Repeša na promociji: Dule je zadužio ove prostore!

"Radi se o čovjeku koji je zadužio ove prostore. Nastavljam njegov posao, ovo je njegov spisak igrača kojima želim zahvaliti jer su se odazvali i žele ostvariti rezultat", rekao je Jasmin Repeša, novi selektor reprezentacije BiH.

Košarka 04.09.2018 | 18:30
Repeša na promociji: Dule je zadužio ove prostore!
Selekciju BiH očekuju mečevi protiv reprezentacija Finske i Češke Republike, a reprezentacija BiH se našla u velikim problemima nakon što je selektor Duško Vujošević zbog zdravstvenih problema otkazao dolazak na pripreme i kormilo prepustio svom prvom pomoćniku Mensuru Bajramoviću.

Stvari su se još više zakomplikovale nakon što je Bajramović uoči priprema pronašao angažman u Hong Kongu i napustio reprezentaciju.

Košarkaški savez je nakon toga kontaktirao Jasmina Repešu, Čapljinca koji je prihvatio ponudu. Nakon njegovog dolaska na klupu BiH, izvjestan je i povratak iskusnog beka Nemanje Gordića u reprezentaciju koji će se ekipi priključiti 9. septembra.

Na današnjem predstavljanju novog selektora u Sarajevu, Repeša je zaželio Vujoševiću brz oporavak, a zatim se osvrnuo o narednim protivnicima selekcije BiH.

"Radi se o čovjeku koji je zadužio ove prostore. Nastavljam njegov posao, ovo je njegov spisak igrača kojima želim zahvaliti jer su se odazvali i žele ostvariti rezultat. Nažalost, ne mogu svi biti prisutni. Narednih par dana će pokazati koliko će koja reprezentacija ostvariti hemiju i volju za rezultatom. Teško je to treneru učiniti u dva dana priprema",rekao je Repeša.

Ističe da su Finci i Česi neugodni protivnici koji mogu dobiti svakoga ukoliko im dozvolite da razviju svoju igru.

"Finci su dobijali jake evropske reprezentacije. Agresivni su, mnogo trče i postižu lagane koševe. identično je sa Česima. To su trkačke reprezentacije s izuzetnim pristupom utakmici i ako ne odgovorimo na pravi način imaćemo problema. Mislim da BiH ima više talenta, ali morat ćemo pokazati to na terenu", objašnjava selektor.

Svjestan je da je BiH u bodovnom zaostatku u grupi, ali vjeruje da postoji mogućnost za dobar rezultat.

"Biće teško, ali ova reprezentacija ima visoku perspektivu, mlade igrače, ali i iskusne klupske igrače koji igraju za tim. Vidim potencijal za mnoge da budu bolji nego danas. Budućnost bh. košarke ne bi trebala doći u pitanje ako ove košarkaše ispratimo na pravi način", podvukao je Repeša.

Dodaje da će nakon ove dvije utakmice sjesti i razgovarati sa čelnicima Košarkaškog saveza BiH za eventualni nastavak angažmana u taboru selekcije BiH, koji su pokazali veliku želju i volju da ga dovedu u Sarajevo, te da su uspjeli u tome iako je imao drugih planova.

"Ovo je minimum koji sam mogao učiniti. Mislim da svi možemo učiniti dobre stvari, da reprezentacija na terenu izgleda kako želi svaki navijač, a onda će doći i rezultati. Moramo se svi posvetiti samo ovome projektu koji je bitan za bh. košarku. Poslije ćemo o projektima i planovima. Želimo biti na kraju ponosni onim što smo učinili", zaključio je košarkaški strateg.

Vujoševićevom stručnom štabu priključio je Emira Halimića i Denisa Bajramovića.

Generalni sekretar KSBiH u ostavci Dubravko Barbarić se uključio u proces pronalaska novog selektora kada je shvatio ozbiljnost situacije.

"Potrudili smo se pronaći najbolje rješenje. Vujošević je morao zbog zdravstvenih problema odstupiti sa pozicije selektora, ali nastavićemo njegovim putem, a to je pozitivan stav prema košarci i dresu reprezentacije", rekao je Barbarić.

Dodaje da je sa Repešom dogovoreno da ove dvije utakmice i cikus priprema odradi potpuno volonterski, nakon čega će biti priče o njegovom eventualnom ostanku na klupi BiH.

Selekcija BiH će 11. septembra otputovati u Finsku, gdje će dva dana kasnije u 18 časova igrati meč protiv selekcije te zemlje, a 16. septembra u Skenderiji će igrati protiv Češke Republike.

U ovaj ciklus reprezentacija BiH prenijela je osam bodova i zauzima posljednje mjesto u grupi K. Na SP će se plasirati po tri ekipe iz četiri grupe.

Tabela grupe K:

1. Francuska 6 6 0 479:377 12
2. Češka Republika 6 5 1 464:425 11
3. Rusija 6 3 3 458:428 9
4. Finska 6 3 3 453:449 9
5. Bugarska 6 2 4 466:476 8
6. Bosna i Hercegovina 6 2 4 400:481 8

Izvor: mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar