Bačen suzavac na glasanju

Dario Jovanović, direktor "Koalicije pod lupom", kazao je danas na pres-konferenciji da je na jednom biračkom mjestu u Doboju, u jednoj osnovnoj školi, bačen suzavac i da je zbog tog događaja izborni proces na ovom mjestu prekinut.  Slučaj je prijavljen svim nadležnim institucijama uključujući i policiju.

Republika Srpska 07.10.2018 | 12:11
Bačen suzavac na glasanju
''Ukupno 72 posto biračkih mjesta otvoreno je tačno u 7 sati. Između 7 i 7.15 otvoreno je dodatnih 23 posto što znači da je na pet posto biračkih mjesta bilo značajnijih kašnjenja. Do 9 sati zabilježeno je 99 kritičnih situacija.

Kritičnim situacijama mi smatramo teža proceduralna i incidenta kršenja izbornog procesa. U četiri slučaja izražena je sumnja na postojanje tzv. bugarskog voza odnosno da je jedan birač već došao s popunjenim listićem, a iznio prazan'', rekao je Jovanović i dodao:

''Najozbiljnija prijava je u Loparama, gdje su se pojavile osobe, a falisifikovanim akreditacijama političkih subjekata koji su aktivistima `Pod lupom` prijetili da napuste biračko mjesto. O ovom slučaju obaviješteni su svi nadležni organi''.

Glasanje u Doboju je prekinuto na jednom biračkom mjestu.

''Na biračkom mjestu u Doboju privremeno obustavljen proces glasanja. Bačen je suzavac u Doboju i prekinuto je glasanje. Koliko znamo upućena je policija na ovo biračko mjesto. Koalicija je primila dojave i o kršenju izborne ćutnje'', poručio je Jovanović. 

(N1)