Žrijeb, pa mušema: Ko sve može na "Marakanu"?

UEFA šalje bogatu finansijsku injekciju Zvezdi. . .  Fudbaleri Crvene zvezde plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona dobiće od UEFA 15,25 miliona evra. Večeras su završene kvalifikacije za Ligu šampiona, poslije kojih će se šest klubova morati zadovoljiti učešćem u Ligi Evrope.  Ronaldo na "Marakani", Zvezda na "Trafordu"? Ma, svejedno! Fudbaleri Crvene zvezde igraće u grupnoj fazi Lige šampiona i tamo će za protivnike imati najjače timove Evrope.

Fudbal 29.08.2018 | 23:35
Žrijeb, pa mušema: Ko sve može na "Marakanu"?
Ove sezone sistem za kvalifikacije u Ligu šampiona je dodatno modifikovan pa su najjače lige u Evropi (Španija, Engleska, Njemačka i Italija) dobile po četiri direktna predstavnika u najelitnijem takmičenju, Francuska i Rusija po dva, dok su Portugalija, Ukrajina, Belgija i Turska dobile po jednog sigurnog predstavnika u grupnoj fazi.Takođe, po jedno mjesto je rezervisano za osvajača Lige šampiona i Lige Evrope.

Ipak, pošto su prošlogodišnji osvajači evropskih takmičenja kroz domaće prvenstvo osigurali plasman u grupnu fazu, Real i Atletiko Madrid, direktno mjesto u Ligi šampiona su dobili šampion Češke (Plzenj) i trećeplasirani tim francuskog prvenstva (Olimpik Lion).

Njima su se sinoć i večeras pridružili:

AEK
Jang Bojs
Ajaks
Crvena zvezda
PSV
Benfika

Ligom Evrope moraće da se zadovolje:

Dinamo Zagreb
Dinamo Kijev
Videoton
RB Salcburg
PAOK
BATE Borisov

Crveno-beli eliminisali su Salcburg u plej-ofu za plasman u Elitu i sada čekaju rivale.

Sistem je takav da će Zvezda biti sigurno u četvrtom šeširu, a protivnike ćemo saznati u četvrtak od 18 časova, kada će se održati žreb u Monte Karlu.

Takmičenje je takvo da je po četiri ekipe smešteno u osam grupa i da najbolje dve prolaze u nokaut fazu. Da bi se došlo do toga, prvo se moraju izabrati grupe.

U prvom šeširu igraju šampioni LŠ i LE, madridski Real i Atletiko, kao i prvaci šest najjačih liga – Bajern, Barselona, Mančester siti, Juventus, Pari Sen Žermen i Lokomotiva iz Moskve.

U preostale šešire timovi su raspoređeni po koeficijentu, pa će tako u drugom igrati:

Borusija Dortmund, Porto, Man. junajted, Šahtjor, Napoli, Totenhem, Roma, Benfika.

Treći: Liverpul, Šalke, Lion, Monako, CSKA, Valensija, Viktorija, Ajaks.

Četvrti:, PSV, Klub Briž, Galatasaraj, Inter, Hofenhajm, Crvena zvezda, AEK, Jang Bojs.

Žrijeb za Ligu šampiona će se održati sutra u 18.00 časova (30.08.2018) u Monaku (prenos -TV Arena Sport).

Timovi se žrijebaju u osam grupa po četiri ekipe, s tim da se klubovi iz iste zemlje ne mogu nalaziti u istoj grupi. Pobjednik i drugoplasirani iz grupe ide u nokaut fazu dok trećeplasirani takmičenje nastavlja u nokaut fazi Lige Evrope.

Učesnici i šeširi Lige šampiona se sezonu 2018/19:

ŠEŠIR 1:

Real Madrid
Atletiko Madrid
Bajern Minhen
Barselona
Juventus
Pari Sen Žermen
Mančester siti
Lokomotiva Moskva

ŠEŠIR 2:

Borusija Dortmund
Porto
Mančester junajted
Šahtjor Donjeck
Benfika
Napoli
Totenhem
Roma

ŠEŠIR 3:

Liverpul
Šalke
Lion
Monako
Ajaks
CSKA Moskva
Valensija
PSV

ŠEŠIR 4:

Viktorija Plzenj
Klub Briž
Galatasaraj
Jang Bojs
Inter
Hofenhajm
Crvena zvezda
AEK

Prve utakmice grupne faze su na programu 18. i 19. septembra, a posljednje 11. i 12. decembra 2018. godine. Nokaut faza startovaće duelima osmine finala 12. i 13. februara 2019. godine.

Finale će se ove sezone igrati na stadionu "Vanda Metropolitano" u Madridu 1. juna, a titulu brani Real Madrid koji je trofej osvajao posljednje tri sezone.

Napominjemo da će od ove sezone utakmice grupne faze biti igrane u terminima od 18.55 i 21čas, dok će u nokaut fazi svi mečevi počinjati u 21 čas.

UEFA šalje bogatu finansijsku injekciju Zvezdi... Fudbaleri Crvene zvezde plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona dobiće od UEFA 15,25 miliona evra.

Izabranici Vladana Milojevića ostvarili su najveći uspeh u novijoj istoriji kluba, pošto su po prvi put od osnivanja ove Lige šampiona obezbedili učešće u eliti.

Crveno-beli će na konto toga dobiti više od 15 miliona evra, ali ni to nije sve.

Za svaku pobedu u LŠ šampion Srbije zaradiće 2,7 miliona evra, dok će za remi inkasirati skoro miliona (900.00).

Plasman u Ligu šampiona mnogo će toga doneti Zvezdi, a s obzirom da se klub nalazi u finansijskim nedaćama dugi niz godina, ovo će dosta pomoći stabilizaciji kluba.

Podsećamo, Zvezda je u revanš utakmici plej-ofa za plasman u Ligu šampiona odigrala 2:2 sa Salcburgom.

Izvor: mondo.ba/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar