Priča, LŠ: Valensija - Marselinov novi eksperiment!

Marselino jeste uneo novu energiju na Mestalju, ali otkako je ova sezona otvorena pojavila se opravdana sumnja da Slepi miševi već počinju da blede. . . Bez pobede u novoj sezoni, opterećena teretom velikih ulaganja, Valensiju su počeli da proganjaju duhovi prošlosti.

Fudbal 19.09.2018 | 16:30
Priča, LŠ: Valensija - Marselinov novi eksperiment!
Možda jesu prošle samo tri godine otkad je Valensija poslednji put zaigrala u Ligi šampiona, ali nama se čini kao da je proletela bar decenija!

Setite se samo šta se sve izdešavalo od tog, zasad poslednjeg učešća u eliti... Voro je došao posle Nuna Espiritu Santa, a u međuvremenu kroz slavni klub sa istoka Španije prodefilovali su Geri Nevil, Ćezare Prandeli i Voro u još dva navrata, sve dok na klupu nije stigao Marselino Toral. U tom vremenskom razdoblju Valensija je bila bliža zoni ispadanja nego eliti, dve uzastopne sezone završene su na dvanaestoj poziciji. Posle svih teških poraza, izgubljenih utakmica i pretrpljene bruke malo ko mogao je da veruje da će tog 1. jula 2017. godine Valensija dobiti spasioca, čoveka koji će klub okrenuti naopačke i vratiti mu pobednički sjaj!

Marselino jeste uneo novu energiju na Mestalju, ali otkako je ova sezona otvorena pojavila se opravdana sumnja da Slepi miševi već počinju da blede... Bez pobede u novoj sezoni, opterećena teretom velikih ulaganja, Valensiju su počeli da proganjaju duhovi prošlosti. Nije to nimalo prijatna situacija, a Marselinusu se klupske glavešine već popele na glavu. Ako rezultata uskoro ne bude - nad Valensijom bi opet mogli da se nadviju crni oblaci

E, sad, šta to Valensija ima na raspolaganju? Reakcija na tržištu uopšte nije bila loša, kao ni odluka da se veći prostor ukaže talentovanim sinovima. Potrošeno je preko 125.000.000 evra, ali je Valensija tu praktično za 77.000.000 evropskih novčanica otkupila trojicu ponajboljih igrača iz odlične prošle sezone - Gonsala Guedeša, Žofrija Kondogbiju i Džejsona Murilja. Ozbiljno su remontirani odbrana i napad, ima i novajlija u vezi... Ali, rezultati su i dalje ispod svakog očekivanja. Da li Marselino nije dovoljno uigrao tim, ili je po sredi nešto drugo, pokazaće naredne sedmice...

Valensija na gol liniji ima Neta. Brazilskog golmana s italijanskim pasošem, koji je na Mestalju stigao prošlog leta. U svojoj prvoj sezoni ostavio je vrlo dobar utisak i pravio je razliku dobrim intervencijama. Naučio je dosta od Điđija Bufona dok je bio u Juventusu, ali niko vam neće reći da je među najboljim golmanima u Evropi. Valensija svakako može da računa na određeni mir kada je ta pozicija u pitanju, bar s Netom. Druga je priča Španac Haume Domenek, zbog kojeg navijačima zna da se podigne kosa na glavi.

Ono što je krasilo Valensiju prošle sezone i ostavilo pečat kao dokaz kvalitetnog Marselinovog rada je - odbrana. Tu je odlični trener napravio ogroman iskorak u odnosu na neka prošla vremena, kada su odbrane bile bušne kao sito, a promaja duvala na sve strane. I pored toga Marselino se odlučio za određene promene.

Umesto nešto defanzivnijeg Martina Montoje za 8.000.000 evra stigao je ofanzivniji Rikardo Pićini iz Sportinga. Sa njim bi Valensija trebalo da dobije nešto izraženiji momenat opterećenja strane napada, ali manje defanzivnog kvaliteta. Problem je što je on jedini klasični desni bek, a Valensija je morala da proda nesuđenog povratnika Žoaoa Kansela Juventusu kako bi dobila novac za Guedeša. Mesto na desnom boku je mučilo ekipu i lane, a boljka nije rešena. Ruben Vezo, tehnički, može da odgovori izazovu na desnom boku, mada je on štoper.

Na toj poziciji Valensija ima baš jaku konkurenciju. Gabrijel Paulista, Džejson Muriljo, Ezekijel Garaj i novajlija Muktar Dijakabi. Ovaj poslednji stigao je iz Liona za 15.000.000 evra i već je zauzeo mesto mesto u srcu odbrane. Marselinu je bilo važno da dobije štopera koji zna s loptom, to će mu Dijakabidoneti, pored igre kratkih dodavanja. Interesantno, partner u odbrani mu je Gabrijel, a pitanje je kako će odbrana Valensije izgledati kada se Garaj bude oporavio od povrede kolena. Muriljo još nije dobio priliku da zaigra, iako je Marselino tražio da ostane posle godine pozajmice iz Intera. Dijakabijev dolazak znači da Valensija sada ima četiri vrlo dobra štopera, a mladi Francuz s korenima iz Gvineje otvara mogućnost igranja sa tri igrača pozadi, ako bude potrebe.

Detetu kluba Hozeu Gaji pružena je velika prilika na levom boku i on istu jako dobro koristi. Ne samo da je prototip španskog beka koji voli da ide napred, već je zbog svojih igara i potencijala nagrađen debitantskim nastupom za reprezentaciju Španije u Ligi nacija. Navodno, on bi trebalo da bude unapređena verzija Đordija Albe, ali nećemo da se zalećemo sa takvim konstatacijama. Još jedno dete kluba ima tu čast da bude na levom boku, a to je nešto mlađi Toni Lato.

Vezni red bi trebalo da bude Valensijina snaga ove sezone. Klub je imao velike planove sa Fransisom Kokelanom, čak je počeo da krči tim kako bi njemu dao više prostora, ali se onda dogodilo pucanje Ahilove tetive na treningu još u martu i od tada ga nema u timu. Veliki peh. Srećom pa kapiten Dani Pareho i dalje uspeva da napreduje i igra sve bolje, mada i on ne može sve sam. Veza jeste ojačana kupovinom iskusnog Danijela Vasa iz Valensije, ali on više doprinosi ofanzivi nego odbrani. Kupljen je i Uroš Račić od Crvene zvezde, ali on je zalog za budućnost. Zato su oči uprte u Karlosa Solera. Još jedan proizvod klupske akademije, koji je karijeru počeo na desnom boku, ali je sve češće u srcu veze. Kondobija se posle košmarnih dana u Interu konačno vratio korenima i vremenu kada je u dresu Monaka izazvao ogromnu pažnju najvećih evropskih klubova. Ponovo je to onaj fokusirani dugajlija, spreman da zategne odbranu i pojača napad kada se to od njega traži. Njegov ostanak u Valensiji okarakterisan je kao najvažnijim poslom ovog leta, uz rešavanje pitanja Gonsala Guedeša. Upravo bi Kondogbija, zajedno sa Solerom i Parehom trebalo da bude nosilac trojke u veznom redom.

Ipak, kako se Marselinova filozofija najviše svodi na igru u formaciji 4-4-2, jasno je da će Soler najveći posao morati da radi na desnoj strani, zajedno sa supertalentovanim Feranom Toresom. Vreme ovog momka tek dolazi, ima samo 18 godina, ali upućeni kažu da će biti strašan. Ofanzivniji je mnogo odSolera, pravo je špansko krilo, ali zna da se snađe i kao nešto povučeniji igrač.

Leva strana terena ozbiljno je nakrcana. Ne samo što je doveden Guedeš, već je napravljen veliki posao dovođenjem Denisa Čeriševa. Jasno, posle odličnih igara na Svetskom prvenstvu, šansa nije smela da se propusti. Tu je Valensija završila veliki posao, čak je Rus dobio prednost u odnosu na Guedeša, oko koga se podigla ozbiljna prašina. Uprave PSŽ i Valensije imale su jedan dogovor oko otkupne cene prošle godine, ali su posle odlične sezone u Parizu porasli apetiti. Ipak, našli su se na 40.000.000 evra.

Na kraju - napad. Zaista i dalje nije jasno zašto je Marselino toliko insisitrao na dovođenju Kevina Gameira i eliminaciji Simonea Zaze, ali na kraju je uspeo u svojoj nameri. Doveo je daleko iskusnijeg napadača (šest godina stariji), ali ne baš preterano produktivnijeg golgetera. Zato je naknadno i angažovan Miši Batšuaji iz Čelsija, pa tako Valensija u srcu ofanzive sada ima njih dvojicu uz Santija Minui Rodriga. Istina, Liga šampiona donosi bar još šest dodatnih utakmica, ali možda nije bilo potrebe za četvoricom napadača. Sreća pa Mina i Rodrigo mogu čak da odgovore izazovu i na bokovima, mada bi to značilo oduzimanje minuta Toresu, Soleru, Guedešu, Čeriševu... Rodrigo mora da igra, on je biser kluba iĐulen Lopetegi ga je letos hteo u Realu. Do dogovora nije došlo zbog etikete od 100.000.000 evra. Vrlo je agilan, ima instikt vrhunskih napadača, postigao je 16 golova prošle sezone, mada ove mora da digne lestvicu. Mina je procvetao otkako je Marselino stigao i verovatno će samo napredovati još više.

Prošle sezone Valensija je pod Marselinovom komandom igrala najbrži fudbal u Primeri, s mnogo presinga, mnogo kratkih dodavanja i trčanja... Protivnici nisu mogli da ih uhvate. Sada toga manjka, ali u klubu veruju da mogu da se vrate u život i prepoznatljivu formu.

Što se Lige šampiona tiče, Valensija na papiru ima kvalitet u startnoj postavi i na klupi da prođe grupu. Kako pored Juventusa i Mančester junajteda? Biće to luda i zanimljiva borba. Svaki rezultat nakon prolaska grupe bio bi bonus za ekipu, ali prvo treba stići do nokaut faze...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar