Nema opstrukcije, Lavrov dolazi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da u slučaju dolaska ministra inostranih poslova Ruske Federacije u Banjaluku postoji direktna opstrukcija iz Sarajeva.
Opstrukcije nema, odgovara ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Republika Srpska 15.09.2018 | 20:37
Nema opstrukcije, Lavrov dolazi
Ne prestaju politička prepucavanja zbog pomjeranja dolaska Sergeja Lavrova u Banjaluku. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da postoje opstrukcije iz Sarajeva koje se direktno odnose na posjetu ministra inostranih poslova Rusije.

„Odjednom, zakazan je sastanak Predsjedništva sa Lavrovim i počeo se otkazivati. Navodno Izetbegović ima neke probleme, pa nije mogao da dođe, a bila je sugestija amerikanaca da se to ne uradi. Ono što ja znam, a znam sigurno da je bilo sugestija da se onemogući prijem na visokom nivou Lavrova i da je on vjerovatno saznao to i onda je došlo do pomjeranja tog datuma. Ništa drugo ne znam, pitajte one koji o tome više znaju od mene.“, rekao je Dodik.

Ministar inostranih poslova BiH s druge strane tvrdi da ne postoje opstrukcije. Razlozi pomjeranja dolaska Sergeja Lavrova u Banjaluku nisu politički.

"Danas je ministarstvo inostranih poslova Rusije potvrdilo na svom zvaničnom sajtu da smo kolega Lavrov i ja razgovarali telefonom. Mislim da to pokazuje veličinu i kolege Lavrova i Rusije kao zemlje. Poziv kolege Lavrova je uslijedio upravo iz razloga što je došlo do odgađanja posjete. Mi smo se u tom razgovoru dogovorili da posjeta bude realizovana 21-og u petak. Kolega Lavrov je rekao da je došlo do jednog zaokreta u njegovom rasporedu i razlozi zbog kojih se odgađa posjeta su isključivo tehničke prirode.“, kaže Crnadak.

On navodi da su izvještavanja, kako ih je nazvao ,režimskih medija, kao i izjava predsjednika Republike Srpske da postoje drugi razlozi odlaganja posjete ruskog ministra jako nekorektni prema ruskoj strani.

„Mislim da pokazuje jedno nepoštivanje. Ako su nam već rekli i ako je uslijedio telefonski poziv ministra Lavrova u kojem se kaže da su isključivo tehnički razlozi, onda je licitirati sada sa nekim drugim razlozima od strane ljudi iz Republike Srpske veoma nekorektno. Velika je stvar i veliki je događaj posjeta Lavrova Republici Srpskoj i mislim da ne treba ništa činiti da se ta posjeta umanji i da se značaj te posjete smanji na jedan niži nivo.“, rekao je Crnadak.

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov trebalo je da dođe u dvodnevnu posjetu BiH 16. i 17. septembra ali je ona pomjerena za petak 21. septembra na zahtjev ruske strane.



BN TV

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Nako

15.09.2018 18:46

Dole se u sve razumije kao baba u utjecaj vlage na kredenac

ODGOVORITE
Name

Mitric Dejan Gricko

15.09.2018 19:48

Takoooo je Mileee!!! Idemo Mickooo na najjace!!

Name

Re

16.09.2018 11:10

IMA sigurno pa ovaj crndak je sve radio protiv rs

Name

bn-bl

15.09.2018 19:24

zar dodo nije glavni baja..kako neko moze njemu nesto opstruisati

ODGOVORITE
Name

Skeptik

15.09.2018 19:29

RUDONJA, NE SERI! Nikakvih opstrukcija iz Sarajeva nema. Ali, trpimo te još malo....i pa pa, zločinče bahati!✊

ODGOVORITE
Name

Re

16.09.2018 05:34

Krivo mu gdje on nije glavni.On je ovom posjetom zadnja ruoa na svirali.Lavrov je iskusan politicar i ne nasjeda na rudonjine smicalice,covjek prvo posjecuje drzavnu vrh, sto je i ispravno, pa onda moze i na sijelo da ide đe 'oće.Rudonja je mislio da je on neko i nesto pa da Lavrov posjeti samo njega.

Name

Re

16.09.2018 07:56

Jedva cekam da vidim! Pa pa ce biti za nekoga ali trajno. Spremite se gore ce biti nego prosle opstinske izbore

Name

ZOKI

15.09.2018 19:53

ZA SVE MUKE,PADOVE DODIKOVE I ZELJKINE KRIVO JE SARAJEVO I OPOZICIJA.DODIK ZNA VRLO DOBRO DA JE SARAJEVA BRIGA ZANJIM I ZA RS ISTO KAO ZA LANJSKI SNIJEG.DOK ON KRIVI SARAJEVO ZA SVE I SVASTA ONI SE LIJEPO RAZVIJAJU I JACAJU,A MI TONEMO BAS ZAHVALJUJUCI NJEMU.

ODGOVORITE
Name

Joja

15.09.2018 23:05

Tako nekako. Bio sam u Mostaru i Sarajevo 10 dana, sreo sam neke prijatelje i u toku tih dana Niko ama bas Niko nije spomenuo ni Dodika ni Srpsku...nismo mi toliko interesantni koliko Dodik masta i sanja o time.

Name

IZ ZAPADNOG SARAJEVA

16.09.2018 01:52

KOMENTAR VAM JE POZITIVAN. NEZNAM STO TOLIKE OPTUZBE.ZASTO DODIK,IZETBEGOVIC IVANIC, COVIC,GOVEDARICA I DR.NE SJEDNU ZA STO I DOGOVORE JEDINSTVO RAZVOJA,OBRAZOVANJA I NAPRETKA BIH. FBIH IMA SVJETSKU NAM.VOJNU INDUSTRIJU.RS IMA SUME ISL.SAROVIC PRIMJER BIH RAZVOJA.POZ.

Name

popara

15.09.2018 20:27

Ministar Rusije Lavrov,koji nije Rus!

ODGOVORITE
Name

Valkyre

16.09.2018 08:28

Sto je onda?!!! Crnac, Arapin??!!!! Čečen možda. Ili Turčin. Za razliku od Engleza, koji su opljačkali pola Planete, Rusi su osvajali tad pusti hladni Sibir. Normalno. Bez potrebe, prodali Aljasku Amerima za 7 miliona dukata. I sad slave Romanove i pretvaraju ih u svetitelje. Katastrofa!

Name

Hmm

16.09.2018 05:19

Kakve veze sad ako dolazi, kakve smo koristi imali do sada. Zasto ne plati dugove refinerije... ...a kredite sa zapada..

ODGOVORITE
Name

izraelac

16.09.2018 10:45

Zato što nas tretira kao svoju bivšu propalu republiku sssr.. tako nam i jeste

Name

Mato

16.09.2018 06:36

Toje ziva laz sto ovaj drvosjeca rece niko nece sa pljckasima nasilnicima nacionalistima sijacima mrznje taj lavrov nije od toga zato i nece da ima kontakt sa ovom bagrom drugo zar misle toboze neki pljackasi i dtzavi BIH da njih neprate drzave iz vana i neznaju koliko VRIJEDI JEDAN DODIK ILI BAKIR ILI COVIC

ODGOVORITE