Totenhem u agoniji zbog stadiona - kašnjenje, drogirani radnici...!

Fudbalskom klubu Totenhem ovih dana ne ide na terenu, ali ni van njega – kriza oko novog stadiona traje i u petak je pretrpljen novi udarac.

Fudbal 23.09.2018 | 17:45
Totenhem u agoniji zbog stadiona - kašnjenje, drogirani radnici...!
"Pevci" su, posle nekoliko odlaganja otkrivanja novog stadiona, sada u centru novog skandala, ovoga puta on ima veze sa kriminalom.

Naime, radnici koji učestvuju u gradnji novog "Vajt Hart Lejna" koji će imati kapacitet od 60.062 mesta, navodno su uhvaćeni u pijančenju i drogiranju na radnom mestu.

Kompanija "Mejs grupa" koja je nadležna za radove na stadionu u Londonu, u jednom trenutku je zahvaljujući "haotičnom menadžmentu" imala i 4.000 zaposlenih na projetku, a sada se tereti da su na licu mesta ljudi u njenim uniformama, u jutarnjim časovima viđeni sa velikim brojem limenki, pre nego što su u toaletima šmrkali kokain.

Kompanija je u saopštenju istakla da je prilikom izbora radnika postojala stroga kontrola na alkohol i nedozvoljene supstance, kao i da bi svaki radnik pod uticajem istih odmah bio odstranjen sa gradilišta. Kažu da njih nije bilo na licu mesta.

"Mejs’ snažno odbija sliku ovog projekta ‘obojenog’ ovim anonimnim optužbama. Zdravlje, bezbednost i blagostanje svih je, i uvek će biti, osnova vrednosti ‘Mejs grupe’ i svaka sugestija da su naši standardi o korišćenju alkohola i nedozvoljenih sredstava ugroženi, bila bi shvaćena ekstremno ozbiljno. Redovno sprovodimo testove na alkohol i drogue kako bismo u lancu nabavke ojačali pravila. Svaka zabrinutost za određeno zdravstveno stanje ili rizik, trebalo bi da se pošalje zdravstvenom osoblju kompanije. Novi stadion Totenhema je jedan od najkompleksnijih i najinovativnijih projekata u Velikoj Britaniji. Klub i tim izvođača vredno rade kako bi završili ovu ikonu od stadiona što je pre moguće. Iako postoji frustracija ovih dana, jednom kada stadion bude gotov, biće fantastičan, predstavljaće nasleđe i projekat na koji će svi biti ponosni", stoji u saopštenju.

Uloga "Mejsa" kao menadžera izgradnje bila je da bude u stalnom kontaktu sa podizvođačima, ali su oni zbog loše komunikacije, komunicirali direktno sa klubom.

To se osetilo na izgradnji zdanja koje bi trebalo da košta oko milijardu evra, pa su, kako piše "Konstrakšn njuz" (Construction News), "radovi za koje je potrebno nedelju dana trajali i po čitav mesec" jer je, "osim kompleksnostih i komunikacija bila užasna".

Stadion je trebalo da bude otvoren za prošlonedeljni derbi sa Liverpulom (2:1 za "Crvene"), ali će klub nastaviti da nastupa na "Vembliju" u bližoj budućnosti, saopštio je predsednik kluba Danijel Levi.

To je prouzrokovalo pomeranja rasporeda na najvećem britanskom stadionu, otkazivanja NFL utakmice zakazane za 14. oktobar, dok je Levi istakao da se došlo do "problema sa najvažnijim bezbednosnim sistemima".



Sve tri utakmice Lige šampiona Spursi će dočekati na "Vembliju", ali će meč sa Mančester sitijem u Premijer ligi biti pomeren za 24 časa, dok će treću rundu Liga kupa protiv Votforda kao domaćini igrati u Milton Kinsu, na stadiona MK Donsa.

Spomenuti mediji navodi da radovi neće biti gotovi sve do januara i da niti "Mejs" niti Totenhem nisu spremni da postave konačni rok.

Levi je ranije izjavio da su odlaganja "razočaravajuća, skupa i frustrirajuća", ali da nije bilo kompromisa oko prezentovanja nečeg "izvanrednog našim navijačima".

"Mejs" je u međuvremenu odbacio primedbe da je ugovor da bude nadležni organ svim podizvođačima na projektu neobičan u svetu ovakvih poslova, dodavši da postoje mnogi primeri sličnog poslovanja. U ovom modelu klub pregovara o pojedinačnim cenama izvršavanja radova sa svakim podizvođačem posebno, pa "krovna kompanija" ne može mnogo toga da učini kada su u pitanju rokovi.

Navodno je strujna mreža dva puta postavljana i skidana jer elektičarima nije rečeno da prvo treba da budu postavljeni rashladni uređaji.



Odlaganja na novom stadionu Totenhema:

Jul 2007. godine – uprava Totenhema potvrdila je ponude za izgradnju novog stadiona na mestu "Vajt Hart Lejna".

Jul 2015. – klub je potpisao desetogodišnji sporazum sa NFL ligom da bude domaćin najmanje dve utakmice američkog fudbala tokom godine.

Decembar 2015. – posle pregledanih planova za stadion kapaciteta od 62.000 mesta stiglo je odobrenje okruga Haringej koji uključuje rušenje već poznatih zgrada.

2016-2017. – počela je gradnja novog stadiona i stari "Vajt Hart Lejn" je potpuno uništen na kraju sezone.

Avgust 2018. – klub je izvršio četiri testa u nadi da će stadion biti spreman za utakmici Premijer lige sa Liverpulom 15. septembra.

13. avgust 2018. – Totenhem je potvrdio da će svečano otvaranje biti odloženo do oktobra zbog "problema sa najvažnijim bezbednosnim sistemima.

1. septembar 2018. – klub je saopštio da se nada da će utakmice na novom stadionu biti moguće do kraja meseca.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar