Vunene čarape bake Rajke

ako nas je rana jesen počastila lijepim vremenom I prijatnim temperaturama, svjesni smo da ćemo vrlo brzo mantile I jakne zamijeniti bundama I kaputima. Iako nam to u ovom trenutku djeluje daleko, o hladnoći treba misliti na vrijeme. Kažu da od hladnoće najbolje čuva vunena čarapa. Na bijeljinskoj zelenoj pijaci više od dvije decenije čarape na licu mjesta plete I prodaje baka Rajka Tomić.

Zanimljivosti 08.10.2018 | 14:59
Vunene čarape bake Rajke
Prošlo je ljeto, došla je jesen, a sa jeseni polako se približava i najhladnije godišnje doba - zima. Treba nositi topliju odjeću - džempere, pulovere, rukavice, a mnogi od nas u svojim domovim na noge obuvaju vunene čarape i pape.Proizvode od vune možemo pronaći i na bijeljinskoj pijaci, a jedna od onih koja ih plete i prodaje je osamdesetdvogodišnja Rajka Tomić, koja kaže da se od djetinjstva, više od 50 godina, bavi se pletenjem čarapa.

Za čarape je, Rajka kaže obično, potrebno oko 200 do 250 grama vune.Pletenje čarapa je naučila kao djevojčica I da vrlo brzo može da isplete par.

Rajka se ranije  prije dolaska u Bijeljinu iz Sarajeva bavila drugim poslom I radila u državnoj firmi, poslednjih godina ipak za život zarađuje pletnjom.



BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neda

09.10.2018 12:32

Ruke ti se pozlatile bako,jos dugo godina da pletes.

ODGOVORITE