Priča: Šut kao zaboravljena kategorija...!

I još nešto: čak šest od sedam poslednjih golova Partizana u prvenstvu postignuto je levom nogom.

Fudbal 06.10.2018 | 20:15
Priča: Šut kao zaboravljena kategorija...!
Na početku sezone prekid, kako ona odmiče i šut. Proširili su Partizanovi fudbaleri repertoar, pokazali da raspolažu dodatnim arsenalom od onog u završnim sedmicama mandata Miroslava Đukića, a ako je suditi na osnovu poslednjih nekoliko sedmica čini se da je novi trener Zoran Mirković savetovao pitomce isto što im često dobacuju i navijači s tribina:
„Pucaj!“.

Da ne mora sve da se svede na izvođenje prekida – mada su prva tri gola pala na taj način – pokazalo je susret sa Voždovcem (4:0) u kome su crno-beli nastavili niz pogodaka kreiranih udarcima sa distance. U srpskom fudbalu ili Superligi pomalo zaboravljenom oružju, a ispostavilo se i te kako korisnim. Naročito kad protivničku odbranu nije moguće probiti izgrađenom akcijom.

Ispod pobede nad Zmajevima potpisao je Goran Zakarić, koristeći ono što ga je, između ostalog, preporučilo dolasku iz sarajevskog Željezničara. Levu nogu. Najpre fenomenalan hitac sa skoro 25 metara posle očigledno dobro odražene vežbe na treninzima – Danilo Pantić za Nemanju Nikolića i odložena lopta egzekutoru – potom još jedan udarac u dalji ugao, ovoga puta iz povoljnije pozicije, s obzirom da je poentirao posle indirekta. A to nije sve, jer je u nadoknadi i Đorđe Ivanović odapeo strelu van 16 metara, da podseti kako i on može da sa distance namuči, a u ovom slučaju i savlada, golmana, od čega najveću korist ima ekipa.



Da nije u pitanju slučajnost može se zaključiti podsećanjem na golove iz Niša, matove NemanjeNikolića sa 15 metara i njegovog imenjaka Miletića sa 12-13, kao i minijaturu Rikarda Gomeša iz večitog derbija, kad je napadač sa Zelenortskih Ostrva opalio van kaznenog prostora. I pogodio. Zanimljivo, od poslednjih sedam Partizanovih golova u prvenstvu čak šest je posedica šuteva levom nogom. Istom onom kojom je Nemanja Nikolić „otvorio“ Kolubaru u Lazarevcu. I to nešto govori o promeni ideje i želje stručnog štaba da se oživi pomalo zaboravljena kategorija, jer što bi rekli umni ljudi „kako ćeš dati gol, ako ne šutiraš?“. A danas mnogi, ne samo u Srbiji, prckaju loptu, "dave" je, hoće da se ušetaju s njom u gol. Ne ide (uvek).

Golovima sa distance u dosadašnjem toku sezone mogu da se pohvale i Danilo Pantić (Zemunu i Mačvi), Marko Janković (Nordsjilandu), Sejduba Suma (Rudaru) i Rikardo Gomeš (takođe Pljevljacima).

S obzirom da ovakav način i te kako ume da bude od koristi u susretima sa defanzivno postavljenim timovima, a nema u Superligi mnogo onih spremnih da se trkaju sa Parnim valjkom, realno je očekivati od Partizanove struke da nastavi da insistira na dalekometnoj paljbi. Kad već deluje.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar