LN: 0:0 u Njemačkoj, jer Francuzi imaju Areolu!

Čudesni Areola spasao šampione sveta u Minhenu! Fudbaleri Nemačke i Francuske odigrali su bez golova u prvom meču grupe jedan Lige A nacije.  Sjajni golman Pari Sen Žermena blistao u prvom velikom derbiju Lige nacija. I učinio ga dosadnim.  Zaigrali i veliki! I razočarali. . . Areola jedini za pamćenje! U okršaju dva poslednja svetska šampiona, istakao se samo golman Francuske.

Fudbal 06.09.2018 | 23:22
LN: 0:0 u Njemačkoj, jer Francuzi imaju Areolu!
"Panceri" odigrali su prvi meč posle očajnog izdanja na Mundijalu, kada su kao aktuelni šampion sveta eliminisani već u grupnoj fazi.

Tokom prvih 30-tak minuta nije bilo mnogo uzbuđenja na "Alijanc areni", a onda je u završnici poluvremena viđeno nekoliko šansi.

Humels je u 35. minutu zapretio golu Francuske, a onda su Žiru u 37. i Mbape u 43. uzvratili na drugoj strani. Manuel Nojer je oba puta fantastično reagovao.

Tokom drugog perioda igre gledao se mnogo dinamičniji fudbal, međutim mreže su mirovale. Grizman je pokušao u 61, dok je Areola četiri minuta kasnije sjajnom intervencijom sprečio Rojsa da postigne gol.

Do kraja meča golman Pari Sen Žermena još nekoliko puta je nestvarnim intervencijama spasao gol i tako sačuvao mrežu šampiona sveta. Prvi iz grupe plasiraće se u plej-of.

Nemačka 13. oktobra gostuje Holandiji, dok će Francuska za tri dana ugostiti "Oranje". Kada je reč o Holandiji, oni su večeras savladali u prijateljskoj utakmici Peru sa 2:1. Golove za domaće postigao je Depaj u 60. i 83. minutu, dok je jedini strelac za Peru bio Akvino (13).

Za početak Lige nacija - remi dva poslednja svetska prvaka.

Alijanc arena u Minhenu nije videla previše zanimljiv meč, kojim je videla kako izgledaju novo UEFA takmičenje i novi vlasnik titule Mundijala.

Nemci su posle debakla na Svetskom prvenstvu u Rusiji bili motivisani da sruše moćne "trikolore" i posle dosadnog prvog poluvremena imali su više šansi za to. Međutim, u svemu konkretnom ih je sprečio odlični francuski golman Alfons Areola.

Rezervna opcija i Ugu Lorisu u Francuskoj i Đanluiđiju Bufonu u Pari Sen Žermenu pokazao je da je sa 25 godina spreman za najveću scenu i velike utakmice. U 65. minutu zaustavio je skokom iz mesta odlični udarac Marka Rojsa, a potom je "skidao" i pokušaje Matsa Humelsa u 72. minutu i Matijasa Gintera tri minuta kasnije, posle kornera.

Isključivo zahvaljujući Areolinoj inspiraciji i znanju, ne previše zainteresovani "trikolori" nisu doživeli poraz na terenu velikog protivnika, u prvoj utakmici od kada su se popeli na svetski tron.

Sledeći meč u okviru septembarskog ciklusa u Grupi 1 Lige A odigraće u nedelju Francuzi i večeras slobodni Holanđani.

Elitna grupa Lige nacija je startovala razočaravajuće. Dva poslednja svetska šampiona Francuska i Nemačka su razočarali ljubitelje fudbala na Alijanc Areni i širom sveta – 0:0.

Rezultat najbolje oslikava dešavanja na terenu Bajernovog stadiona. Dve reprezentacije prepune zvezda su potpuno podbacile. Pogotovo u prvom poluvremenu... Nemci su igrali bolje, bili bliži pobedi, ali se istakao golman Alfons Areola koji je fanatstično iskoristio šansu umesto kapitena Lorisa.

Joakim Lev je izveo čudnu formaciju Pancera sa Markom Rojsom kao najisturenijim napadačem (?!) dok je Dešan izveo skoro isti tim koji je osvojio Mundijal u Rusiji. Nemci su imali više loptu u nogama, ali bolje šanse u prvih 45 minuta su propustili Francuzi preko Mbapea i Žirua.

U drugom delu igre je bilo nešto zanimljivije. Nemačka je više napadala, Rojs je dva puta bio nadomak gola, ali je Areola fantastičnim paradama sačuvao svetske prvake. Mladi golman Pari Sen Žermena je fenomenalnim intervencijama zaustavljao i Humelsa, Gintera, Milera... Nesavladiv je bio! Imala je i Francuska nekih solidnih pokušaja preko Grizmana ali je i Nojer bio na visini zadataka.

Francuzi i Nemci su Ligu nacija otvorili sa po bodom u grupi u kojoj je još i Holandija.

NEMAČKA – HOLANDIJA 0:0
Stadion: Alijanc Arena. Sudija: Danijele Orsato (Italija).

Nemačka (4-1-4-1): Nojer – Ginter, Boateng, Humels, Ridiger – Kimih – Kros, Miler, Gorecka (od 66. Gundogan), Verner – Rojs (od 83. Sane)

Francuska (4-2-3-1): Areola – Pavar, Varan, Umtiti, Ernandez – Kante, Pogba – Mbape, Grizman (od 80. Fekir), Matuidi (od 86. Toliso) – Žiru (od 66. Dembele)

Vels je aždaja za ovu Irsku! Bombarderi Roberts i Bejl i lukavi Ramzi! Velika pobeda selekcije Rajana Gigsa, Ukrajina preko Konopljanke i Zinčenka šokirala Češku.

Fudbaleri Velsa startovali su ubedljivom pobedom u Ligi nacija (B), pošto su pred domaćom publikom pobedili Republiku Irsku sa 4:1.

Vels je zasluženo došao do trijumfa, a golove su postizali Lorens (6), Bejl (18), Ramzi (37) i Roberts u 55. minutu. Za Irsku strelac bio je Vilijams u 66. minutu.

Novi početak za Vels i odmah - gaženje! Ne, nije Vels pregažen, već se našao na drugoj strani te skale. Vels je učešće u Ligi nacija otvorio ubedljivim trijumfom nad Republikom Irskom (4:1) i odmah stavio do znanja Danskoj da s ovom generacijom neće biti šale.

Rajan Gigs ništa nije prepuštao slučaju, pa je na teren stadiona u Kardifu poslao gotovo najjači sastav. Naravno, to je odmah dalo rezultat. Sve je bilo rešeno praktično do 37. minuta, kada je na semaforu stajao rezultat 3:0. Vels je od tog momenta praktično samo odrađivao posao, ali i obradovao gledaoce još jednim golom u nastavku.

Sve je počelo već u 6. minutu kada je Tom Lorens odlično iskoristio promućurno dodavanje Džoa Alena, utrčao iza leđa protivničke odbrane i pošalje loptu iza leđa Darena Rendolfa.

Nedugo zatim na scenu je stupio Geret Bejl. Bila je to njegova tipična golčina za špice. Dobio je dubinsku loptu od Bena Dejvisa, primio je lepo na grudi, nadriblao ka sredini i raspalio! Rendolf nije tu mogao ništa.

Da će Vels definitivno stići do celog plena bilo je jasno posle gola Arona Ramzija u finišu prvog dela, da bi tačku na ubedljiv trijumf stavio Konor Roberts posle novog dobrog udarca sa distance, na Bejlovuasistenciju.

Poraz gostiju ublažio je Šon Vilijams u 66. minutu posle katastrofalne reakcije Arona Ramzija ispred svog gola i lepog lob udarca.

Bilo je zanimljivo i u okršaju Češke i Ukrajine u Uherskom Hradištu, gde su gosti bili brži od sudijske pištaljke i u poslednjim trenucima slavili rezultatom 2:1.

Listu strelaca otvorio je Patrik Šik pošto je zapalio mrežu udarcem iz neposredne blizine gola, da biJevhen Konopljanka poravnao rezultat u smiraj prvog dela nakon pomalo zamršene akcije. Šokantnu pobedu gostiju doneo je Aleksandar Zinčenko tek nekoliko trenutaka pre kraja susreta.

U Ligi C nacija odigrana su dva meča grupe tri. Norveška je savladala Kipar sa 2:0, dok je Slovenija neočekivano poražena od Bugarske pred svojim navijačima.

Norvežane je do trijumfa vodio Stefan Johanson golovima u 21. i 43. minutu. U drugom meču grupe Bugari su do važna tri boda došli golovima Kraeva u trećem i 59. minutu.

Šou Božidara Krajeva u Ljubljani! Gol za špice i Slovenija na kolenima! Veče mladog bugarskog fudbalera, blistao i norveški vezista Stefan Johansen protiv Kipra.

Neće po dobrom Slovenija pamtiti svoj početak u novoformiranoj Ligi nacija! Ekipa Tomaža Kavčića pretrpela je poraz od Bugarske u Stožicama, uz pravi mali šou koji je u Ljubljani imao napadač gostiju Božidar Krajev – 1:2 (1:1)!

Mladi golgeter Midtjilanda odigrao je verovatno najbolju utakmicu u dosadašnjoj reprezentativnoj karijeri pošto je Zmajčekima spakovao dva gola i podario svojoj naciji prva tri boda u novom takmičenju.

Prvi od ta dva zaista je bio spektakularan! Igrao se tek 3. minut susreta kada je Kiril Despodov odlučio da malo promeša odbranu Slovenije, a do lopte je brzo stigao Krajev koji nije časio časa, već je raspalio po lopti iz sve snage i umalo probušio gol Vida Beleca, koji je u odsustvu Jana Oblaka i posle odlaskaSamira Handanoviča u penziju dobio priliku na gol crti. Realno, nije mogao mnogo toga.

Slovenija je do odlaska na veliki odmor ipak stigla do poravnanja rezultata. Nejc Skubič poslao je odličnu loptu s desnog boka u kazneni prostor, a Miha Zajc bio je najviši u skoku, pa je njegov udarac glavom bio nerešiva enigma za bugarskog golmana Ilijeva Ivanova.

Veliku radost gostima doneo je Krajev neposredno pred istek prvog časa igre. Iskoristio je mladi napadač Belecovu veliku nesmotrenost, iščupao mu loptu iz ruku i zatresao praznu mrežu. Bio je to udarac od kojeg se Slovenija nije oporavila.

U drugoj utakmici iste grupe Norveška je bila sigurna i na svom terenu savladala Kipar rezultatom 2:0. Oba gola na meču postigao je kapiten Stefan Johansen, u 21. i 42. minutu susreta.

Među reprezentacijama sa najslabijim koeficijentom pobedu je ostvarila Makedonija na gostovanju protiv Gibraltara, dok su Letonija i Andora odigrale bez golova.

U diviziji za siromašne i Makedonci deluju moćno, a Letonci bespomoćno! Andora osvojila bod na gostovanju u Rigi, golčina Čakvetadzea u pobedi Gruzije nad Kazahstanom.

Počela je Liga nacija i za one sa “najjeftinijim ulaznicama”.  U toj D diviziji, reprezentacija Makedonije opravdala je ulogu favorita u prvom kolu i kao gost pobedila selekciju Gibraltara sa 2:0.

Realno gledano, svaki drugačiji ishod odjeknuo bi kao prava senzacija, a Makedonci su ceo posao na stadionu Viktorija završili već u prvom poluvremenu.

Epitet igrača utakmice, bez dileme, poneo je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Ivan Tričkovski, pošto je dao i namestio gol. U 19. minutu je zatresao protivničku mrežu, a 36. minutu proigrao je Egzijana Alioskog koji je postavio konačan rezultat.

Iznenađenje u Grupi jedan napravila je Andora koja je uspela da iščupa remi bez golova na gostovanju kod Letonije u Rigi.

Čast da odigraju prvu utakmicu u novoformiranom takmičenju imali su Kazahstan i Gruzija. Mesto duela bila je Astana, a gosti su slavili relativno lako sa 2:0.

Iako su domaći uspevali da pariraju Gruzijcima, gosti su bili konkretniji i ozbiljniji. I u 69. minutu Georgi Čakvetadze postigao je istorijski, prvi gol u Ligi nacija. I to na kakav način. Poslao je pravu raketu sa ivice kaznenog prostora u desni gornji ugao gola Kazahstana. Narodski rečeno, skinuo je paučinu.

A kada domaći fudbaleri nisu uspeli da zatresu protivničku, uradili su to sa svojom. U 74. minutu Sergej Malij našao se na pogrešnom mestu u pogrešnom trenutku, pa je autogolom postavio konačan rezultat.

U drugoj utakmici Grupe četiri, Jermenija je imala mnogo problema da savlada Lihtenštajn. Ipak, na kraju je na stadionu u Jerevanu bilo 2:1 za domaćina.

Nama dobro poznati Mauro Pizeli doveo je Jermeniju u vođstvo u 3o. minutu, ali je samo tri minuta kasnije izjednačio Sandro Volfinger.  

Napadali su Jermeni u drugom poluvremenu kao osice, ali nisu imali dovoljno koncentracije. Čak je u 69. minutu Henrik Mkitarjan promašio penal. Pet minuta kasnije drugi žuti karton i isključenje zaradio jePolverino.

I u 76. minutu jermenski fudbaleri konačno su stigli do drugog pogotka, a strelac je bio Tigran Barsegjan.

Srbija nastupa u Ligi C i prvi meč će igrati u petak od 20.45 protiv Litvanije. "Orlovi" se nalaze u grupi sa Rumunijom, Crnom Gorom i pomenutom baltičkom zemljom.

Parovi i rezultati septembarskog ciklusa:

Liga A

Grupa 1

Nemačka - Francuska 0:0
Francuska - Holandija (nedelja, 20.45)

Grupa 2

Švajcarska - Island (subota, 18.00)
Island - Belgija (utorak, 20.45)

Grupa 3

Italija - Poljska (petak, 20.45)
Portugal - Italija (ponedeljak, 20.45)

Grupa 4

Engleska - Španija (subota, 20.45)
Španija - Hrvatska (utorak, 20.45)

Liga B

Grupa 1

Češka - Ukrajina 1:2 (1:1)
/Šik 4' - Konopljanka 45', Zinčenko 93'/

Ukrajina - Slovačka (nedelja, 15.00)

Grupa 2

Turska - Rusija (petak, 20.45)
Švedska - Turska (ponedeljak, 20.45)

Grupa 3

Severna Irska - Bosna i Hercegovina (subota, 15.00)
BiH - Austrija (utorak, 20.45)

Grupa 4

Vels - Irska 4:1 (3:0)
/Lorens 6, Bejl 18', Remzi 37', Roberts 55' - Vilijans 66'/

Danska - Vels (nedelja, 18.00)

Liga C

Grupa 1

Albanija - Izrael (petak, 20.45)
Škotska - Albanija (ponedeljak, 20.45)

Grupa 2

Finska - Mađarska (subota, 18.00)
Estonija - Grčka (subota, 20.45)
Mađarska - Grčka (utorak, 20.45)
Finska - Estonija (20.45)

Grupa 3

Slovenija - Bugarska 1:2 (1:1)
/Zajc 40' - Kraev 3', 59'/

Norveška - Kipar 2:0 (2:0)
/Johansen 21', 42'/

Bugarska - Norveška (nedelja, 18.00)
Kipar - Slovenija (nedelja, 20.45)

Grupa 4

Litvanija - Srbija (petak, 20.45)
Rumunija - Crna Gora (petak, 20.45)
Srbija - Rumunija (ponedeljak, 20.45)
Crna Gora - Litvanija (ponedeljak, 20.45)

Liga D

Grupa 1

Kazahstan - Gruzija 0:2 (0:0)
/Čakvetadze 69', Malij 74'ag/

Letonija - Andora 0:0

Gruzija - Letonija (nedelja, 18.00)
Andora - Kazahstan (ponedeljak, 20.45)

Grupa 2

Belorusija - San Marino (subota, 18.00)
Luksemburg - Moldavija (subota, 20.45)
San Marino - Luksemburg (utorak, 20.45)
Moldavija - Belorusija (utorak, 20.45)

Grupa 3

Azerbejdžan - "Kosovo" (petak, 18.00)
Farska ostrva - Malta (petak, 20.45)
"Kosovo" - Farska ostrva (ponedejak, 20.45)
Malta - Azerbejdžan (ponedeljak, 20.45)

Grupa 4

Jermenija - Lihtenštajn 2:1 (1:1)
/Pizeli 30', Barseđan 76' - Volfinger 33'/

Gibraltar - Makedonija 0:2 (0:2)
/Tričkovski 19', Alioski 35'/

Makedonija - Jermenija (nedelja, 18.00)
Lihtenštajn - Gibraltar (nedelja, 20.45)

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar