LN: Ne može Mitar sam! Srbija - Rumunija 2:2!

Dva jeftina gola u mreži "Orlova", Rumuni odneli bod iz Humske! Fudbaleri Srbije odigrali su nerešeno sa Rumunijom 2:2 u meču drugog kola lige C UEFA Lige nacija na stadionu Partizana.  Mitrova leđa ne mogu da nose SVE! Aleksandar Mitrović borio se za svaku loptu i zahvaljujući upornosti postigao dva gola, ali manjkavosti odbrane koje nisu iskoristili Litvanci - jesu Rumuni. Samo bod Srbiji! Uzalud vatreni Mitrović: Srbija i kad igra dobro ne zna da pobedi! Orlovi dva puta prokockali vođstvo. . .

Fudbal 10.09.2018 | 23:05
LN: Ne može Mitar sam! Srbija - Rumunija 2:2!
Oba gola za Srbiju postigao je Aleksandar Mitrović dok su za Rumune bili precizni Stančiu i Tukudean, pa "Orlovi" nisu iskoristili sjajnu formu svog prvog napadača.

"Orlovi" su bili bolji, napadali su više, ali su ih dva naivno primljena gola koštala pobede i u drugom meču novog takmičenja UEFA. Prvi posle penala, drugi nakon kornera.

Rumuni i njihov selektor su dobro skautirali Srbiju pa su od starta probali da napadnu iz kontre posle loše izvedenog kornera Srbije u 27. sekundi meča.

Dok je na tribinama petnaestak hiljada navijača skandiralo Kosovu i Metohiji, na terenu je u prvih šest minuta Rumunija bila opasnija.

Imali su dve prilike i dva udarca koji su završili pored gola Marka Dmitrovića. Promena odnosa snaga na terenu desila se u osmom minutu kada Mitrović skače posle kornera i pogađa prečku.

Treba napomenuti da je lopta išla u gol, ali ju je golman Tatarušanu dobrom reakcijom skrenuo u okvir.

Od tog trenutka Srbija je bolja ekipa na terenu. Aleksandar Kolarov je dominirao levom stranom, Saša Lukić je bio odličan i agresivno je napadao odbranu Rumuna, a Tadić je desno tražio rupe u njoj.

Dobru priliku propušta Sergej Milinković-Savić u 25. minutu kada je neometan glavom gađao pored gola, ali samo minut kasnije "Orlovi" uspevaju da pogode mrežu.

Kolarov prodire i šutira iskosa, Rumuni se brane i odbijaju loptu do Mitrovića koji je u tom trenutku već bio na zemlji pred golom protivnika. Napadač Srbije je pored dvojice igrača sa zemlje uspeo nekako petom da udari loptu i ugura je u gol za 1:0.

Srbija je nakon gola održala inicijativu sve do 30, 35. minuta posle čega je tempo opao sve do završnih pet minuta poluvremena. Tadić je loše primio pas Kolarova u 39. pred golom Rumuna, a Veljković je minut kasnije promašio zicer ispred Tatarušanua.

To je moglo da se osveti kada je u poslednjem napadu Kipčiju pogodio prečku, ali je ostalo 0:0 na pauzi.

I tek što su igrači izašli iz svlačionica u nastavku, Kolarov u 47. minutu obara Kipčijua u kaznenom prostoru, a ruski arbitar je pokazao na penal. Kipčiu je uz malo sreće proturio loptu pored Kolarova, a naš kapiten se poslužio rukama da bi ga zaustavio.

Stančiju je šutirao u donji desni ugao, Dmitrović ga je pročitao, ali nije zaustavio udarac i Rumunija je u 48. minutu izjednačila na 1:1.

Srbija je nakon toga imala inicijativu, ali su Rumuni vrlo dboro prepoznali da treba da čekaju priliku za kontre.

Naši igrači su u tim trenucima igrali tromo, sporije nego u prvom delu i malo šta je nagoveštavalo majstoriju Mitrovića iz 63. minuta.

Primio je loptu na 12, 13 metara od gola, na leđima je držao dvojicu čuvara, okrenuo se, podigao loptu i sebi namestio volej pored Balase, Sapunarua i Antona i probušio mrežu Tatarušanua za 2:1.

Njegov drugi pogodak nije značio i pobedu. Stančiu je u 68. minutu iz kornera centrirao nisko na prvu stativu, tamo je bio Tukudean koga Miloš Veljković nije dobro ispratio i Tukudean je u bliži ugao Dmitrovića poravnao na 2:2.

Selektor Mladen Krstajić je u nastavku pokušao da uvede Filipa Kostića umesto Milinković-Savića, umesto Ljajića je ušao Aleksandar Prijović i baš je on promašio odličnu šansu za gol u 85. minutu.

Ubacio se iz drugog plana u kazneni prostor, video ga je Mitrović i dodao mu između dvojice čuvara, ali je Prijović šutirao preko gola. Rumuni su do kraja imali opasnu šansu posle napada Mitrice u 90. minutu.

Dmitrović je odbranio, Srbija je do kraja pokušala da postigne treći gol, nije uspela i "Orlovi" posle dve utakmice u LN imaju četiri boda.

Naši momci su trenutno na drugom mestu Grupe 4, Lige C, pošto je Crna Gora pobedila Litvaniju sa 2:0. Naredni meč Srbija igra protiv Crne Gore u gostima 11. oktobra.

Videle su se "boljke" našeg tima u petak u Vilnjusu, a nešto kvalitetniji protivnik kakav je Rumunija - uspeo je da ih evidentira i iskoristi ove večeri u Humskoj!

Srbija je i ovoga puta bila bolja, opasnija i kvalitetnija od rivala, Aleksandar Mitrović je briljirao pred golom Rumuna i postigao je dva sjajna gola uz mnogo truda, ali sve to "uprskala" je odbrana nespretnim reakcijama kada bi naš istočni komšija zapretio…

Aleksandar Kolarov je skrivio penal odmah po povratku sa odmora (48') na koji smo otišli s prednošću, a drugo vođstvo koje je Mitrović u doneo držanjem trojice na leđima i "bombom" iza leđa Tatarušanua (63') - samo pet minuta kasnije "poništio" je Tukudean koji je na prvoj stativi iskoristio lošu reakciju Veljkovića, pa Rukavine i Dmitrovića.

Napala je Srbija, reagovao je Krstajić uvođenjem i Prijovića, ali od naših šansi je daleko bolja bila ona rumunska za Mitricu, kada nam je Dmitrović sačuvao bod.

Uz sporadične zvižduke 15.496 gledalaca u Humskoj, za četiri boda posle dva kola čime smo izjednačeni na prvoj poziciji sa Crnogorcima:

I ovaj meč obeležio je Aleksandar Mitrović koji je stigao do 19 golova u dresu nacionalnog tima, a čak osmog u dresu "orlova" u tekućoj godini.

Formu koju je doneo iz kluba potvrdio je i u dresu reprezentacije i bio konstantna opasnost za Rumune. Igrajući poput "pivotmena" lako je izlazio na kraj s štoperima Rumunije i sam je sebi stvarao prostor za šanse, a nakon i treće pogođene stative u dva meča Lige nacija - "probio" je led i matirao Tatarušanua u borbi na zemlji.

Posle šuta Kolarova lopta je bila "ničija", a Mitrović se bacio po nju i pored trojice igrača Rumunije uspeo nekako da je smesti u mrežu...

U ne tako sadržajnom prvom poluvremenu videli smo dobro izdanje Saše Lukića koji je lepo zamenio Nemanju Matića, međutim kada su Rumuni početkom drugog dela igre pojačali presing - nastali su problemi za naše igrače.

Nije bilo jednostavno našim mladim fudbalerima (prosek godina startnih jedanaest 25,9 godina) da iznesu loptu napred, ali grešku je napravio jedan od najiskusnijih.

Aleksandar Kolarov oborio je rukama Kipčijua, koji je krenuo da ga prolazi, a arbitar iz Rusije je bez dvoumljenja pokazao na penal. Siguran realizator bio je Stančiju, a našim igračima bilo je potrebno vreme da se dignu posle ovog šoka.

Kolarov je započeo akciju i kod drugog gola pošto je dodao Mitroviću koji je na leđima imao igrača, ali umesto duplog pasa - "Mitroglicerin" je odlučio da sam sve završi.

Pomerio je loptu u desnu strani i imao sreće da mu jedan od trojice čuvara "podigne loptu" na volej, pa je maestralnim udarcem savladao Tatarušanua, za 24. gol u ovoj kalendarskoj godini, računajući klub i reprezentaciju u zvaničnim mečevima.

Ipak, Rumuni su osetili trenutak slabosti i prvo umalo autogolom Spajića došli do drugog izjednačenja, ali on je usledio nakon kornera...

Poslali su loptu gosti na prvu stativu, i to prilično nisko, a Miloš Veljković nije uspeo da izblokira udarac Tukudeana... Nije mogao ni Rukavina da izbije loptu, dok ništa bolje nije reagovao ni Dmitrović, heroj iz nadoknade vremena koji je spasao naš tim u odličnoj kontri.

Srbija je prethodno zabeležila šuteve Mitrovića, Prijovića i Matića, ali utisak je da naš tim nije bio bolji za tri boda.

U odnosu na meč sa Litvanijom selektor je napravio pet promena u startnoj postavi - neke i zbog povreda igrača poput Matića, Milenkovića i Rodića... Sergej Milinković-Savić je počeo meč za Srbiju i verovatno ostavio najslabiji utisak u Humskoj, a selektor ga je u 64. zamenio prodornijim Filipom Kostićem. Dobar utisak ostavili su "parnjaci" u veznom redu Saša Lukić i Nemanja Maksimović.

Liga nacija se nastavlja u oktobru kada gostujemo Crnoj Gori i Rumuniji.

Ne, ne, mundijalske rane još nisu zarasle! Znali su u stručnom štabu Orlova da je dug put do novog poverenja nacije u fudbalsku reprezentaciju naše zemlje, ali se u lepoj septembarskoj večeri pred selektorom Mladenom Krstajićem ukazao novi problem. Srbija i kada igra dobro ne zna ili ne može da pobedi. Ništa mi nismo izgubili protiv istočnih suseda, ali vala ništa nismo ni dobili – 2:2.

Videlo smo da je Aleksandar Mitrović u ovom trenutku za tri koplja najbolji srpski napadač i da u tandemu sa prefinjenom fudblaskom dušom Dušana Tadića može da bude ubojit, ali… Selektor Srbije moraće da pronađe rešenje za defanzivni rebus i brojne odbrambene probleme. Nekada vrsni štoper moraće kako zna i ume da utegne poslednju četvortku, inače… Da, inače ponovo neće valjati… Kada je trebalo da potvrdimo trijumf protiv Rumuije mi smo – kočili. Kada je trebalo da naplatimo olujne napade – mi smo se samoubijali lošim reakcijama i tragičnim procenama u poslednjj liniji. Grešili su i iskusni (Kolarov) i mladi (Veljković).

Ima tu i do duhova prošlosti, ali i činjenice da se na samopouzdanju radi kao i na uigravanju ekipe. Znači godinama. A mi to nemamo...

Srbija je ostavila više nego solidan utisak u prvom poluvremenu. Ofanzivni deo našeg manevra – Tadić,Sergej i Adem Ljajić – na Mundijalu raspojasan i neuigran, osvetlao je trijumfalni put četi Mladena Krstajića. Pomenuta trojica igrača su pogurala Aleksandra Mitrovića da da ono najbolje od sebe, čak i više od toga. Napadač reprezentacije Srbije nije bio samo „target men“, nego i poluplejmejker koji se trudio da proigravanjem petom pronađe rupu u zgusnutnoj odbrani Rumuna.

Još će morati Mladen Krstajić da boravi na klupi Orlova i niže pobede kako bi nas ubedio da je rešenje za duge staze, ali kao retko kada u novije vreme Orlovi su bili svestrani. Napadali su kroz sredinu, a zatim jako udaraili i po bokovima. Prvi je povukao Rukavina, ali je Kolarov zamesio akciju koja je prethodila pogotku Aleksandra Mitrovića u 26.minutu. Uzalud je Kozmin Kontra skakao sa klupe i pomerao linije odbrane, pošto su reprezentativci Srbije ubijali rivala igrom jedan na jedan. RaspoloženiTadić se naklatio na kosti Bankuu, imao je i Kolarov šta da kaže svaki put kada bi mu se ukazala šansa.

Delovalo je u svakom trenutku da Srbija ima kontrolu utakmice u rukama. Odlično privikavanje na nivo više imali su Nemanja Maksimović i Saša Lukić. Totalno ukočeni Rumuni morali su da se zadovolje pukim izvršavanjem defanzivnih zadataka. Ipak, opomenuli su nas u poslednjem minutu prvog poluvremena kada je Kipčiju opalio sa 16 metara i pogodio prečku.

Bile su to prvi znanci pukotina u sistemu Mladena Krstajića, dovoljno da se u taboru Orlova pojave zli duhovi iz Rusije. Potez kapitena Kolarova iz 48.minuta kada je rukama zadržao Kipčijua je sinonim za dekoncentraciju i najjefitniju moguću grešku. Posledice izjednačenja iz penala smo dugo osećali. Izgubili smo na tečnosti, hrabrosti i integritetu. Čak ni vatreni potez Aleksandra Mitrovića, pogodak iz golgeterskih udžbenika nije pomogao Orlovima da zgrabe trijumfu koji im se nudio na tacni. Ubrzo je posle kornera sa desne strane Stančiju pobegao Veljkoviću i smestio loptu iza leđa nemoćnogDmitrovića.

Sliku o boljoj ekipi koja nije znala da pobedi dopunile su brojne šanse u poslednjih 20 minuta. Najbolja je bila ona Mitrovićeva kada je lopta otišla preko gola... 

SRBIJA - RUMUNIJA 2:2
/Mitrović 26, 63 - Stančiju 48, Cukudean 68/

Stadion: Partizana
Gledalaca: oko 15.496.
Sudija: Vladislav Bezborodov (Rusija)

Srbija (4-2-3-1): Dmitrović - Rukavina, Spajić, Veljković, Kolarov - Maksimović, Lukić (od 70. Matić) - Ljajić (od 77. Prijović), Milinković Savić (od 64. Kostić), Tadić - Mitrović

Rumunija (4-3-3): Tatarušanu - Manea, Balaša, Sapunaru, Banku - Marin, Anton, Stančiju - Kipčiju (od 93. Rotariju), Cukudean (od 82. Kešeru), Draguš (od 60. Mitrica).

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

dinotz

10.09.2018 21:11

Nema veze, ide sest bodovasa Crnom Gorom i sigurno prvo mjesto.

ODGOVORITE
Name

Ovaj

12.09.2018 04:31

trener nezna da sastavi tim. Svaka igra promjena. Sad bi bilo vrijeme trenera da promijenimo. Ovaj trener nas unisti. Igraci nisu krivi ! Publika se povlaci zbog trenera svima je to jasno sam FSS nije. Nastavlja se propast i ludilo, da vidimo dokle mogu ovako bez navijaca pa na kraju i novaca. Da vidimo kome ce FSS krivcu da okace ??? Nekome moraju !!!

ODGOVORITE