja ni pokojnog Slobodana Miloševića ni druge velike Srbe ali Evropa je ispala budaletina zbog radikalizacije evropskih Muslimana (Šiptara, Bošnjaka i drugih) i priliva prvo mudžahedina devedesetih, kasnije vehabija (evropski Muslimani su išli u Siriju da ratuju) a sada ovih migranata iz Azije i Afrike. SAD je lopov a EU budala.

ODGOVORITE
Name

Re ludi zapad

13.10.2018 09:11

Prvo pometes ispred svojih vrata pa onda komentarises o drugima.

Name

UVEK DRUGI KRIV

13.10.2018 09:12

KOD SRBA SE NAJMANJE PRICA O EKONOMIJI ODLASKU MLADOSTI ITD. A " UGROZENOST SRPSTVA " NAJVISE KO JE OVDE LUD KO ZBUNJEN A KO JE NORMALAN, JEDNO JE SIGURNO DA SRBI VOLE DIKTATURU,E SAD JE IMAJU NA KVADRAT PA MOZDA OPET NEKO OD DIKTATORA UGASI SVETLO I ONO MLADOSTI STO JE OSTALO SA OBE STRANE DRINE POSALJE U TAMU

Name

zoran

13.10.2018 10:01

Ludi zapad: Sve si u pravu, ali se isto to i njima vraca mozda i vise jer u evropi se siluju zene, podmecu bombe, teroristicki akti svih vrsta itd i tako i treba biti

Name

Re zoran

13.10.2018 11:47

A sta je to on u pravu de pojasni malo. Mislim da bi i ti trebao da se uhvatis metle a ne kompiutera.

Name

Global zitizen

13.10.2018 12:17

Kaze Tanjug, nesto mi ovo poznato kao da sam to vec negdje ranije slusao.

ODGOVORITE
Name

Ja

13.10.2018 12:36

Ja mislim da je Dodik kriv.