LŠ - Zvezda u Parizu: Za svoju dušu...!

Zvezda otputovala u Pariz – moćni PSŽ čeka šampiona Srbije.  Ekspedicija Fudbalskog kluba Crvena zvezda otputovali su u Pariz u 9. 45 sa aerodroma "Nikola Tesla" na prvo gostovanje u istoriji u Ligi šampiona.  Boaći nije otputovao u Pariz!! Zadnja loža odvojila Zvezdinog napadača od Parka prinčeva.

Fudbal 02.10.2018 | 15:15
LŠ - Zvezda u Parizu: Za svoju dušu...!
Crveno-beli su protiv Salcburga uspeli da obezbede prvo učešće u elitnom takmičenju i posle utakmice sa Napolijem u Beogradu, sada ih očekuje istorijiski meč u prestonici Francuske.

Ni manje ni više on dolazi protiv jednog od glavnih favorita za osvajanje Lige šampiona – Pari Sen Žermena.

Kada su u klub iz Pariza stigli bogati ljudi Katara odmah je moglo da se pretpostavi da kreće stvaranje nove fudbalske sile. Polako su gradili tim i sada imaju jedan od najboljih na svetu.

Predvođeni su najskuplje plaćenim igračima u istoriji (Nejmar, Mbape) i sve osim same završnice elitnog takmičenja smatra se neuspehom za ovaj sastav.

Na noge takvoj fudbalskoj mašineriji dolazi šampion Srbije. Crvena zvezda veliki je autsajder u ovom meču i ukoliko domaći tim ne ostvari pobedu to će se smatrati velikim iznenađenjem.

Crveno-belima odgovara takav status, pošto su bili u potcenjenom položaju protiv Salcburga i Napolija, i u oba duela uspeli su da izađu sa pozitivnim rezultatom.

Sada je situacija dosta teža, PSŽ je "aždaja", dosta jači rival od Salcburga i Napolija, i Zvezdi će biti potrebno mnogo sreće kako bi Pariz napustila bez poraza.

Najbolji pristup koji bi ekipa Crvene zvezde mogla da ima je da u Parizu nema neuspeha, ma kako se utakmica završila. To je svojesvrsni spektakl i ekipa Vladana Milojevića bi trebalo da uživa u ovom meču.

Utakmica je na programu u sredu od 18.55.

Boaći nije otputovao u Pariz! Zadnja loža odvojila Zvezdinog napadača od Parka prinčeva.

Zadnja loža i poslednja glavobolja Vladana Milojevića, koji na gostovanju kod Pari Sen Žermena neće moći da računa na prvog napadača Crvene zvezde Ričmonda Boaćija. Reprezentativac Gane nije zalečio povredu zadnje lože zbog koje ga Milojević nije uvrstio na spisak igrača koji će konkurisati za meč na Parku prinčeva.

Što sve znači da će Milojević i pre početka meča morati da napravi iznuđenu izmenu, jer je za Boaćijabilo rezervisano mesto u prvom timu crveno-belih. Ovako, možda će njegovo mesto zauzeti Milan Pavkov, Nikola Stojiljković, mada je i on duže bio van stroja, pa je pitanje koliko je sada spreman da pomogne, pa čak i Ben, iako se u nekim ranijim mečevima videlo da se on baš i ne snalazi najbolje u ulozi centralnog špica.

Opet, gostovanje kod Pari Sen Žermena je sasvim posebna priča i pitanje je koliko bi Zvezdi uopšte značilo da ima klasičnog špica s obzirom da se očekuje da Francuzi drže loptu u nogama i suštinski se ulogore na polovini terena srpskog tima. Možda bi Ben u takvoj situaciji mogao da dobije više prostora da povuče kontru? Sigurno je samo da Milojević sada neće moći da kao u ranijim situacijama računa na “specijalca” Nemanju Milića, pošto on nije licenciran za utakmice Lige šampiona, kao ni Nenad Milijaš.

Dejan Joveljić i Aleksa Terzić će u Parizu igrati za omladince, dok na spisku od 21 igrača nema ni Dejana Melega, Rašida Sumaila, Stefana Hajdina, ali oni svakako nisu ni bili u prvom planu Vladana Milojevića.

Dobra vest za navijače je ta što su put Pariza krenuli i Vujadin Savić i Milan Rodić, koji su takođe roviti, a kako će Zvezdina odbrana biti na posebnom udaru odsustvo dvojice uticajnih članova prve postave bilo bi skoro nemoguće nadomestiti.

GOLMANI:  Milan Borjan, Zoran Popović;
ODBRANA: Filip Stojković, Marko Gobeljić, Vujadin Savić, Miloš Degenek, Srđan Babić, Milan Rodić
VEZNI RED: Nenad Krstičić, Branko Jovičić, Dušan Jovančić, Lorenco Ebisilio, El Fardu Ben, Slavoljub Srnić, Goran Čaušić, Milan Jevtović, Veljko Simić, Marko Marin, Kafu.
NAPADAČI: Nikola Stojiljković, Milan Pavkov.

Arsenal i moskovski CSKA u Ligi Evrope prošle sezone, pa Napoli u Ligi šampiona pre dve nedelje bili su samo uvertira u poslastice koje su navijači Crvene zvezde dugo i nestrpljivo čekali. Gostovanja kod jednog od trenutno najpopularnijih svetskih klubova i jednog od najslavnijih - Pari Sen Žermena i Liverpula.

Prvo Pariz i "Park prinčeva", stadion na čijim je tribinama pre nekoliko dana bio i "Leteći Majkl", jedan od najboljih - za mnoge i najbolji - košarkaš svih vremena.

I nije samo Majkl Džordan poznata "faca" sa utakmica Pari Sen Žermena, već tamošnja VIP loža često podseća na premijeru nekog holivudskog blokbastera, popularnu modnu reviju ili sličan događaj na koji se dolazi ne samo da bi nešto video, već i da bi bio viđen.

Sigurno je da će tako biti i u sredu od 18.55, kada fudbaleri domaćeg kluba istrče na duel drugog kola Lige šampiona.

Protiv Crvene zvezde!

Ekspedicija crveno-belih stigla je u Pariz nešto posle podneva, gde će posle kraćeg odmora trener Vladan Milojević i jedan od igrača imati uobičajenu konferenciju za medije, potom će ekipa osetiti travu Parka prinčeva i obaviti poslednja uigravanja i dogovore pred utakmicu.

Sledi onda povratak u hotel i spavanje. Za mnoge, verujemo, biće to ipak besana noć. Poslednji trenuci da ponovo maštaju o tome kako u dresu sa Zvezdinim grbom igraju protiv najvećih igrača na najvećoj fudbalskoj pozornici. A, nema dileme, posle poraza od Liverpula u prvom kolu (2:3), Tomas Tuhel neće mnogo kalkulisati i kombinovati, već će jurnuti na goste u najjačem sastavu. Biće tu i Nejmar i Mbape i Kavani, Di Marija, Tijago Silva, Rabio, Bernat, Markinjos... Neće biti samo povređenog Danija Alveša i suspendovanog Điđija Bufona.

Dakle, za gotovo sve Zvezdine fudbalere izuzev Marka Marina, u sredu od 18.55 san postaje java. Naspram sebe, za rivale će imati neka od najvećih imena svetskog fudbala. Ne u prijateljskoj ili revijalnoj utakmici, već u Ligi šampiona, u borbi za bodove koji su Parižinama neophodni posle nule na startu.

Potrebni su i crveno-belima, ali budimo realni - uostalom i igrači to sami priznaju - Crvena zvezda je apsolutni autsajder u Grupi C i svaki osvojen bod ravan je iznenađenju. U gostima bi se to mogli slobodno nazvati i senzacijom.

I, upravo to, moglo bi da bude najjače oružje Vladana Milojevića.

Često su njegovi fudbaleri bili u potcenjenom položaju, ali su uspevali da demantuju "bukmejkere" koji im nisu davali velike šanse - protiv Sparte Prag, Krasnodara, Kelna, BATE Borisova, Salcburga i Napolija - ili da dođu na korak od iznenađenja - protiv Arsenala i moskovskog CSKA.

Utisak je, čak, da se Milojević i njegov tim bolje snalaze kada se od njih ne očekuje da vode glavnu reč, nego u situacijama kada je tako, što smo mogli da vidimo u nedavnom "večitom derbiju".

Kako će biti ovaj put, veliko je pitanje, jer je činjenica da od crveno-belih malo ko očekuje nešto više nego dostojan poraz u Parizu.

Sigurno da ima onih koji se nadaju, pre svih Milojević i njegovi fudbaleri, ali bi i oni trebalo da budu svesni da im niko neće zameriti ako izgube od skupocenog tima Pari Sen Žermena, koji trenutno iza sebe ima osam uzastopnih pobeda u prvenstvu Francuske.

"Igranje za Crvenu zvezdu samo po sebi nosi pritisak", izjavio je Vujadin Savić u intervjuu za MONDO i to je nešto što igrači redovno ističu, ali ovaj put ti momci u crveno-belim dresovima nemaju baš ni trunku bilo kakvog pritiska. Osim da se ne obrujaku, a čak i to da se desi, ne bi bio "smak sveta", jer je PSŽ ekipa koja u domaćoj Ligi 1 redovno priređuje goleade svojim navijačima.
Zato Vladan Milojević i Zvezdini igrači treba da iskoriste rasterećenost i na "Parku prinčeva" odigraju za sebe i za svoju dušu. Pa, šta bude...

Nagovestili su protiv Napolija da neće biti sparing partner rivalima u grupi i žrtva za nabijanje gol-razlike, a sada bi to mogli da potvrde u Parizu. Ako budu igrali borbeno, disciplinovano i koncentrisano kao u Beogradu pre dve nedelje, ako ne dozvole da ih zavedu svetla velike pozornice i zarade onih koji će stajati naspram njih, Zvezdini fudbaleri sigurno će imati čemu da se nadaju do poslednjeg zvižduka portugalskog sudije Artura Soareša Dijasa.

Istina je da Zvezda protiv francuskih klubova još pamti bolne poraze od Strazbura, Bordoa i Rena, ali tu je i pobeda koju zvezdaši nikada neće zaboraviti - nad Olimpikom 1991. u Bariju za evropsku krunu.

Hoće li PSŽ biti neka nova pobeda koje će se navijači rado prisećati ili poraz zbog kojeg će tugovati, videćemo. Bitno je da, kad su već stigli do ovog nivoa, crveno-beli ne dozvole da lako skliznu nazad...

A, posle Pariza, 24. oktobra, sledi čuveni Enfild!

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar