Rusi odali još 300 agenata?

Ruski hakeri, koji su uhapšeni u Holandiji i proterani u Moskvu, slučajno su odali više od 300 drugih agenata, piše Dejli mejl.

Svijet 06.10.2018 | 18:51
Rusi odali još 300 agenata?
Kako navodi list, špijunske agencije širom sveta sada imaju bazu podataka o stotinama ruskih agenata, a sve zato što su dvojica muškaraca, uhvaćena u Hagu, imala diplomatske pasoše sa svojim pravim imenima i datumima rođenja.

Dejli mejl dodaje da je novinska agencija Belingket, koja je navodno otkrila prave indentitete napadača iz Solzberija, gde su otrovani bivši dvostruki agent Sergeja Skripalja i njegova kćerka Julija, navela je da su obojica osumnjičenih registrovana da žive u vojnoj akademiji ruske obaveštajne službe GRU u Moskvi. 

Holandsko Ministarstvo odbrane 4. oktobra je saopštilo da je proteralo četvoricu ruskih vojnoobaveštajnih operativaca u aprilu 2018. godine, nakon što je osujećen njihov pokušaj da izvrše sajber napad na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW). 

Na konferenciji za novinare, holandski zvaničnici identifikovali su četvoricu osumnjičenih, među kojima je i Aleksej Morenets, a Dejli mejl navodi da je njegov automobil marke Lada registorvan u odeljenju za sajber napade GRU. 

Prema rečima istražitelja, pretragom drugih vozila, registrovanih na istoj adresi, identifikovana su još 305 člana jedinice 26165, koja se optužuje za hakerske napade širom sveta. 

Pored toga, procurela lista uključuje imena špijuna, datume rođenja i brojeve mobilnih telefona, dodaje Dejli mejl. 

Holandski obaveštajni agenti, koji su radili u partnerstvu sa britanskim kolegama, presreli su, kako se tvrdi, špijune iz Kremlja na parkingu hotela u blizini sedišta OPCW. 

Kako navodi Dejli mejl, oni su uhvaćeni dok su pokušavali da hakuju kompjutere OPCV koristeći opremu skrevenu ispod kaputa u gepeku iznajmljenog automobila.

Četvorica osumnjičenih su, ipak, izbegla krivične optužnice jer su nosili diplomatske pasoše.

Međutim, navodi Dejli mejl, za sobom su ostavili pravo bogatstvo dokaza o ruskih tehnikama i njihovoj vezi sa GRU.

Među nekima od njih, Dejli mejl navodi da su sim kartice svojih mobilnih telefona aktivirali ispred sedišta GRU u Moskvi, kao i da se na računima za taksi, nađenih u automobilu koji su iznajmili, vidi se da su putovali iz "njihovog špijunskog centra" u Moskvu, pre izvođenja hakerske misije.

Navodi se i da su četvorica agenata GRU identifikovana kada su sleteli

na aerodrom u Amsterdamu, kao i da su ih MIG i holandske tajne službe uhvatili dok su pokušavali da hakuju vaj-faj mrežu OPCW-a uz pomoć hakerske opreme u gepeku automobila.

Dodaje se i da su, suočeni sa obaveštajcima, pokušali da razbiju razbiju svoje telefone i opremu, kao i da su dvojica osumnjičenih imala brojeve pasoša 0135555 i 0135556, što navodno pokazuje da su istovremeno izdati.

Takođe, ističe Dejli mejl, zapljenjeni laptop povezuje osumnjičene sa sajber napadima širom sveta.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

M. M.

06.10.2018 20:41

Mislim da je ovo čista obavještajna navlakuša.

ODGOVORITE
Name

Patriota

07.10.2018 00:10

Pa ovakvu glupost treba progutati.Da više špijuna,hakera,obavještajaca nosi opremu ispod kaputa i da idu skupa.To ni James Bond nebi uspio.Mislim da je ovaj članak suvišan na vašem cjenjenom portalu.

Name

Re

07.10.2018 20:01

Ovakve se inforacije ne objavljuju bez sigurnih dokaza to valjda treba da poznajes