Maler godine, Nikola Kalinić, o svemu pomalo...

O traumi u Milanu, ludom Gatuzu, Čolovom pozivu, reprezentaciji. . .  Najteži rivali su mu bili Vidić i Ferdinand!

Fudbal 17.10.2018 | 23:00
Maler godine, Nikola Kalinić, o svemu pomalo...
Dok se polako podvlači crta na fudbalsku 2018. godine i sužava se izbor za prestižne nagrade, laureat za „maler godine“ u svetu fudbala je bez sumnje hrvatski napadač Nikola Kalinić.

Iza njega je katastrofalna sezona u Milanu zbog kojeg je pre godinu i kusur dana odbio pravo bogatstvo u Kini. Bio je jedan od najvećih transfer promašaja prošle sezone u evropskom fudbalu, a još gora situacija ga je zadesila u reprezentaciji Hrvatske. Na početku Mundijala u Rusiji ga je selektor Dalićizbacio iz ekipe, a Hrvatska je dogurala do finala.

Potom je dobio šansu da oživi karijeru u Atletiko Madridu kod Čola Simeonea koji je jedan od retkih da i dalje veruje u Kalinića.

„Zadovoljan sam ovde. Igrao sam ranije u Engelskoj i Italiji, sada je red na Španiji. Došao sam u Atletiko sa ogromnim motivom. Kada me je pozvao tako veliki klub sa velikim ciljevima, nisam mnogo razmišljao. Privukao me je način igre u Španiji, svi igraju dobro. Ne igra se toliko defanzivno kao u Italiji, svi žele da igraju i pobede“, kaže Kalinić u velikom inervjuu za španski As, što je jedan od njegovih retkih javnih istupa.  

Otkriva kako je završio u Madridu i da se ne plaši konkurencije Grizmana i Koste.

„Simeone me je lično pozvao, rekao da me želi, da ću igrati na mnogo utakmica i da će biti dovoljno minuta za sve. Ne znam koliko ću igrati, da li će to biti minut ili 90 minuta, ali znam da ću dati sve od sebe. Kada dođeš u tim poput Atletika ne možeš da očekuješ da ćeš svaku igrati. Video sam ko su Grizman i Kosta i šta su sposobni da urade“.

Iza njega je horor sezona u Milanu... Na 31 meču za Milan u Seriji A je dao samo šest golova.

„Bilo mi je teško... Nisam odradio predsezonu sa ekipom i trenirao sam individualno u Splitu čekajući da se transfer završi. Došao sam u Milan tek kada je sezona počela. A onda sam imao mnogo problema sa fizičkom spremom... Milan je veliki klub koji je navikao da se bori za titule i da pobeđuje, pa su se rezultati tražili preko noći. Ali, došlo je 11 novih igrača i trebalo je vremena da se to uigra. Ipak, želim Milanu sve najbolje. Zaslužuju da se bore za Ligu šampiona“.

Nedavno ga je Đenaro Gatuzo javno kritikovao da se nije ponašao dobro, ali izgleda da mu Kalinić ne zamera.

„Gatuzo je neverovatan tip. Van fudbala je neko ko voli da se zeza i zbija šale. Ali kada izađe na teren i na trening... Daje dve od sebe i želi da mu daš sve. Maksimalno te pritiska. Lud je, ali na pozitivan način. Sjajna je osoba i milsim da će Milan daleko da dogura sa njim“.

U Atletiku je zadužio mitski dres sa brojem devet koji su nosili Tores, Mandžukić, Vilja, Falkao, Vijeri,Kiko...

„Znam da sam uzeo Toresov broj. Ali uzeo sam ga zato što je bio slobodan. To je broj koji uzimaju napadači. Znam koliko je Tores značio klubu i poštujem to“.

A mogao je danas da se kupa u novcu da je prihvatio faraonsku ponudu kineskog Tjanđina pre nego što je prešao u Milan.

„Dobio sam baš veliku ponudu dok sam bio u Fiorentini. Mnogo novca je bilo u pitanju... Ali fudbal igram zato što ga volim, a ne zbog novca Da sam tada otišao, karijera bi mi bila gotova. Odlučio sam da nastavim sa fudbalom na najvišem nivou. Kienski fudbal me ne bi usrećio. Imao bih mnogo para, ali moja porodica ne bi bila srećna tamo“.

Kalinić je fudbalski fanatik i kaže da većinu slobodnog vremena provodi kod kuće gledajući fudbal na televiziji. Ne krije ni ko mu je idol.

„Ibrahimović. Volim taj tip napadača. Naravno, ne mogu da uradim ono što on radi. Možda to niko ne može. Ali volim da gledam“.

Najteži protivnici?

„Tandem Vidić – Ferdinand. Dodao bih i Terija, Bonućija i Kjelinija“.  

Letos je propsustio istorijsku šansu da sa Hravtskom igra finale Mundijala. Ali nije digao ruke od reprezenacije...

„Naravno da bih voleo da se vratim, ali neke stvari moraju da se promene. Mnogo toga je ispričano oko situacije na Mundijalu i ne želim više da se vraćam na to“.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BS

17.10.2018 22:50

Znam lika-legenda.

ODGOVORITE