Analiza: Kako su lekcije iz Taragone razbudile Partizan?

Rezultati nisu bili povoljni, ali je mladi tim Nenada Čanka očigledno izvukao dosta pozitivnih stvari. To se, ustalom, videlo protiv Mornara.

Košarka 21.09.2018 | 21:45
Analiza: Kako su lekcije iz Taragone razbudile Partizan?
Košarkaši Partizana savladali su inicijalnu prepreku na putu do trofeja Superkupa ABA lige. Mornar nije bio lak plen, ali je crno-beli sastav uradio dovoljno toga dobrog da na kraju odnese komotnu pobedu. Već u subotu osvajača Kupa Radivoja Koraća čeka najveći izazov - Budućnost, vođena Aleksandrom Džikićem.

Parni valjak će i u taj meč ući bez pomoći dvojice najiskusnijih u timu - kapitena Novice Veličkovića i energičnog Bondže Sija. Ipak, izostanak jako bitnih šrafova u Laktašima ne menja mnogo toga u timskom pristupu igre. Đorđe Gagić je najavio borbu za svaki trofej i do poslednje kapi znoja, a ono što su apostrofirali i njegovi saigrači Vanja Marinković i Rade Zagorac bile su lekcije sa pripremnog turnira u Taragoni. Rezultati nisu bili povoljni, ali je mladi tim Nenada Čanka očigledno izvukao dosta pozitivnih stvari. To se, ustalom, videlo protiv Mornara.

Partizan će sada pokušati da prikupljeno znanje implementira u sudar sa braniocem jadranskog trona u subotu (TV Arenasport, 18.00).

„Znači na pobeda mnogo, posebno jer smo imali tešku seriju utakmica u Španiji. Tamo smo igrali loše, iskreno, ali smo se digli jako protiv Mornara, koji uvek igra dobro, brzo, nezgodno...“, ističe Vanja Marinković, kome je protiv Mornara ponovo dodeljena kapitenska traka.

„Mnogo je bolje nego što je bilo, ali ovo je tek start. Znači to što smo dobro igrali i što smo podizali ritam iz minuta u minut“.

Istog mišljenja je i Rade Zagorac, koji je prvi takmičarski meč u crno-belom dresu obeležio vrlo raznovrsnom partijom sa ispunjenim statističkim kolonama.

„Drago mi je što je prva takmičarska utakmica pred, većinski, našim navijačima, prošla uspešno. Ima nekih detalja kojim nismo zadovoljni i koje treba ispraviti, ali bitna je pobeda. Eto, inicijalna reakcija posle onih prvih poraza bila je u obliku momenata panike kod navijača i oko kluba. Ja sam više puta naglasio da će ovaj tim vremenom izgledati sve bolje, tu nema nikakve sumnje. Drago mi je što ova prva utakmica pokazuje da ima više nego dovoljno razloga za takvo razmišljanje“, smatra nekadašnji kapiten Mega Bemaksa.

Partizan je protiv starog takmaca imao podršku dobro popunjene dvorane u Laktašima, što je dalo posebnu inspiraciju momcima u crnim dresovima.

„Dosta je novih igrača ovde i njima to znači, a posebno jer su mladi. Igrali smo kao da je u Pioniru. U Laktašima je tradicionalno dobra atmosfera kad igra Partizan“, ističe Vanja.

Vanja je ponovo navukao kapitensku traku, dok je Rade jedva dočekao da kroči na parket i predstavlja klub za koji odmalena navija.

„Možda je i došlo vreme da imam drugačiju ulogu. Novica, eto, nije tu, ja sam mu zamenik. Zna se ko je pravi kapiten Partizana i čekamo njegov povratak u tim, kao i Bondžin“, poručuje Marinković, na šta se brzo nadovezuje Zagorac:

„Zadovoljan sam. Kako timski, tako je i moj start bio malo sporiji. Ne mogu da kažem da nisam očekivao sve to. Imao sam, takoreći, igračku pauzu zbog raznih stvari gotovo celu sezonu. Sve ide sporim, ali pravim ritmom i moram da budem optimističan“.

Partizanovim mladim vedetama mnogo je značilo to što je ceo tim pokazao snažnu reakciju u momentima kada je Mornar ozbiljno pretio da okrene utakmicu naglavačke...

„Otišli smo u jednom trenutku na osam razlike, ali onda dve trojke njihove i odmah napeto. Dosta smo mladi, neiskusni, ali smo pokazali mirnoću, hladnu glavu“, kaže Vanja, dok Rade podseća da je ovo tek početak i da će najbolje partije tek doći:

„Dosta toga govori što sam ja, čini mi se, treći najstariji igrač u ovom rosteru. Prisustvo kapitena je mnogo važno, ne samo za ekipu, već i na mentalnom planu. Novica je pravi kapiten uz kojeg će se kockice lepo složiti. On je na pravom putu da zaleči svoju povredu, Bondža je jako važan za naš roster u oba smera igre. Verujem da smo na dobrom putu, verujem u ceo kolektiv, sačinjen mahom od mladih igrača, uz nekoliko iskusnih kajli. Biće to sve dobro“.

Izvor: mozzartsport

Foto: ABA liga

Komentari / 0

Ostavite komentar