Boris Diao u penziji!

Zvanično – povukao se Boris Dijao! Boris Dijao, dugogodišnji reprezentativac Francuske, odlučio je da se povuče iz profesionalnog bavljenja košarkom.  Francuski as okačio patike o klin.

Košarka 08.09.2018 | 09:30
Boris Diao u penziji!
Popularni Bobo u NBA ligi proveo je 14 sezona, a prethodne sezone igrao je u Levaloa Metropolitanu, klubu iz Pariza.

36-godišnji Dijao je dugo bio kapiten i mentor francuske reprezentacije za koju je nastupio 247 puta, samo sedam manje od legendarnog Ervea Dubisona.

Dijao je u najjačoj ligi na svetu igrao za Atlantu, Finiks, Jutu, Šarlot i na kraju za San Antonio Sparse, sa kojima je 2014. osvojio NBA prsten.

Godine 2006. izabran je za igrača koji je najviše napredovao, odigrao je 1064 utakmice i prosečno beležio je 8,6 poena, 4,4 skoka i 3,5 asistencije.

Pričalo se mesecima unazad. Danas je i zvanično. Boris Diao je odlučio da se oprosti od košarke i završi profesionalnu karijeru koja je trajala punih 17 godina.

Francuski as je svoju odluku saopštio u kratkom video klipu objavljenom na društvenim mrežama. Zanimljivo, u njegovom oproštaju od košarke bili su prisutni njegovi dugogodišnji prijatelji Roni Turijaf iToni Parker.

Diao je poslednju sezonu proveo u pariskoj Levaloi i po prvi put u svojoj karijeri nije pozvan u nacionalni tim. Priča o njegovom odlasku pojavila se još tokom prošle sezone, a sada je i definitivno jasno – nećemo više gledati jednog od najboljih francuskih igrača u novijoj košarkaškoj istoriji.

Kao član Trikolora Diao je osvojio svetsku bronzu 2014. godine, evropsko zlato 2013, kao i evropsko srebro 2011. i bronze 2005. i 2015. godine. Takođe je bio i član idealne petorke Evrobasketa 2005. godine odigranom u tadašnjoj državi Srbiji i Crnoj Gori.

Proveo je i 14 godina u NBA. Davne 2006. godine izabran je za igrača koji je najviše napredovao, u vreme dok je nastupao za Finiks Sanse. Osvojio je i NBA šampionski prsten sa San Antonio Sparsima 2014. godine.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar