''Skripalj'': Dvoje osumnjičenih

Britanske obavještajne službe traže dvije osobe koje su navodno pomagale osumnjičenim "trovačima" bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, Aleksandru Petrovu i Ruslanu Boširovu, javio je "Sunday mirror", pozivajući se na izvore.

Svijet 16.09.2018 | 18:28
''Skripalj'': Dvoje osumnjičenih
"Vjeruje se da su se oni (Petrov i Boširov) mogli sastati sa zaposlenim u Ambasadi, a četvrti, doktor, možda je nadgledao čitavu operaciju kako bi se uvjerio da se oni sami neće otrovati", izjavio je jedan od izvora lista.

Sastanak Petrova i Boširova, koje London smatra "agentima GRU", sa drugim osumnjičenima, mogao je da se desi nakon što su se prijavili u hotel "City Stay" u Londonu, pišeportal.

Britanski mediji ranije su više puta objavljivali informacije o "slučaju Skripalj" koje kasnije nisu potvrđene. Tako je "Mirror" ranije objavio da je "trovače" pratila grupa od četiri osobe poznatih kao "Čistači". Te informacije nisu zvanično potvrđene.

List "Daily mail" je pisao da je glavni osumnjičeni žena, što se ispostavilo kao netačno, a "The Sun" je pisao da Petrov i Boširov više nisu živi.

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London je saopštio da je u trovanje umiješana Rusija, što Moskva kategorički negira.

London je 5. septembra objavio fotografije dvojice "osumnjičenih", Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, tvrdeći da su agenti GRU. Moskva je saopštila da ova imena "ništa ne govore" i ponovo pozvala Britaniju da pređe sa optužbi i manipulacije na saradnju.

Petrov i Boširov su u intervjuu glavnoj urednici Sputnjika i RT Margariti Simonjan ispričali da su u Veliku Britaniju išli kao turisti, da nisu povezani sa ruskim obavještajnim službama i nisu umiješani u trovanje u Solsberiju.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 0

Ostavite komentar