Видео: За Ђаволе из ‘98.

Заиграли Кука, Маршал, Сфорца, Баслер, Бобић, Фрингс, Бухвалд, Кадлец. . . !

Фудбал 09.09.2018 | 12:15
Видео: За Ђаволе из ‘98.
Они нешто старији звездаши сигурно се сећају екипе Кајзерслаутерна која је у јесен 1996. гостовала на Маракани и доживела брави бродолом после победе од 1:0 на Фриц Валтеру. Црвено-бели са Пижоном Петровићем на клупи, а Дејаном Станковићем и Перицом Огњеновићем на терену, самлели су Немце као што никада ниједан наш тим није успео ни пре ни касније. И баш тај тим Кајзерслаутерна који је предводио Ото Рехалегел, уз козметичке измене, успео је кроз годину и по дана да постане шампион Немачке. 

Ђаволи су, подсетимо, ушли из Цвајте у Бундеслигу и одмах у првој сезони по повратку у елиту узели титулу испред носа Бајерну. Од тог чувеног шампионата и те титуле прошло је равно 20 година. У ту част, у Кајзерслаутерну, на стадиону Фриц Валтер, данас су легендарни играчи Кајзера из те '98. одиграли утакмицу против екипе под називом Звезде Бундеслиге. 

Нажалост, славни клуб налази се у великим проблемима и ову прославу дочекао је као трећелигаш коме руже не цветају ни ове сезоне у том рангу, где се први пут нашао у својој богатој историји. Стадион је без обзита на све био лепо испуњен и с пуно љубави поздравио је своје мезимце. Последњу екипу која је донела радост на Фриц Валтер...



Резултат је остао у другом плану, наравно, али чисто да поменемо - славиле су Звезде Бундеслиге резултатом 10:5. А сад само за праве романтике. Нека имена која се не заборављају. Кајзер 1998: Андреас Рајнке, Франк Грајнер, Мирослав Кадлец, Михаел Шјенберг, Оливер Шафер, Томас Ридл, Андреас Бук, Марко Рајх, Ћиријанко Сфорца, Павел Кука, Олаф Маршал. Тренер: Ото Рехагел. 

Звезде Бундеслиге: Тимо Хилдебранд, Пери Брајтигам, Гвидо Бухвалд, Јенс Новотни, Марко Ремер, Патрик Овомојела, Инго Херш, Марио Баслер, Маурисио Гаудино, Фабијан Ернст, Торстен Фрингс, Даријус Вош, Давид Одонкор, Јерг Хајнрих, Јерг Алберц, Фреди Бобић, Александер Циклер. Тренер: Берти Фогтс. 

Откако је Кајзерслаутерн те 1998. узео титулу, Немачка је до дана данашњег, поред Бајерна и Дортмунда имала само три шампиона: Вердер, Штутгарт и Волфзбург. 

ГДЕ СУ, ШТА РАДЕ КАЈЗЕРОВИ ШАМПИОНИ ИЗ 1998.

Андреас Рајнке
Напустио је Кајзер две године после титуле и преселио се у иностранство. Играо је за Ираклис у Грчкој и Мурсију у Шпанији. У Бундеслигу вратио се 2003. и узео још једну титулу са Ведером. Каријеру је завршио 2007. Кратко је радио као тренер голмана у младој репрезентацији немачке и Ханзи из Роштока. Тренутно нема никакве везе са фудбалом. Поседује фарму и заједно са породицом живи и ради на селу. 

Лајош Суч
Други голман из шампионске сезоне бранио је на три утакмице. Има 44 године и још је активан. Брани у домовини, у трећој лиги Мађарске...

Михаел Шјенберг
Дански дефанзивац пропустио је само две утакмице у шампионској сезони. Пензионисао се 2001. и постао тренер. Није имао већих успеха. Могао би да се врати у клуб и преузме неку од функција до краја године. 

Мирослав Кадлец
Сјајни чешки дефанзивац напустио је Фриц Валтер после шампионске сезоне и вратио се у домовину где је носио дрес Дрновица. Пензионисао се 2002. и постао агент. Његови играчи су Павел Кадежабек и Јиржи Павленка. 

Хари Кох
Био је један од омиљених ликова из те екипе. Играо и против Звезде. Носио је дрес Кајзера 220 пута. Отаqц је Робина Коха, једног од најбољих играча Фрајбурга.

Аксел Рос
Играо само за Кајзер између 1984. и 2001. Окушао се као тренер. Помагао је Ханс Петеру Бригелу у вођењу албанског националног тима. Тренутно води једну школу фудбала...

Оливер Шафер
Напустио је клуб 1999. Играо за Бешикташ, Хановер и Сарбрикен, а онда се вратио у Кајзер да заврши каријеру. Сада је тренер У19 тима Сарбрикена.

Андреас Бреме
Један од најчувенијих играча Кајзерслаутерна, шампион света из 1990. године. Није имао великог утицаја на титулу из 1998. Као тренер није имао богзна какве успехе са Ђаволима, а водио их је у два наврата. Имао је великих проблема са финансијама, готово да је банкротирао. Радио је чак и нашој Војводини, као саветник...   

Ћиријанко Сфорца
Швајцарски везиста је после титуле са Кајзером исти успех поновио и са Бајерном 2001. Бави се тренерским послом, али без много успеха.

Андреас Бук
Има агенцију за осигурање, специјализовану за рад са професионалним фудбалерима. Најпознатији клијент му је Роман Вајденфелер.  

Мартин Вагнер
Основао је менаџерску агенцију, бави се и консалтингом.  

Ратињо
Један од ретких странаца у шампионском тиму, Бразилац. Упознали смо га добро на утакмицама против Звезде оне 1996. Играо за Кајзер све до 2003, после чега је отишао у Кину. Вратио се у Немачку где ради као тренер у младим тимовима и држи бразилски ресторан. 

Маријан Христов
После Кајзера играо у Волфзбургу, па се вратио у родну Бугарску. Тренутно је помоћни тренер у Левском из Софије. . 

Михаел Балак
Тек је почео да се појављује те 1998. Забележио је 16 наступа у шампионској сезони, имао је само 21 годину. Направио је велику каријеру - Леверкузен, Бајерн, Челси... Пензионисао се 2012. Тренутно ради као ТВ аналитичар у Немачкој, САД и Енглеској. 

Марко Рајх
После Кајзера постао је прави "пустолов". Играо у Енглеској, Пољској, Аустрији... И даље игра у нижим лигама, има 40 година.

Олаф Маршал
Апсолутни херој. Те 1998. постигао је 21 гол. Отишао је 2002. и последњу сезону одиграо у Катару. Окушао се као тренер, без већег успеха... Тренутно ради као скаут у Кајзерслаутерну. 

Павел Кука
Чех је напустио клуб после титуле. Играо је за Штутгарт и Нирнберг пре него што се вратио у Славију из Прага. Касније је био спортски директор Прибрама и Викторије Плзењ. 

Ото Рехагел
Краљ Ото има 79 година и ужива у пензији. После чуда са Кајзером још веће је направио са Грчком 2004, када је у Португалу постао шампион Европе. Данас се на два сата вратио из пензије како би водио своје момке у ревијалном мечу у част највећег успеха Кајзера...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар