Dobio batine i platio kaznu

Koliko se zakoni u Republici Srpskoj ne poštuju i koliko je pojedinac nezaštićen pred neodgovornim institucijama dokaz je Branislav Tomić iz Laktaša. On je pretučen u vlastitom dvorištu, a Osnovni sud u Banjaluci je presudio da je kriv za narušavanje javnog reda i mira, za šta je dobio i novčanu kaznu.

Republika Srpska 30.09.2018 | 18:03
Dobio batine i platio kaznu
- Krenuo sam da autom izađem iz svog dvorišta, drugi auto je blokirao izlaz, pozvao sam komšiju da ga pomjeri ali sam zbog toga dobio batine ispred svoje kuće -  ovako svoju priču započinje u izjavi BN TV Branislav Tomić, penzioner iz Laktaša. Tvrdi da je vlasnik vozila njega i suprugu izvrijeđao, a onda nasrnuo na njega.

“On meni ne smije da zatvori ulaz i on je opsovao mene i ja ga odgurnem. On meni udari šamar nakon čega sam pao dole. sve mi se zavrtilo i istrčao je taj komšija sa četničkom kapom na glavi i vikao jel ti to bilo potrebno komšija”, kaže Branislav Tomić.

Tomić je pozvao policiju da izvrši uviđaj. Međutim, s obzirom da je jedan od komšija koji su izazvali sukob, policajac u penziji, u izjavi je optužio pretučenog Tomića. Na snimku koji je telefonom snimila Tomićeva supruga, jasno se vidi da policija ovaj slučaj nije shvatila ozbiljno i da čak unaprijed zna i kako će sud da presudi.

“Mi ćemo sad uzeti izjave može danas ili sutra jer je narušavanje prestalo, on će sve ove učesnike dovesti da svjedoče, vi ćete doći na sud ali vi ćete tamo ispasti…”

Nakon dobronamjernih savjeta policije, prišao je i komšija koji je i izazvao sukob, da se navodno izvini supružnicima Tomić. Međutim ponovo ih je vrijeđao.

“Komšija: komšo slušaj me.

Tomić: izađi iz mog dvorišta ja više nemam komšiju.

Supruga: kako možete dirati čovjeka koji je operisao rak.

Komšija: dabogda od raka umro". 

Slučaj je stigao i do Osnovnog suda u Banjaluci. S ozbirom da Tomić živi u inostranstvu i nije mogao da dođe na zakazani sudski pretres, to nije spriječilo sud da donese rješenje. U presudi jasno piše da je pretučeni Branislav Tomić kriv i mora da plati kaznu u iznosu od 200 maraka.Tomić je čak zadobio i povrede koje u presudi Suda nisu ni pomenute.

“Istučen u svom dvorištu porodične kuće ispred svog auta iščupali su mi mišić desne ruke koji sam i operisao moja supruga je snimala sav taj incident jako sam razočaran sa Bosnom i Hercegovinom”, ističe Tomić.

U rješenju banjalučkog Osnovnog suda piše da se okrivljeni Smiljanić Zoran, koji je fizički nasrnuo na Tomića, po zanimanju profesor, oslobađa prekršajne odgovornosti, ali i da svi troškovi sudskog postupka padaju na teret budžetskih sredstava. U presudi je jasno napisano zašto je okrivljeni oslobođen.

 “Oslobađa se prekršajne odgovornosti okrivljeni Smiljanić Zoran zbog toga što je dana 12.08.2017.g.prvookrivljenom Tomić Branislavu zadao udarac otvorenom pesnicom desne ruke u predjelu glave a potom mu opsovao majku ... iz razloga što nije dokazano da je okrivljeni počinio prekršaj za koji je protiv njega podnesen zahtjev, a u skladu sa članom 199 tačka 2 Zakona o prekršajima RS”, piše u rješenju Osnovnog suda BL.

Branislav Tomić iz Laktaša dobio je batine u dvorištu porodične kuće. Tražio je samo pravedno suđenje, ali dobio je kaznu i mora da plati sudske troškove.

Postavlja se pitanje, da li su svi građani jednaki pred zakonom, i da li za neke zakoni uopšte ne važe?



BN TV

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Milija

30.09.2018 16:08

Za sve je kriv Milorad Dodik i onaj neki Vreco i Lepir,pravda za ovog nekog Tomica ✊✊✊

ODGOVORITE
Name

Re

30.09.2018 16:40

Tačno.

Name

Budo

30.09.2018 16:52

Toga batinaša je trenirao Budin sin.

Name

Rr

30.09.2018 17:21

Po zakonu bozijem udri bandu starac a laje stid GA bilo

Name

Mile

01.10.2018 04:25

U sudu Rade seljacine i seljaci donose odluke koje njima odgovara stid vas bilo docice Pravda Kad tad ! Ubijate djecu i starce Kupili ste diplome dao vam je dodo i On je sebi kupijo u Srbiji Pa vam se moze ! Popusice te vi i to Kako ! Tuce vas bog i zakon !

Name

Legalista

30.09.2018 16:17

Ako je u pitanju Zoran Smiljanic... i ako je kao sto pise prof. fizickog vaspitanja, taj isti je i direktor Osnovne skole Desanka Maksimovic Laktasi. Sta drugo reci nego sramota. Nadam se da ce ovu presudu osteceni dobiti na drugostepenom sudu... a bahati Smiljanic zasluzenu kaznu.

ODGOVORITE
Name

Re

30.09.2018 16:57

Nemate vi pojma, sud u pravu kako da okrivi ovoga ako nije došao svjedok na sud. Nanopenje tjelesnih povreda, lakih goni se po prijedligu. itd. Sudija bez grške. Jedini problem je ako nije dobio poziv za sud, onda presuda pada na Okružnom sudu.

Name

Da

30.09.2018 17:22

Policija je privatna ,sud,u policiji rade clanovi Snsd ,ako Davida ubise,i dokazi imaju,sta treba reci dalje,zanima me da Vucic mirno gleda kako Dodig,unistava srpski narod, iseljava ubija,saradjuje sa Keljmendijem,ustaski spomenik u RS,

Name

Laktasi

30.09.2018 17:29

Kakav smiljanic taj se boji svoje sjene a i voli svingeraj sa parovima debil.

Name

cvijetin

30.09.2018 18:00

Pa prijatelju moj : uzmi stvar u svoje ruke vidis da neme ni D: od drzave

Name

Dimitrije

30.09.2018 18:03

Mala ispravka OS u Laktasima je Mladen Stojanovic, a doticni udarac jeste direktor iste OS u Laktasima, s tim da je za krivicno odgovoran morao bi automatski biti smjenjen na tu funkciju direktora. Ali to nije moguce jer je u vladajucoj stranci u Laktasima a takvi su zasticeni kao i ugrozena vrsta. Mozete jos procackati po netu nije taj jadnik jedini sto ga je pretukao, tukao je i novinara.

Name

Joja

30.09.2018 22:08

Necemo unitarnu BiH al smo dobili unitarnu Srpsku a da ni primjetili nismo.

Name

brecalo

30.09.2018 17:25

Lopovska policija i sudstvo na svom pragu dobijes batine i jos kaznu da platis pa lppovi jadni bagro secikeze ubice narko dileri to je sudstvo i policija u republici srpskoj svaki put urade po svom sotone

ODGOVORITE
Name

Drinski VUK

30.09.2018 17:29

Opet ja moradoh da se javim,na ovu temu,Tako ti je kod nas ,zakoni nikakvi,imao sam pre neki dan sličnu situaciju...Zateknem pred kućnim pragom svoju majku,staricu inače veliki invalid,kako pokusava da odgurne nekog momka 30 ak god,od sebe,on se nagurava sa njom,inače je na stakama ona,I vidim svojim očima da je gura,ja ga opomenem,pa ga razbijem,pa on krene njenom stakom na mene,pa mu otmem,onda on ode po pušku prijeteci da će nas pobiti,Ja zovnem policiju da ne bude još gore,I JA DOBIJEM KAZNU ZA JRM I PLATIM,braneći sopstvenu majku u njenom dvorištu,

ODGOVORITE
Name

Amel Tuka

30.09.2018 18:28

Vuče jel se zezaš ili?

Name

Ilija i Djura

30.09.2018 18:10

Dzaba ja ljudima objasnjavam da ,,Balkanski Spijun,,nije komedija,vec ozbiljan film.

ODGOVORITE
Name

Sta reci

30.09.2018 18:13

Uh, al´mi ova Laktaska "pravda" podize pritisak.

ODGOVORITE
Name

Mato

01.10.2018 05:59

Totije tako kad vladaju nasilnici nacionalisti tajkuni stose mene tice nikada necu otic u tu nasilnicku rs

ODGOVORITE
Name

S

02.10.2018 07:46

,,djuro Ce ti oprostiti sto te tukao, a Danica Ce napraviti pitu,,,,

ODGOVORITE
Name

Miroslav

02.01.2019 18:12

Taj policajac nije rekao ucesnike vec Pavijane. A tomic je otezano usao pred svoju kucu sto znaci da je mogai i izaci. Neprica istinu.

ODGOVORITE