EK: Reglend se mučio, pa prelomio, Zvezda na 2-0!

Reglend trojkom dotukao "Kneževe", Zvezda oscilirala ali pobedila! Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Monako u drugom kolu grupe A Evrokupa u gostima sa 66:63.  Crveno-bela formula osvojila Veliku nagradu Monaka! U foto-finišu. . .  Brejk za Crvenu zvezdu na prvom gostovanju u Evrokupu ove sezone - 66:63.

Košarka 10.10.2018 | 22:10
EK: Reglend se mučio, pa prelomio, Zvezda na 2-0!
Crveno-beli kao gosti pobedili Monako, u derbiju 2. kola A grupe Evrokupa.

Zvezda je tokom tvrde i neatraktivne utakmice poprilično oscilirala i u odbrani i u napadu i na kraju je čitav meč stao u jedan šut za tri poena.

Pogodio ga je Džo Reglend koji tokom meča nije mogao da pogodi skoro ništa. Ipak, u poslednjem minutu je pogodio ključnu trojku i dva slobodna bacanja i tako obezbedio pobedu svom timu.

Ne treba zaboraviti da su trojci Reglenda prethodila dva ofanzivna skoka, prvo Cirbesa, a onda i Fajea posle dva promašaja za tri Zvezde.

Reč "horor" najbliže opisuje Zvezdin napad u prvih pet minuta utakmice. Monako je izlazio agresivno da bi zatvorio spoljnu liniju gostujuće ekipe i u prvih nekoliko minuta je to radilo.

Zvezda je imala sreću što ni napad Monaka nije bio ništa bolji u tim uvodnim minutima pa je na polovini prve deonice Kikanović bio jedini strelac na parketu, a Monako je vodio 4:0.

Prve poene je za goste ubacio Muhamad Faje trojkom u poslednjim sekundama napada posle punih pet minuta i deset sekundi. Gosti potom kreću da igraju brže i prave seriju 17:2 i prvu četvrtinu završavaju sa prednošću od 11 poena, 17:6.

Zvezda je na mahove u toj prvoj četvrtini igrala i vrlo lepo, pa treba izdvojiti akciju gde je Beron poslao loptu na suprotan kraj terena za trojku Perperoglua, ali je ovaj video samog Simanića na čeonoj liniji i Zvezdin krilni centar je atraktivno zakucao.

Odžo je bio dominantan u skoku, a Bili Beron je napadački "reanimirao" ekipu trojkom, a onda i ukradenom loptom i polaganjem u kontri tokom prve četvrtine.

Derek Nidam i Džo Reglend nisu bili raspoloženi za Monako i Zvezdu, ali za domaćina u drugoj četvrtini jeste bio raspoložen Džerod Džons.

On je svojim poenima na niskom postu održavao priključak za ekipu Monaka do polovine druge deonice kada se opet vraća u igru Elmedin Kikanović.

Nakon pogodaka Žozefa i Lakomba, Monako je prišao na samo pet poena zaostatka, 21:16. Filip Čović je odmenio Berona i trojkom vratio +8, ali je ta prednost bila kratkog daha.

Monako je serijom 8:0 potpuno ušao u egal na minut do kraja, da bi kraj prvog poluvremena opet prošao u znaku Berona koji je trojkom, a onda i prodorom obezbedio Zvezdi 29:24 posle 20 minuta igre.

Na početku drugog poluvremena dogodila se nesvakidašnja situacija, pokvario se semafor i aparati za merenje vremena i statistiku. Usledila je pauza od petnaestak minuta posle čega se Zvezda potpuno "ohladila" i ušla u kontra ritam.

Lazić je promašio novu trojku, Beron i Čović su gubili lopte, Robinson je pogađao i posle četiri minuta nastavka Monako je vodio 35:31.

Kroz odbranu Zvezde je "duvala promaja", napad je bio loš, igrači Monaka su počeli da pogađaju i domaćin je poenima Hamera napravio najveću razliku u odnosu na Zvezdu.

Nedaćama timu Milana Tomića tu nije bio kraj, serija Monaka je bila nestvarnih 18:0, a Zvezda je u serijama promašivala penale. Od 31:24 za Zvezdu, Monako je došao do 42:31 trojkama Robinsona i Utare i pogocima Hamera.

U finišu treće četvrtine je "proradio" Reglend, početkom četvrte mu se priključio i Perperoglu koji je dvema trojkama doneo priključak Zvezdi, a Reglend prodorom uz faul potpuno "istopio" prednost domaćina i prišao na 48:47.

Od tog trenutka, dve ekipe su se smenjivale u vođstvu, bitnu ulogu u igri Zvezde je odigrao Bili Beron, a u poslednji minut se ušlo sa 61:61.

Perperoglu i Faje promašuju trojke, ali Cirbes i Faje hvataju te promašaje, Reglend je pogodio i to će se uz još dva slobodna bacanja ispostaviti dovoljnim za bitnu pobedu Crvene zvezde.

Zvezda je ostala prvoplasirana u grupi A sa dve pobede, a drugi je Galatasaraj sa pobedom i porazom. Slede Monako, Andora, Ulm i Breša.

Košarkaši Crvene zvezde vratiće se sa još jednog gostovanja u trijumfalnom raspoloženju!

Posle ubedljive pobede u Podgorici, u derbiju ABA lige, savladali su i vicešampiona Francuske, ekipu Monaka - 63:66 (6:17, 18:12, 20:8, 19:29)!

Rezultatsku "klackalicu" u finišu prekinuo je Džo Reglend trojkom za 61:64, da bi posle ukradene lopte Maika Cirbesa, Amerikanac realizovao dva slobodna bacanja i tako 38 sekundi pre kraja praktično rešio utakmicu (61:66).

Reglend tokom prve tri četvrtine nije bio ni blizu sjajnih partija sa početka sezone. Imao je i problem ličnih grešaka, ali je u poslednjoj deonici smogao snage i koncentracije da postigne preko potrebnih osam poena, od ukupno 13.

Čak i tako indisponiran, bio je prvi strelac crveno-belih u sredu uveče!

Zvezda je u 31. minut ušla sa "minus sedam", a onda je Stratos Perperoglu "vezao" dve trojke, Reglend koš i dodatno bacanje za 48:47, a zatim su važne poene postizali Cirbes, Filip Čović (53:53) i Bili Beron (55:56).

Bila je to daleko teža i tvrđa utakmica od one u nedelju protiv Budućnosti, što se moglo naslutiti po tome što je posle nepuna četiri minuta igre i dalje bilo 0:0?!

Zvezda je prva "došla sebi", iz dobre odbrane proradio je i napad, pa je prvu četvrtinu dobila sa 11 poena razlike (6:17). U nastavku, kako je vreme odmicalo, igrala je sve slabije u odbrani i nesigurnije u napadu.

Povrh svega se desio kvar na elektronskim uređajima i poduži prekid kada je u toku bio 22. minut meča, a rezultat 28:31.

Monako je sa nekoliko dobrih akcija na oba kraja terena podigao samopouzdanje i malo pomalo napravio seriju od čak 18:0, za rekordnih 42:31 u 27. minutu.

Pokazalo se ipak da Zvezda i kada nije raspoložena, ima kvalitet da se vrati iz dvocifrenog zaostatka, i to na gostujućem parketu, što predstavlja veliko ohrabrenje za nastavak sezone i borbu za trofeje na četiri "fronta".

Crveno-bela formula je prošla kroz Monako kao nekada ferari sa Mihaelom Šumaherom za volanom - i kada nije vozio najbolje, prošao bi prvi kroz cilj. Crvena zvezda je zabeležila novu pobedu, iako se propisno mučila sa šikanama i odbranom Monaka, i tako zadržala maksimalan učinak pod Milanom Tomićem - 66:63. U trećoj deonici se činilo da Zvezda ide ka porazu, ali je u poslednjoj četvrtini uspela da dođe do preokreta posle velike borbe. U foto-finišu. Presudila je trojka Džoa Reglenda!

Kada je Zvezda ovo dobila... Zaista nije blistala večeras. Ali je pokazala da ima pobednički mentalitet! To je veoma važno!

Zvezda je u poslednju četvrtinu ušla s manjkom od sedam poena, ali je trojkom Perperoglua i košem Reglenda, Zvezda ušla u egal. Igralo se potom poen za poen, Zvezda se mučila sa slobodnim bacanjima, ali je u poslednjih minut ušla s dva poena prednosti posle penala Cirbesa. Potom je Reglend dao trojku na 37 sekundi pre kraja, Cirbes je onda ukrao loptu i najavio pobedu.

Lud meč! I vrlo čudan meč.

Utakmica je počela tvrdo. Lazić je promašio dva šuta za tri poena, Kikanović isto samo ispod koša, a Monako je imao jasnu ideju da napadne crveno-bele kroz reket. To je počelo da funkcioniše prekoKikanovića koji je otvorio meč s četiri poena. Zvezda nije dala koš punih pet minuta na startu duela, a onda je Faje dao trojku preko ruke. Da se razbije led.

Zbog problema sa statistikom i zapisničkim stolom u Monaku, na sajtu Evrokupa nemamo informacije o broju datih poena kod igrača dva tima. Monako je podbacio u organizaciji ovog duela. No, najvažniji je konačan rezultat.

Bilo je primetno da Monako igra snažniju odbranu od Budućnosti i da Zvezda teže daje koševe nego u Podgorici.

Ipak, Zvezda je pred kraj prve četvrtine otključala bravu, pogodila trojke preko Berona, istrčala i kontre, zakucao je Simanić i to je bio nagoveštaj bolje igre crveno-belih. Sa trojkom Perperoglua Zvezda je dobila prvu četvrtinu sa 17:6. Broj primljenih poena pokazuje kakvu su Beograđani igrali odbranu. I sve poene za domaćina u tom momentu dao je upravo Kikanović.

U prvom poluvremenu se igralo baš tvrdo, svaki koš je bio zlata vredan. Tome svedoči i rezultat na poluvremenu - 29:24 za Zvezdu. Najviše je tome doprineo Bili Beron šutem spolja, solidan je bio i Filip Čović, dok su Dušan Ristić i Džo Reglend bili van ritma, kao i Majk Cirbes i Branko Lazić.

Utakmicu su obeležili i prekidi zbog problema za zapisničkim stolom, što je malo uticalo na tempo utakmice. Posebno jedan veliki prekid na početku drugog poluvremena na kom je Zvezda delovala malo uspavano.

I baš je to iskoristio Monako i serijom 10:0 stigao do veće bitne prednosti posle trojke Utare. Milan Tomić je morao da reaguje tajm-autom. Nekako, ništa nije bilo kako je zahtevao, kao da su se njegovi momci ispucali u Podgorici i sada im je nedostajalo municije. Bilo je tu promašenih slobodnih bacanja, dopuštenih skokova u napadu protivnika, dosta mučenja kakvo nismo od Zvezde videli ove sezone.

Monako je imao sedam poena prednosti na ulasku u poslednju četvrtinu. Zvezda je to uspela da nadoknadi za dva minuta i da uđe u neizvesnu završnicu... Tamo je proradio Reglend i Zvezda je ponovo došla do celog plena! Kakva utakmica... Koja je trajala dva sata i 15 minuta.

Zvezda je prva na tabeli Grupe A sa dve pobede. Naredni meč crveno-beli igraju protiv Andore u Pioniru...

EVROKUP: Monako - Crvena zvezda 63:66

Dvorana: Luj II
Sudije: Peruđa, Kartal, Udjanskij

MONAKO: Džouns, Bari, Nidam, Lakomb, Čam, Kikanović, Lubaki, Džouns, Robinson, Utara, Hamer, Džozef

CRVENA ZVEZDA: Regland, Radanov, Čović, Perperoglu, Lazić, Faje, Beron, Dobrić, Ristić, Simanić, Cirbes, Odžo

REZULTATI 2. KOLA

Ulm - Galatasaraj 103:92 (85:85, 78:78)
Monako - Crvena zvezda 63:66
Andora - Breša 108:90

TABELA: Zvezda 2-0, Andora 1-1, Monako 1-1, Galatasaraj 1-1, Ulm 1-1, Breša 0-2.

PAROVI 3. KOLA: Galatasaraj - Breša, Zvezda - Andora, Ulm - Monako (16. oktobra).

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar