Turci bijesni na UEFA: Izgubili su oni nas, a ne mi njih!

Turska po četvrti put zaredom nije uspela da dobije organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu.

Fudbal 28.09.2018 | 08:45
Turci bijesni na UEFA: Izgubili su oni nas, a ne mi njih!
Evropsko prvenstvo za fudbalere 2024. godine biće održano u Nemačkoj, koja je dobila prednost u odnosu na Tursku.

To je četvrti put u poslednjih 10 godina da su Turci "izvisili" u pokušaju da organizuju šampionat najboljih kontinentalnih reprezentacija, što ih je prilično razbesnelo.

Ministar sporta Turske, Muharem Kasapoglu, odluku UEFA ocenio je kao "žalosnu" i dodao:

"Uznemirujuće je za UEFA i za Evropsko prvenstvo 2024. godine što naša zemlja nije domaćin, uprkos svojoj snazi. Mi kao zemlja nismo izgubili ništa, ali Evropsko prvenstvo će izgubiti našu stručnost i naše gostoprimstvo".

Domaćin Evropskog prvenstva dobijen je tajnim glasanjem u kojem je Nemačkoj pripalo 12, a Turskoj četiri glasa, dok je jedan delegat bio odsutan. Pravo glasa nisu imali predstavnici fudbalskih saveza Nemačke i Turske.

"Bila bi dobitna kombinacija da smo dobili mogućnost da organizujemo takmičenje na ovom području, u ovoj zemlji, ali naša zemlja nije izgubila ništa", ponovio je Kasapoglu svoje mišljenje.

Turska je prethodno odbijena u pokušajima da organizuje EURO 2008, 2012. i 2016. godine.

Nemačka i Turska su bile jedini kandidati, a po proceni UEFA od prošle nedelje, kandidatura Turske je bila rizična.

Iz evropske "Kuće fudbala" su nedavno naveli i da Turska nema akcioni plan poštovanja ljudskih prava. Nije poznato da li je taj kriterijum, koji je prvi put uveden u specifikaciju organizacije za Evropsko prvenstvo, uticao na izbor zemlje domaćina zbog represivnog režima predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar