Marinović: Portugal? Zar je potrebno pričati...?

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se juče u Trening centru FSBiH u Zenici gdje će se pripremati za posljednji i odlučujući meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2019. godine u Italiji protiv Portugala.

Fudbal 10.10.2018 | 09:45
Marinović: Portugal? Zar je potrebno pričati...?
Selektor Vinko Marinović očekuje još dolazak Ermedina Demirovića iz Francuske, dok je napadač Aldin Turkeš iz švajcarskog drugoligaša Rapersvil-Jona jedini novi igrač u timu.

"Što se tiče izmjena, obje su selekcije pretrpjele neke izmjene. I oni, kao i mi, imaju igrača koji su prešli u A-selekciju, tako da smo, negdje, otprilike na istom. Ono što je najbitnije, okupili smo se, svi su zdravi i samo čekamo Demirovića", rekao je u prvom susretu sa novinarima selektor Marinović.

Kako u ovom susretu za obje selekcije "igra" samo pobjeda, da bi bili među četiri drugoplasirane selekcije, te dobili priliku da makar kroz baraž izbore plasman na Euro, Marinović ističe da imaju čemu da se nadaju.

Smatra kako su u svim dosadašnjim utakmicama bili ravnopravni, čak i protiv Rumunije, sa kojom bh. tim ima dva poraza.

"I sa njima smo odigrali dosta dobro, pa na tome možemo gajiti optimizam. S druge strane, ukoliko želimo da odemo u baraž i da se plasiramo na EP, onda moramo i pobijediti nekoga od te dvije ekipe. Nismo uspjeli u Rumuniji, pa se nadam da možemo u Portugalu", ističe Marinović, koji dodaje da će za pobjedu morati odigrati najbolje u dosadašnjem toku kvalifikacija.

Napominje da su Portugalci jedna od najboljih mladih ekipa u Evropi. Poraz koji su prošlog mjeseca pretrpjeli od Rumunije, za koju smatra da će zbog toga i zauzeti prvo mjesto u grupi 8, te se direktno plasirati na EP, bio im je prvi nakon osam godina u domovini.

"I mi smo ih pobijedili nakon šest godina. Mislim da su to dva poraza u tih, nekih, šest do osam godina koje su jedine i pretrpjeli. Tako da ne treba pričati o kakvoj ekipi i kakvom se kvalitetu radi. Mislim, isto tako, da i naši igrači sa te strane mogu imati ogroman motiv. Da im to može i njima, i svima nama u BiH, puno donijeti. Portugal je pod pritiskom, što je sasvim razumljivo, a neriješen rezultat ne odgovara nikome", napominje Marinović, koji dodaje da njegovi igrači moraju biti pametni, te sačuvati mir, ali i svesti greške na minimum.

Reprezentativci, Amer Gojak i Ivan Jukić, ističu dobru atmosferu i spremnost da iskoriste ukazanu priliku da, tek drugi put u istoriji, mladi bh. tim izbori makar baraž za EP.

"Nemamo se čega bojati. Trebamo ići na pobjedu, jer nam samo pobjeda i odgovara. Trebamo biti hrabri i ispoštovati selektorove zamisli, ali i iskoristiti njihove mane", kazao je Gojak.

Dodao je da su i do sada uložili dosta truda i napora, te da je zadovoljan bodovnim saldom.

"Mi smo spremni na ovaj izazov. Dogurali smo daleko, ekipa je spremna i svi znamo šta treba da radimo. Prezadovoljan sam, jer niko od nas ovo nije očekivao. Ovo nam je, sada, posljednja šansa da ostvarimo veliki rezultat", napominje Jukić, koji ističe da je sanirao povredu, te da više nema nikakvih smetnji da pomogne ekipi.

Reprezentativci BiH će do nedjelje, 14. oktobra, trenirati u Zenici, kada sa sarajevskog aerodroma polijeću za Portugal.

Izvor: mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar