DW: Referendum lekcija Makedoniji

Slabo učešće građana na referendumu u Makedoniji je loše za dalji razvoj situacije u toj zemlji. A rezultatu je, svojim oklijevanjem, doprinio i Zapad, smatra urednica evropske redakcije DW Adelhaid Fajlke.

Region 01.10.2018 | 11:53
DW: Referendum lekcija Makedoniji
Iako rezultat referenduma nije obavezujući, njegov neuspjeh je gorak za mnoge. Za vladu u Skoplju, za vladu u Atini, za Evropsku uniju, NATO i region.

Još nije ništa izgubljeno, ali rezultat referenduma odražava raspoloženje u narodu, i nad njim se valja zamisliti. Iako je 90 odsto onih koji su glasali bili "za", velika većina je ćutala ili čak aktivno bojkotovala referendum.

Signal upozorenja za sve učesnike

Sada nema široke podrške za proces u kojem su jasno međusobno povezana tri pitanja o budućnosti. Sporazum oko imena sa Grčkom, integracija Makedonije u EU i NATO. I tako je neuspjeh referenduma signal upozorenja ne samo za razvoj situacije u samoj Makedoniji, već i za buduću geopolitičku orijentaciju te balkanske države.

Uprkos velikoj podršci političara visokog ranga kao što su kancelarka Angela Merkel, predsedavajući Savjeta EU Sebastijan Kurc, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, premijeru Zoranu Zaevu i njegovoj vladi proteklih nedjelja nije uspjelo da mobiliše stanovništvo u dovoljnoj meri kako bi ga ubijedio u prednosti dila. Suviše emotivan i rigorozan je bio otpor protivnika koji dijelom kažnjavaju vladu, a dijelom neće da prihvate mijenjanje imena Makedonije.

Izgubljene decenije

Masovni bojkot referenduma pokazuje duboku političku podelu u makedonskom društvu i veliku nesigurnost kada se radi o pitanjima nacionalnog i evropskog identiteta. Računica prema kojoj će nacionalna osjećanja da budu potisnuta u korist evropske perspektive, nije uspjela. Naprotiv. Veoma emotivni sukob oko pitanja imena je pretvoreno u pitanje makedonske nacije i identiteta.

Sada se svete izgubljene decenije, u kojima je u zemlji i van nje učinjeno premalo da bi se izgladio spor oko imena Makedonije i nasljedstva starog carstva. Tu su EU i NATO previše dugo činili premalo. Inat, strah i rane u Skoplju su duboki. Ranija euforija za EU i NATO je sada prožeta sumnjama. Iako ruski uticaj pri ovom referendumu nije dokazan, antizapadni narativi se šire. Borba oko pridobijanja ljudi u Makedoniji je u punom jeku.

Opozicija i njeni taoci

Opoziciona VMRO-DPMNE sada trijumfuje. Ona je Zaevljevu vladu proglasila neuspješnom kao i Prespanski sporazum sa Grčkom. I pored svih tvrdnji da stremi integraciji Makedonije u EU i NATO, opozicija je bila nepopustljiva u pitanju imena i poslije bojkota smatra da je uspela i ojačala. Cijela zemlja je postala talac njenih unutrašnjepolitičkih borbi.

Šef makedonske vlade je sada sve stavio na jednu kartu: da bi važio, ovaj referendum mora biti potvrđen u parlamentu i to dvotrećinskom većinom. Tako je Zaev još u nedjelju uveče pozvao poslanike opozicije da ga podrže. U suprotnom, u decembru bi mogli biti održani novi izbori, kako je zaprijetio. Budućnost zemlje je trenutno više nego neizvjesna.

Utoliko više ovo što je nemoguće u makedonskom parlamentu mora uspjeti. Inače će dil sa Grčkom da propadne, a članstvo u NATO i EU će postati vrlo daleko. Posljedice po Makedoniju bi bile fatalne.

Izvor: DW

Komentari / 0

Ostavite komentar