Napredak: Uskoro izvoz mesa u EU

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH zvanično su, od Evropske komisije, zatražili upućivanje misije za odobrenje izvoza crvenog mesa (meso goveda, ovaca i koza) iz BiH u EU.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Inspektori Direktorata za zdravlje i hranu Evropske komisije u prethodnom periodu izvršili su planirane kontrole i uvjerili se da su stvoreni najvažniji preduslovi da se, nakon dobijanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, Bosni i Hercegovini uskoro odobri i izvoz posljednje vrste mesa i proizvoda životinjskog porijekla.

„Ovo je važan trenutak za poljoprivredu i ekonomiju uopšte, jer upućivanje službenog poziva misiji Direktorata Evropske komisije, kao i u prethodnim slučajevima, znači da smo završili sve odgovarajuće procedure i da je sistem značajno uznapredovao. Ostalo je još da završimo tzv. nulti popis, što su zadnje aktivnosti pred dobijanje dozvole. Time bi Bosna i Hercegovina u potpunosti zadovoljila sve standarde za izvoz svih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla.

Podsjećamo, Evropska komisija je prethodno odobrila tzv. Plan praćenja rezidua za "crveno meso" za Bosnu i Hercegovinu, a nadležni organi su u proteklom periodu realizovali brojne aktivnosti na poboljšanju sistema službenih kontrola u segmentu zdravlja životinja i proizvodnje hrane životinjskog porijekla.

„Uzimajući u obzir navedeno, kao i jak interes naših proizvođača mesa goveda, ovaca i koza za izvoz na tržište EU, pozivamo Vas da dođete i obavite misiju, u svrhu odobravanja izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine“, navodi se između ostalog u pismu upućenom Direktoratu za zdravlje i hranu EK.

(BN)

KOMENTARI9
POŠALJITE PORUKU

Hare

14.09.2018 12:50

Bravo Veliki Gospodine samo pare i ništa više

Krug

14.09.2018 12:57

Eh da su svi politicari kao Mirko Sarovic, gdje bi nam bio kraj! Sve pohvale za uspjesan rad gospodine Sarovic !

Djoka

14.09.2018 13:29

Samo naprijed ministre

PRIJEDOR

14.09.2018 13:30

Da je nama gospodin Šarović da zamjeni Pavić Marka.

Čestitke

14.09.2018 13:54

Čovjek za dobre vijesti!

Profesor

14.09.2018 14:14

Kad bi se u Bosni i Hercegovini birao jedan predsjednik moj glas bi dao gospodinu Šaroviću. Ovaj čovjek je svojim djelima pokazao da je do sada najbolji i najproduktivniji ministar ikad. Ostali "političari" samo pokusavaju svoju produktivnost prikazati kroz nacionalizam te narodu pokazati ko je "veći/pravi/legitimni' Bošnjak,Srbin i Hrvat. Samo naprijed gospodine Šaroviću, nadam se da cemo imati jos ljudi poput Vas kako bi nama obicnim i postenim ljudima u Bosni i Hercegovini bilo bolje u skorijoj buducnosti. Srdačan pozdrav iz Tuzle :)

Rogatičanin

14.09.2018 14:50

Ministar Mirko Šarović je primjer uspješnog ministra i čovjeka.

Pale

14.09.2018 14:54

Sve pohvale za uvaženog ministra.

snsd - OVCA

14.09.2018 17:19

Bravo!

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.