Video: Za Đavole iz ‘98.

Zaigrali Kuka, Maršal, Sforca, Basler, Bobić, Frings, Buhvald, Kadlec. . . !

Fudbal 09.09.2018 | 12:15
Video: Za Đavole iz ‘98.
Oni nešto stariji zvezdaši sigurno se sećaju ekipe Kajzerslauterna koja je u jesen 1996. gostovala na Marakani i doživela bravi brodolom posle pobede od 1:0 na Fric Valteru. Crveno-beli sa Pižonom Petrovićem na klupi, a Dejanom Stankovićem i Pericom Ognjenovićem na terenu, samleli su Nemce kao što nikada nijedan naš tim nije uspeo ni pre ni kasnije. I baš taj tim Kajzerslauterna koji je predvodio Oto Rehalegel, uz kozmetičke izmene, uspeo je kroz godinu i po dana da postane šampion Nemačke. 

Đavoli su, podsetimo, ušli iz Cvajte u Bundesligu i odmah u prvoj sezoni po povratku u elitu uzeli titulu ispred nosa Bajernu. Od tog čuvenog šampionata i te titule prošlo je ravno 20 godina. U tu čast, u Kajzerslauternu, na stadionu Fric Valter, danas su legendarni igrači Kajzera iz te '98. odigrali utakmicu protiv ekipe pod nazivom Zvezde Bundeslige. 

Nažalost, slavni klub nalazi se u velikim problemima i ovu proslavu dočekao je kao trećeligaš kome ruže ne cvetaju ni ove sezone u tom rangu, gde se prvi put našao u svojoj bogatoj istoriji. Stadion je bez obzita na sve bio lepo ispunjen i s puno ljubavi pozdravio je svoje mezimce. Poslednju ekipu koja je donela radost na Fric Valter...



Rezultat je ostao u drugom planu, naravno, ali čisto da pomenemo - slavile su Zvezde Bundeslige rezultatom 10:5. A sad samo za prave romantike. Neka imena koja se ne zaboravljaju. Kajzer 1998: Andreas Rajnke, Frank Grajner, Miroslav Kadlec, Mihael Šjenberg, Oliver Šafer, Tomas Ridl, Andreas Buk, Marko Rajh, Ćirijanko Sforca, Pavel Kuka, Olaf Maršal. Trener: Oto Rehagel. 

Zvezde Bundeslige: Timo Hildebrand, Peri Brajtigam, Gvido Buhvald, Jens Novotni, Marko Remer, Patrik Ovomojela, Ingo Herš, Mario Basler, Maurisio Gaudino, Fabijan Ernst, Torsten Frings, Darijus Voš, David Odonkor, Jerg Hajnrih, Jerg Alberc, Fredi Bobić, Aleksander Cikler. Trener: Berti Fogts. 

Otkako je Kajzerslautern te 1998. uzeo titulu, Nemačka je do dana današnjeg, pored Bajerna i Dortmunda imala samo tri šampiona: Verder, Štutgart i Volfzburg. 

GDE SU, ŠTA RADE KAJZEROVI ŠAMPIONI IZ 1998.

Andreas Rajnke
Napustio je Kajzer dve godine posle titule i preselio se u inostranstvo. Igrao je za Iraklis u Grčkoj i Mursiju u Španiji. U Bundesligu vratio se 2003. i uzeo još jednu titulu sa Vederom. Karijeru je završio 2007. Kratko je radio kao trener golmana u mladoj reprezentaciji nemačke i Hanzi iz Roštoka. Trenutno nema nikakve veze sa fudbalom. Poseduje farmu i zajedno sa porodicom živi i radi na selu. 

Lajoš Suč
Drugi golman iz šampionske sezone branio je na tri utakmice. Ima 44 godine i još je aktivan. Brani u domovini, u trećoj ligi Mađarske...

Mihael Šjenberg
Danski defanzivac propustio je samo dve utakmice u šampionskoj sezoni. Penzionisao se 2001. i postao trener. Nije imao većih uspeha. Mogao bi da se vrati u klub i preuzme neku od funkcija do kraja godine. 

Miroslav Kadlec
Sjajni češki defanzivac napustio je Fric Valter posle šampionske sezone i vratio se u domovinu gde je nosio dres Drnovica. Penzionisao se 2002. i postao agent. Njegovi igrači su Pavel Kadežabek i Jirži Pavlenka. 

Hari Koh
Bio je jedan od omiljenih likova iz te ekipe. Igrao i protiv Zvezde. Nosio je dres Kajzera 220 puta. Otaqc je Robina Koha, jednog od najboljih igrača Frajburga.

Aksel Ros
Igrao samo za Kajzer između 1984. i 2001. Okušao se kao trener. Pomagao je Hans Peteru Brigelu u vođenju albanskog nacionalnog tima. Trenutno vodi jednu školu fudbala...

Oliver Šafer
Napustio je klub 1999. Igrao za Bešiktaš, Hanover i Sarbriken, a onda se vratio u Kajzer da završi karijeru. Sada je trener U19 tima Sarbrikena.

Andreas Breme
Jedan od najčuvenijih igrača Kajzerslauterna, šampion sveta iz 1990. godine. Nije imao velikog uticaja na titulu iz 1998. Kao trener nije imao bogzna kakve uspehe sa Đavolima, a vodio ih je u dva navrata. Imao je velikih problema sa finansijama, gotovo da je bankrotirao. Radio je čak i našoj Vojvodini, kao savetnik...   

Ćirijanko Sforca
Švajcarski vezista je posle titule sa Kajzerom isti uspeh ponovio i sa Bajernom 2001. Bavi se trenerskim poslom, ali bez mnogo uspeha.

Andreas Buk
Ima agenciju za osiguranje, specijalizovanu za rad sa profesionalnim fudbalerima. Najpoznatiji klijent mu je Roman Vajdenfeler.  

Martin Vagner
Osnovao je menadžersku agenciju, bavi se i konsaltingom.  

Ratinjo
Jedan od retkih stranaca u šampionskom timu, Brazilac. Upoznali smo ga dobro na utakmicama protiv Zvezde one 1996. Igrao za Kajzer sve do 2003, posle čega je otišao u Kinu. Vratio se u Nemačku gde radi kao trener u mladim timovima i drži brazilski restoran. 

Marijan Hristov
Posle Kajzera igrao u Volfzburgu, pa se vratio u rodnu Bugarsku. Trenutno je pomoćni trener u Levskom iz Sofije. . 

Mihael Balak
Tek je počeo da se pojavljuje te 1998. Zabeležio je 16 nastupa u šampionskoj sezoni, imao je samo 21 godinu. Napravio je veliku karijeru - Leverkuzen, Bajern, Čelsi... Penzionisao se 2012. Trenutno radi kao TV analitičar u Nemačkoj, SAD i Engleskoj. 

Marko Rajh
Posle Kajzera postao je pravi "pustolov". Igrao u Engleskoj, Poljskoj, Austriji... I dalje igra u nižim ligama, ima 40 godina.

Olaf Maršal
Apsolutni heroj. Te 1998. postigao je 21 gol. Otišao je 2002. i poslednju sezonu odigrao u Kataru. Okušao se kao trener, bez većeg uspeha... Trenutno radi kao skaut u Kajzerslauternu. 

Pavel Kuka
Čeh je napustio klub posle titule. Igrao je za Štutgart i Nirnberg pre nego što se vratio u Slaviju iz Praga. Kasnije je bio sportski direktor Pribrama i Viktorije Plzenj. 

Oto Rehagel
Kralj Oto ima 79 godina i uživa u penziji. Posle čuda sa Kajzerom još veće je napravio sa Grčkom 2004, kada je u Portugalu postao šampion Evrope. Danas se na dva sata vratio iz penzije kako bi vodio svoje momke u revijalnom meču u čast najvećeg uspeha Kajzera...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar