Imoćani u panici nakon potresa

Nakon sinoćnjeg vrlo jakog zemljotresa koji je zatresao cijelu  Imotsku  krajinu, jutros nova panika. Od ranih jutarnjih sati počeo je padati nivo rijeke Vrljike na njenim glavnim izvorištima s kojih se pitkom vodom snebdijeva 98% stanovništva Imotske krajine.

Region 08.09.2018 | 14:36
Imoćani u panici nakon potresa
Od 6:20 sati nivo vode kod prve stanice bio je oko 68 centimetara manji od nivoa prije zemljotresa, da bi već oko 9 časovasati bio cijeli metar niži.

Ljudi su se s nevjericom počeli okupljati oko izvorišta komentarišući sa zebnjom ovu prirodnu pojavu, svjesni koliko im rijeka znači.

Isti slučaj zabilježen je 24. maja 2004. godine kada se nakon zemljotresa povukla rijeka za nekoliko sati u utrobu zemlje. Na sreću ubrzo se vratila. No, ovoga puta prošlo je više od deset sati, a nivo vode i dalje opada.

Ono najvažnije na glavnom vodovodu Opačac pumpe ispumpavaju vodu, iako je i tu nivo vode pao tako da je regulisano snabdijevanje vode stanovništva Imotske krajine.

Presušili su i poznati vodopadi kod Starog vodovoda, a nivo Vrljike bitno je smanjen u njenom srednjem toku kod Kamenmosta i dalje prema Zmijavcima.

(Radioimotski)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mato

08.09.2018 16:22

Sve je to boziji prst svako ce odgovarat za svoja nedjela dodze to brzo

ODGOVORITE
Name

Ezekilj

08.09.2018 18:03

Kroz Imotski kamioni jure, nema vise vode ni za bure!

ODGOVORITE