Ambasada se ne miješa u izbore

- Sjedinjene Američke Države ne miješaju se u izborni process. Mi odlučno odbacujemo te užasne optužbe. Ne pružamo podršku niti jednoj stranci, niti jednom kandidatu. Pored toga, i dalje smo istinski posvećeni pružanju podrške vjerodostojnim i transparentnim izborima i uvijek ćemo upozoravati na kupovinu glasova, krađu identiteta i druge oblike izborne prevare svaki put kada ih uočimo- kaže se u saopštenju američke ambasade u Saaraejvu, dodajući da su takve aktivnosti u skladu su s našom dugogodišnjom podrškom vladavini prava i suverenitetu, teritorijalnom integritetu i evroatlantskim integracijama BiH.  

Bosna i Hercegovina 26.09.2018 | 18:01
Ambasada se ne miješa u izbore
- Sjedinjene Američke Države pokazuju svoju posvećenost i predanost građanima BiH više od dvije decenije, a uprkos tome, neodgovorni akteri i dalje nas uvlače u teorije zavjere, neutemeljene optužbe i, doslovno, laži, kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da čvrsto vjeruju da građani tokom izborne kampanje treba da imaju priliku da raspravljaju o pitanjima koja će odrediti njihovu budućnost kao i budućnost njihovih porodica.

"Međutim, javnim diskursom u potpunosti dominira retorika utemeljena na strahu. To je neprihvatljivo, te je zbog ove veoma zatrovane atmosfere i stalnih napada, došlo vrijeme da progovorimo. 

Vlada SAD i Ambasada SAD nisu neprijatelji BiH, njenih građana niti njena dva entiteta; mi smo prijatelji svih građana koji žele pozitivniju budućnost za sebe i svoje porodice. Stvarni neprijatelji su, kao što svi znamo, korupcija, nezaposlenost, loše usluge u obrazovnom i zdravstvenom sistemu, te političari fokusirani samo na sebe, koji, umjesto da se bave ovim pitanjima, pokušavaju Sjedinjene Države i ostale prijatelje BiH pretvoriti u njene protivnike", kaže se u saopštenju.

Dalje navode da nastojanja političara da neposredno prije izbora obmanu javnost i sakriju svoje prave namjere svečanim otvaranjem kružnih tokova, ponudom besplatnih usluga u bolnicama i ostalim prividno korisnim aktivnostima, predstavljaju izrugivanje i vrijeđaju građane BiH.

"Tu nije kraj njihova nastojanja takođe uključuju zloupotrebu javnih sredstava i uvlačenje ratnih zločinaca u kampanje, te lažno optuživanje dugogodišnjih saveznika Bosne i Hercegovine za neprijateljske aktivnosti", kaže se u saopštenju i dodaje da to odbijaju i ne žele biti dijelom te manipulacije.

"Sjedinjene Američke Države ne miješaju se u izborni process. Mi odlučno odbacujemo te užasne optužbe. Ne pružamo podršku niti jednoj stranci, niti jednom kandidatu. Pored toga, i dalje smo istinski posvećeni pružanju podrške vjerodostojnim i transparentnim izborima i uvijek ćemo upozoravati na kupovinu glasova, krađu identiteta i druge oblike izborne prijevare svaki put kada ih uočimo. Takve aktivnosti u skladu su s našom dugogodišnjom podrškom vladavini prava i suverenitetu, teritorijalnom integritetu i evroatlantskim integracijama BiH", kaže se u saopštenju ambasade SAD u BiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da se ambasade zapadnih zemalja grubo miješaju u izborni proces, stavljajući posebno akcenat na ambasadorku Morin Kormak.
 
O umješanosti ambasada zapadnih zemalja u izbore u BiH nedavno je govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

onaj

26.09.2018 16:08

Onaj koga ste doveli na svojim tenkovima sada priča da se neko mješa,eto njega je narod htjeo onda,ili sada,nikada tebe srpski narod nije htjeo,al jesete onaj kolaicija oko sda,oko izdajice Biljane Plavšić i oni hrvati što ste ih helikopteriam ganjali po Orašju da dođu na glasanje

ODGOVORITE
Name

Onog

26.09.2018 16:27

Onog su nekad doveli Amerikance, pa su ga srbi digli i napravili herojem. Sad ga podrzavaju Rusi. Tako da Baja ima kontinuitet podrzke.

Name

Dr

26.09.2018 16:50

Nase politicare niko ozbiljan i ne treba da komentarse. Oni nemaju dna u glupiranju

Name

Ovoga

26.09.2018 16:56

@Onog,dva puta su ga poslije toga birali na izborima i uvijek ponavljaju istu frazu stranci ga doveli na vlast,a nece da priznaju da su ga oni drzali na vlasti.Neka Rusa koje sa njima tikve sadio zeleno je otkino eto im primjer Rafinerija u Brodu,Rusi ih ne zarezuju ni2% za dugove.

Name

Re Onaj

27.09.2018 10:18

Doveli su oni i 1992 SDS na vlast. Ajde ne lupaj. A kakav

Name

Robin Hud

26.09.2018 16:13

Mislim da je jedno iskustvo i suviše dovoljno da zaključe da su greške vrlo velike i pogubne, a sankcije nikakve jer onda su uradili ovo;https://www.youtube.com/watch?v=gA5_kvwdUxc.... Koliko god vam bio mio i drag pokazao je naj prljaviju stranu svog karaktera...mislim da je i vas iznenadio... Da li je SNSD u proteklim mandatima na državnom nivou učestvovao u prenosu nadležnosti i formiranju sljedećih institucija na nivou BiH: 1.- uspostavljanje sistema zajedničkih tablica i saobraćajnih dozvola, čime je ova nadležnost prenesena u nadležnost Ministarstva civilnih poslova BiH 2.- uspostavljanje zajedničkih pasoša 3.- prenošenje nadležnosti entiteta iz oblasti državljansta na Ministarstvo civilnih poslova BiH 4.- formiranje Državne granične službe BiH 5.- formiranje Kancelarije za saradnju sa Interpolom 6.- formiranje Agencije za državnu službu BiH 7.- formiranje Odbora državne službe za žalbe 8.- uspostavljanje Direkcije za implementaciju CIPS projekta 9.- uspostavljanje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH 10.- uspostavljanje Agencije za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka 11.- uspostavljanje SIPA 12.- uspostavljanje Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH 13.- uspostavljanje Službe za poslove sa strancima BiH 14.- uspostavljanje Komisije za restituciju BiH 15.- uspostavljanje Komisije za državnu imovinu BiH 16.- uspostavljanje Agencije za akreditaciju i kvalitet BiH 17.- uspostavljanje Agencije za lijekove BiH 18.- uspostavljanje Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH 19.- uspostavljanje Agencije za bezbjednost hrane 20.- uspostavljanje Savjeta za djecu BiH 21.- uspostavljanje Instituta za standardizaciju BiH 22.- uspostavljanje Instituta za metrologiju BiH 23.- uspostavljanje Komisije za koncesije BiH 24.- uspostavljanje Instituta za intelektualno vlasništvo BiH 25.- uspostavljanje Instituta za akreditovanje BiH 26.- uspostavljanje Konkurentskog savjeta BiH 27.- uspostavljanje Kancelarije za veterinarstvo BiH 28.- uspostavljanje Instituta za nestala lica BiH 29.- uspostavljanje Državnog trezora pri Ministarstvu finansija BiH 30.- uspostavljanje Uprave za indirektno oporezivanje BiH 31.- uspostavljanje Agencije za statistiku BiH 32.- uspostavljanje Agencije za osiguranje depozita BiH 33.- uspostavljanje Agencije za osiguranje BiH 34.- uspostavljanje Agencije za javne nabavke BiH 35.- uspostavljanje Odbora za reviziju javnih nabavki 36.- uspostavljanje Izvozno-kreditne agencije BiH 37.- uspostavljanje Komisije za računovodstvo i reviziju BiH , SNSD jeste sve ove nadležnosti u proteklih deset godina prenio sa Republike Srpske na BiH.

ODGOVORITE
Name

Mk

26.09.2018 16:14

PA TO JE ONDA NAPAD NA AMBASADE I RUŠENJE UGLEDA .TREBAJU AMBASADE DA TRAŽE OD VUČIĆA TE DOKAZE PA DA SE ZNA KO SE TO POIGRAVA SA OVIM NARODOM.DO IZBORA GRAĐANI TRAŽE DA SE IZNESU DOKAZI .NE MOŽETE SE PRAVITI LUDI I PODMETATI TAKO NEŠTO GRAĐANIMA BIH.G.VUČICU VI STE UVRIJEDILI SVE GRAĐANE IZJAVOM DA ĆE TE POSLIJE IZBORA IZNIJETI PODATKE ZAR TO NIJE POZIV NA NEMIRE U BIH.

ODGOVORITE
Name

Dokaz

28.09.2018 07:22

Ko je LUD da trazi dokaze kada te razotkrivaju,sada oni napadaju i optuzuju,njima se mora vjerovati i nikakvi dokazi nisu potrebni,dovoljno je optuziti a presuda je vec napisana,samo je jos procitati.

Name

neko

26.09.2018 16:24

Ma sve vam vjerujemo niste vi nas bombardovali, to su bili neki drugi, samo vi ne, kako da ne, priče za naivne.

ODGOVORITE
Name

Nekad

27.09.2018 05:57

Njima hvala što su podržali mafijaše u svim strankama, i nametnuli nam političko-mafijaški sistem kao stil života.

Name

Dijagnoza

26.09.2018 16:34

LAŽU. Neka kažu ko je ovog doveo na vlast ako nisu oni?

ODGOVORITE
Name

uspostavljena

26.09.2018 17:00

Istina je da su ga oni doveli pa su poslije toga bili odrzani dva puta izbori i oba puta je narod glaso za njega i dobio vecinu.Okanite se te mantre stranci ga doveli,s koga je odrzavo na vlasti.

Name

Prepotentni

26.09.2018 16:49

Prepotentni govornik Vucic je dao skandaloznu izjavu i rekao da ima dokaze o mjesanju velikih u izbore u BiH. Nema on nikakve dokaze samo hoce medijsku paznju.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

27.09.2018 07:04

I mi imamo svoju baba Vangu, deda Vučko! Proriče, sudbinu kandidata na izborima, naročito u Republici Srpskoj. Nešto mu se više vjeruje nego Mariću i Ćirilici. Pjanom dosta a trijeznom i previše.

Name

Milo

26.09.2018 16:52

Mile objavi rat Amerci pa da bude sta da..

ODGOVORITE
Name

Nenad

26.09.2018 21:17

Izgleda da i Vucic ima sanse da dodje na Americku crnu listu. Aco bas si glup ili pobacaj da je Dodik bio samo malo pametniji pa da sada nije sam sebe ugrozio Dodik bi te za 24 sata smijenio.

ODGOVORITE
Name

Crna lista

28.09.2018 07:35

Ovi pod SAD sankcijama su najhrabriji,kazu sta misle,samo takvi mogu voditi narod ,za razliku od ovih beskicmenjaka koji prvi povjetarac rusi,KOGA mogu voditi oni koji obecavaju raj na zemlji bez ikakvog programa osim rusenja vlasti.Sit je narod PATRIOTA koji nevjeruju narodu pa ne priznaju ni izbore,voljunaroda nego nude ulicu i krv naroda.Posle izbora neka vlada politika koju je narod birao.

Name

D

27.09.2018 04:44

Dali je ovo moguće ,ovo vređa intelegenciju srpskog naroda,pa nisu srbi tolio glupi da ne vide dobro koga ambasada SAD podržava, to samo nevidi onaj što neće da vidi ,nikad nisu rekli srbi u pravu ste,nemoguće je da tolika ljeta srbi ama baš niti jednoč nisu bili u pravu ,treba djelom dokazat da niste pristrastni i vi i gospodin Incko,naj lakše je reći nsmo pristrasnu a radit kontra ,niko nije toliko glup da ne razumije,

ODGOVORITE
Name

he he he

30.09.2018 06:16

Kakva li bi bila supa, bez mirodjija. Mogu da razumem da neko zaboravi da zacini supu ali da to namerno ne uradi...

ODGOVORITE