Netransparentne javne nabavke

Fondacija za razvoj i demokratiju koja funkcioniše u sklopu Antikorupcijske mreže u BiH (ACCOUNT) saopštila je da javne nabavke u zdravstvu u BiH nisu transparentne, jer se samo oko 25 odsto potpisanih ugovora odnosilo na nabavke od kojih građani imaju neposrednu korist, odnosno na nabavku lijekova, materijala i opreme.  Situacija je mnogo kompleksnija, tvrde stručnjaci.

Republika Srpska 12.10.2018 | 17:16
Netransparentne javne nabavke
Javne nabavke lijekova, zdravstvene opreme i materijala za zdravstvene ustanove u BiH nisu transparentne, poručuju iz Fondacije za razvoj i demokratiju nakon objavljivanja rezultata monitoringa koji je nedavno sproveden u sektoru zdravstva.

Monitoring koji je obuhvatio 12 ministarstava, 37 zavoda i dva fonda iz oblasti zdravstva, pokazuje da čak 22 institucije odnosno ustanove nemaju dostupne podatke o nabavkama.

Monitoring pokazuje i da je tokom  2016. i 2017. godine sklopljeno je 11.967 ugovora, od kojih se svega 3.176 odnosi na nabavku lijekova, medicinskih materijala i opreme.

„Samo 25% od ukupnih sredstava koje idu za zdravstvo potpadaju pod ovu stavku, nabavke lijekova medicinske opreme i medicinskih sredstava. Od 51 ministarstva koje smo inicijallno trebali obraditi, da su samo 2 ili 3 ministarstva upisivali svoje informacije o javnim nabavkama u portal o javnim nabavkama BiH.“, kazala je za BN predstavnica Fondacije za razvoj i demokratiju, Stela Vasić.

Bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić smatra da je istraživanje značajno pojednostavljeno i da se u ovom slučaju nije dotaklo ključnih problema.

„Ključni problem u Republici Srpskoj je plan i mreža zdravstvenih ustanova. Drugi problem zdravstva Republike Srpske je što imamo duplo manje zdravstvenih radnika, svega 2.400 ljekara, a tako je slično i sa medicinskim sestrama koje treba da pružaju njegu i brigu o pacijentima, a da imamo duplo više nemedicinskih radnika u odnosu na evropski prosjek, standardne i normative.“, kaže Stanić.

Da bi kontrola uopšte bila moguća, Stanić kaže da reforma mora da počne od ministarstva zdravlja i da se prenese na FZO. Neophodno je i da se regulišu tokovi novca u zdravstvu, kao i da se reguliše kvalitet i obim pružanja usluge, prava pacijenata, ali i prava zdravstvenih radnika.

Stanić smatra i da istraživanje nije objektivno, jer u obzir nije uzeto ni koliko novca sami građani troše na kupovinu lijekova.



BN TV
 

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Jopa

12.10.2018 16:05

Kad je ovo zdrastvo glupo.. Sto ne uvoze lekove za sebe. A ne da ih snadbjevaju dileri..

ODGOVORITE
Name

IT washing projekti

12.10.2018 16:45

Prointer...rak rana FZO.

Name

@IT washing projekti

12.10.2018 19:45

a Lanaco ???

Name

Pitanje

12.10.2018 16:27

Hoce li sada Bogdanic otici u P.S. BiH i nikome nista za kriminal koji je radio u proteklih 6 godina, a on iznosi vise desetina miliona maraka.

ODGOVORITE
Name

Pitam se

13.10.2018 07:45

Zasto bi javne nabavke bile transparentne, kad nista, ama bas nista, na Balkanu nije transparentno.

ODGOVORITE