ABA: Zvezda (Reglend) slomila Cibonu!

Reglend razbio Cibonu – pobeda Zvezde na startu ABA lige! Košarkaši Crvene zvezde pobedili su na svom terenu Cibonu sa 78:68 u prvom kolu nove sezone ABA lige.  Zvezda krenula pobedom: Reglend "prelomio" Cibonu.  Crveno-beli savladali uporne goste iz Zagreba i trijumfom počeli novu sezonu ABA lige.

Košarka 28.09.2018 | 22:05
ABA: Zvezda (Reglend) slomila Cibonu!
Crvena zvezda mts uspešno je "otvorila" novu sezonu ABA lige pred svojim navijačima.

Iako se činilo da će tim Milana Tomića lakše pobediti autsajdera iz Zagreba, kome su davane male šanse pre meča, a još manje posle serije crveno-belih 17:0 u 13. minutu, gosti su nalazili način da "zakuvaju" utakmicu, sve do odlučujuće sekvence najboljeg igrača domaćina, Džoa Reglenda.

Zvezda - Cibona 78:68 (21:20, 21:15, 17:21, 19:12)

Zvezdin plejmejker je posle egal treće deonice (59:56) preuzeo loptu i odgovornost, pa postigao u poslednjem kvartalu 13 od svoja 22 poena i doneo trijumf. Amerikanac je pogađao šutevima za tri poena i posle prodora, asistirao je centrima i odlučujućom rolom "poništio" loše momente u igri favorita, poput lošeg šuta (7/31 za tri), velikog broja ofanzivnih skokova gostiju i slabog doprinosa Perperoglua (0/6 iz igre) i Berona (1/6).

Prvi trijumf je upisan, a Tomićev tim sada se sprema za važnu nedelju, u kojoj će dočekati Ulm u Evrokupu (utorak), pa gostovati Budućnosti u reprizi finala ABA lige (nedelja).

Domaćina je do pobede vodio fantastični Džo Reglend, koji je u drugom poluvremenu bio neuhvatljiv za odbranu gostiju i ubacio 22 poena rivalu iz Zagreba.

Zvezda je pokazala da će u nastavku sezone morati da poradi na konstantnosti, kako bi izbegla velike oscilacije u igri. Najefikasniji su pored Reglenda bili Muhamad Faje sa 12, Maik Cirbes sa 11 i Majkl Odžo sa 10 poena.

Na drugoj strani Marko Ljubičić nije mogao sam pa je njegovih 17 poena bilo nedovoljno. Rozić je dodao još 13, a ostali iz zagrebačke ekipe su bili jednocifreni.

Cibona je u početku lako dolazila do pozicija unutar linije 6.75 i na nekako ležernu odbranu Zvezde odgovorila visokim procentima iz igre.

Igralo se koš za koš jer je i srpski šampion u napadu igrao dobro do 12:12. Usledilo je "zatišje" od dva minuta nakon čega je Cibona trojkama Uljarevića i Rozića brzo došla do 20:14.

Muhamad Faje je upisao dva skoka u napadu već u prvoj četvrtini i Zvezda se njegovim, i koševima Džoa Reglanda ekspresno vratila do 20:19, da bi Majkl Odžo sa slobodnih bacanja doneo prvu prednost Zvezdi u finišu prve deonice 21:20.

Od polovine prve do polovine druge četvrtine Zvezda je napravila neverovatnu seriju od 17:0 i povela 31:20.

Skoro četiri minuta je trebalo Ciboni da upiše prve poene u drugoj četvrtini. Pogodio je tada Marko Ljubičić i do kraja prvog poluvremena ostao jedini koji je pogađao za svoju ekipu.

Tek u poslednjem minutu se pridružio i Ivan Novačić i upravo su njih dvojica dvema brzim trojkama u finišu poluvremena doneli priključak Ciboni na pauzi 42:35.

Početak treće četvrtine je u potpunosti pripao Ivanu Mariću. Marić je dao tri trojke, Bilinovac je fantastično zakucao preko Dobrića, a Cibona je za samo tri, četiri minuta šokirala Zvezdu i povela.

Posle pet minuta igre, Dobrić je sa svoja četiri poena uspostavio ravnotežu, a do kraja je bio jedan od ključnih razloga što su crveno-beli u izjednačenoj igri do isteka 30. minuta bili u prednosti 59:56.

Cibona je Zvezdu u drugom poluvremenu sustizala u ofanzivnom skoku, ali je više problema ipak bilo sa spoljnim igračima. Lek je bio Džo Reglend i bolji napad.

Prvo njegova trojka, a onda 2+1 Cirbesa, odveli su Zvezdu na 65:58. Gilbert je u tim trenucima bio dobar i u skoku i u šutu, Cibona se održavala trojkama u igri.

Međutim, Džo se potpuno razigrao, pogodio novu trojku uz faul Ljubičića, a onda u prodoru odbio dva čuvara i poentirao za novu dvocifrenu prednost Zvezde 71:61 na pet minuta do kraja.

Cibona je uspela da prepolovi taj zaostatak za samo minut i po poenima Kraljevića i Ljubičića, ali za Reglenda do kraja nije bilo rešenja pa je on individualnim kvalitetima priveo meč kraju i doneo prvu pobedu za Crvenu zvezdu u novoj sezoni ABA lige.

ABA liga, prvo kolo:

Crvena zvezda – Cibona 78:68
Olimpija – Mornar 87:66

subota:
20.00 Cedevita – Partizan

nedelja:
17.00 Igokea – Mega
21.00 Budućnost – Krka

ponedeljak:
18.00 FMP – Zadar

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar