Nemanja Radonjić - opklada na koju vrijedi staviti pare!

Kako je došao u Marselj i šta očekuju. . . ? L'Ekip posvetio pažnju letošnjem pojačanju iz Crvene zvezde. . .

Fudbal 14.09.2018 | 16:00
Nemanja Radonjić - opklada na koju vrijedi staviti pare!
Kevin Strotman je došao kao najveće pojačanje leta u Marselj. Za velike pare i veliku platu. Duje Ćaleta Car je stigao kao vicešampion sveta i budućnost reprezentacije Hrvatske iz talentovane ekipe Red Bul Salcburga. takođe za velike pare. Za nešto manji novac je potom došao Nemanja Radonjić kao treće ozbiljno pojačanje Marselja. Najmanje poznato francuskoj fudbalskoj javnosti. 

Priču o Radonjićevom transferu i očekivanjima u Marselju je objavio ugledni L'Ekip. Brzonogi Nišlija je uL'Ekipu najavaljen sa naslovom "Opklada na koju vredi staviti pare", kao pojačanje o kojem se nije mnogo toga znalo. Osim da je upisao nekoliko minuta na Mundijalu i da dolazi iz Crvene zvezde.

A opet, Radonjićev transfer ima neku simobličku pozadinu. Radiće sa nesuđenim trenerom iz Rome,Rudijem Garsijom. Radonjić je kao čudo od deteta iz Partizana, stigao godinu dana posle Garsije u Romu, ali nisu radili zajedno. Srbin je odmah prosleđen u Primavera tim sa projekcijom da se u perspektivi nametne Garsiji u A timu. Ta priča nije išla po planu... Radonjić nije iskoristio šansu u Romi, prosleđen je na pozajmicu Empoli gde takođe nije opravdao poverenje i usledile su prazne godine. Sve do dolaska u Čukarički gde je oživeo karijeru, da bi dugo skrivani talenat buknuo u Crvenoj zvezdi. I tako je došao na radar Marselja...

Garsija je insistirao na dovođenju Radonjića. Ali ne zbog toga što je poznavao odranije. Tačnije, nija ga se ni setio iz Rome...

„Kada sam počeo da mu gledam snimke, spazio sam jedan u dresu Rome. Rekao sam asistentu Fredu Bomparu: ’Ej, pa mi smo ovog momka već jednom dovodili u Romu. Zar ne’? I bio sam u pravu... On je po dolasku u Romu prosleđen u Primaveru. Sećam se da mi je Valter (Sabatini, tadašnji Romin sportski direktor op. a.) pričao da je pred tim momkom lepa budućnost. Ali nije uradio ništa... I onda sam ovog leta tražio od Andonija Zubizarete pojačanje na krilu. On mi je doneo spisak igrača, pogledao sam Radonjića i oduševio se. Neverovatan je. I tek onda sam spojio sa Romom i setio se...“, kaže Garsija zaL'Ekip.

Garsija je našao Radonjićev telefonski broj, pozvao ga i ubedio ga da dođe u Marselj. Nije bilo teško. Bila mu je potrebna zamena na krilu za Klintona Nžijea koji je imao dogovoren transfer u Sporting iz Lisabona koji se na kraju nije realizovao. Garsija vidi Radonjića kao konkurenciju Lukasu Okamposu na levom krilu, ali i povremeno kao alternativu najboljem igraču ekipe Florijanu Tovanu na desnom boku. To jeRadonjićev dodatni kvalitet – može da igra na obe strane.

„Brz je, probija duboko, dribla, služi se sa obe noge i mnogo radi u defanzivi“, opisuje ga Garsija.

„Jaka je ličnost. Crvena zvezda nije mali klub, tamo se igra pod pritiskom“, dodaje sportski direktorAndoni Zubizareta.

A L'Ekip zaključuje da je to možda i ključno. Igranje pd pritiskom. Taj pritisak zahtevne marseljske publike je često bio prepreka koju mnoga pojačanja nisu mogla da preskoče. Radonjić je u Zvezdi pokazao da može, a Francuzi čekaju kakvi će rezultati biti kada zaigra na Velodromu.  

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar