VAR tehnologija u Ligi šampiona!

Evropska fudbalska unija (UEFA) potvrdila je da će od sledeće sezone biti korišćena VAR tehnologija u Ligi šampiona.

Fudbal 29.09.2018 | 13:00
VAR tehnologija u Ligi šampiona!
Uprkos velikom otporu koji je pružala poslednjih meseci, UEFA je na kraju popustila, pa će VAR sistem biti zvanično korišćen u Ligi šampiona od sezone 2019/2020.

Pored najelitnijeg takmičenja planirano je da ovaj sistem bude korišćen i u Superkupu Evrope kao i na Evropskom prvenstvu 2020. godine. Zanimljivo, VAR se neće koristiti u Ligi Evrope sledeće sezone već tek od 2020/2021, a planirano je i da bude korišćen i u Ligi nacija 2021. godine.

Podsećamo, sistem koji je najveću prezentaciju doživeo tokom nedavnog Mundijala u Rusiji, omogućava sudijama da pregledaju snimke i naknadno ispituju ključne detalje. U Rusiji je bilo i velikih pritužbi na VAR koji je nadležan oko golova, penala, crvenih kartona i u situacijama kada sudija kazni pogrešnog igrača.

UEFA je istakla da kreće sa sa implementacijom video tehnologije u takmičenjima pod njenim okvirima i da će se to desiti od sezone 2019/2020.

VAR će prvo biti uveden u Ligu šampiona i UEFA Superkup, dok za 2020. planira i na reprezentativnom nivou, odnosno Evropskom prvenstvu.

"Uvereni smo da ćemo do implementacije VAR tehnologije u avgustu 2019. godine imati dovoljno vremena da uvedemo u upotrebu ovaj robusni sistem i da na vreme obučimo sve sudije kako bi uspešno i efikasno koristile VAR u najjačem klupskom takmičenju na svetu", rekao je predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Liga Evrope dobiće VAR tehnologiju godinu dana kasnije.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar