Priča: "Guranje pod tepih" ne rješava ništa...

Fudbalska reprezentacija Srbije već godinama (decenijama?) hoda po oštroj ivici noža kada je u pitanju poverenje navijača, a kod nas postoje samo dva modela kojima se ono ponovo zadobija.

Fudbal 07.09.2018 | 19:45
Priča: "Guranje pod tepih" ne rješava ništa...
Verovatno nikada nećemo saznati do kraja šta se to desilo na Svetkom prvenstvu u Rusiji, i naknadno, zbog čega je "puklo" između pojedinih reprezentativaca i Mladena Krstajića. 

Nijedna od ovih strana kao da nije potpuno iskrena u obraćanjima medijima i javnostikoju najviše od svega zanima oko čega su tačno nastali problemi, dok se svi akteri ovog događaja koji "trese" srpski fudbal - stanje koje već postaje hronično - ograđuju, govore do pola, beže od ovih pitanja i prebacuju odgovornost na drugu stranu. 

"Mislim da smo dosta pričali o nefudbalskim stvarima!", rekao je Mladen Krstajić pred meč sa Litvanijom koji jedva i da je u fokusu pošto su sve oči uprte u priču o navodnom "puču". 

Istina, selektor zaista ne greši kada insistira da se na konferencijama za medije pred prvi meč u Ligi nacija govori o rivalu, novom takmičenju i samom fudbalu, ali to bi podrazumevalo da je sve ostalo idealno i da ne postoje stvari koje trenutno više "tište" fudbalske navijače u Srbiji. 

Ni po tome nismo posebni, ovakve stvari dešavaju se i u daleko većim reprezentacijama od naše, ali je čini se njihov model rešavanja problema da pričaju o tome - mnogo uspešniji. 

Zapravo - ćutanje o problemima sve više ih naglašava... 

U poslednja dva obraćanja - u Staroj Pazovi i Vilnjusu - Mladen Krstajić je više puta upitan da prokomentariše izostanak Luke Milivojevića, kao i ostalih igrača sa spiska za mečeve sa Litvancima i Rumunima, a defanzivan stav bez konkretnosti - i tu ne pričamo o onom koji je imao kao fudbaler - indikativno navodi da je bilo problema o kojima se ne govori. 

Navijači će bez potrebe zauzimati stav utemeljen na slobodnom tumačenju Instagram postova, ćutanja, gestova i izjava datim stranim medijima, umesto da dobijemo "golu" istinu. 

Možda i nije potrebno da se sve iznosi u javnosti i da se neke stvari u reprezentaciji "čuvaju u svlačionici", ali ovo je model na koji nismo navikli od "orlova" i koji je godinama (decenijama?) sveprisutan posle ličnog/profesionalnog sukoba, slabog rezultata...

U svakom od prethodnih "bifova" selektora i igrača - a bilo ih je iha, haj! - dobijali smo poluistine koje su polarizovale navijače na one koji veruju jednoj ili drugoj strani, dok bi jedino zajedničko kod "zaraćenih" bilo to da je najpametnije čitavu stvar "gurati pod tepih" - što bi samo zaoštravalo "zahlađenje" navijača u pogledu na reprezentativni fudbal pošto je ispod naše ponjave svega i svačega! 

"Svaki igrač ima duplo veći psihički zamor kada igra u reprezentaciji nego u klubu", rekao je nedavno kapiten Aleksandar Kolarov savršeno opisavši pritisak s kojim se nose. 

Ipak, i sami fudbaleri Srbije morali su da odgovaraju na pitanja vezana za njihove dojučerašnje saigrače u reprezentaciji što nikako nije prijatno - i možda nije pošteno prema njima - ali su u takvu situaciju dovedeni baš zato što što se bira ćutanje.

Nije bilo prijatno ni Didijeu Dešanu da govori o Karimu Benzemi, Joakimu Levu o Mesutu Ozilu ili Zlatku Daliću o Nikoli Kaliniću, ali baziranjem na zdravijoj komunikaciji moguće je bar uticati na to da se atmosfera oko nacionalnog tima ne ruši i da u prvi plan iskoči fudbal koji bi morao da bude primarna oblast interesovanja u zemlji učesnika Svetskog prvenstva. 

Ako je već potpuna iskrenost demode kod zavađenih strana, onda ostaju dva načina kojima se rešava trenutni problem nepoverenja: rezultati ili novi problemi koji brišu stare. 

Nadamo se da će biti bar ovo prvo - kad ne možemo da ih promenimo! 

Očekuje se da će Srbija na "LFF stadion" izaći u sličnom sastavu koji je pokušao da napadne Brazilce, a baltički zeleno-žuti ne bi trebalo da budu problem za "orlove" koji su na momente na Mundijalu pokazali da imaju kvalitet za taj nivo takmičenja. 

Već večeras od 20.45 videćemo da li je moguće zaboraviti sve negativne stvari o kojima se pričalo i da li će pred Rumuniju više biti fudbalskih pitanja. 

Na treningu su igrači delovali fokusirano, nasmejano i zainteresovano za rad, pa je možda i Antonio Rukavina u pravu kada kaže da je dugo u reprezentaciji i da je "svaki put ovako", pa je to "naelektrisano" stanje nešto na šta su igrači već navikli... 

Iako bismo mi voleli da nije tako. 

SRBIJA (verovatni sastav): Dmitrović - Rukavina, Milenković, Veljković, Kolarov - Matić, Milinković-Savić - Kostić, Ljajić, Tadić - Mitrović

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Suti

08.09.2018 14:08

pokri se, nemas ti pojma kao trener.

ODGOVORITE