Arhitekta: Evo dokaza da nije bio gol!

Partizanu se javio arhitekta Zoran Veljović koji je na osnovu nacrtne geometrije i matematike izračunao da gol za Zvezdu u 158. "večitom derbiju" nije trebalo da bude priznat.

Fudbal 26.09.2018 | 23:56
Arhitekta: Evo dokaza da nije bio gol!
Arhitekta Zoran Veljović samoinicijativno je kontaktirao FK Partizan i ponudio svoju analizu sporne situacije iz 158. "večitog derbija".

U dopisu Partizanu, Veljović je naveo da je analizu napravio pomoću elemenata nacrtne geometrije i drugih relevantnih podataka.

Istakao je da su prilikom ovakvih analiza moguće greške, ali minimalne, koje ne utiču na krajnje dobijeni rezultat, kao i da je za ovakve analize potrebno znanje nacrtne geometrije.

Napomenuo je i da je na fudbalskoj utakmici bio samo jednom i da se dosađivao.

Evo šta je zaključio arhitekta Veljović:

Slika 1

"Ovde sam dobio elemente koje kasnije koristim u analizama. Dobio sam horizont, mesto kamere i ugao kamere u odnosu na stativu. Ugao kamere se poklapa sa linijom kaznenog prostora i tačkom  ivice terena što sam posle pokazao u ortogonalnoj projekciji u odnosu na teren. Na osnovu dimenzija stadiona dobio sam tačan ugao kamere na terenu".



Slika 2

"Iz relativnog odnosa parametara sa fotografije dobio sam stvarne odnose dimenzija na terenu, što je važno naročito da sam dobio dimenzije po dvema osama, što sam kasnije u ortogonalnoj projekciji koristio za stvarne podatke na terenu".  



Slika 3 

"Ortogonalno dobio sam ugao kamere na terenu. Koristio sam dimenzije stadiona". 



Slika 4 

Detalj, položaj lopte i stative. Jasno se vidi da lopta nije prošla gol-liniju.



Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Buranija

27.09.2018 11:30

hahahqh, dobar sj ti arhitekta, kad nemas pametnija posla od ovog. Pa i sam Partizan je prezna da je gol, ali ajdeeee, ima arhitekta da pokaze pravdu.... Cist gol ko suza...

ODGOVORITE