Murinjo preživio noć - umjesto ovaca, brojao grijehe!

Uprava uz trenera, mediji na suprotnoj strani, navijači negde između…

Fudbal 29.08.2018 | 11:45
Murinjo preživio noć - umjesto ovaca, brojao grijehe!
Najvatreniji navijači sa Stetford Enda – skoro da je to tradicija na kultnom Old Trafordu – podržali su ekipu i u trenutku koji spada u onu kategoriju najtežih. Ekipu i samog trenera. Žoze Murinjo je uprkos bolnom porazu od Totenhema (0:3) sa Teatra snova ispraćen aplauzima i ovacijama. Ali noć je bila košmarna, nema sumnje u to. Jutros ipak zrak optimizma: vrhuška kluba odlučila je da ne seče preko kolena. Žoze Murinjo ostaje na mestu šefa struke, iako nije tajna da su pojedinci u top menadžmentu zabrinuti da je Portugalac počeo da gubi konce.

Mediji su, posebno posle sinoćnjeg sukoba na konferenciji za novinare, gotovo po ubeđeni da Posebniviše ne vlada situacijom. To što je na teren poslao tim u sasvim novoj 3-3-3-1 formaciji sa Anderom Ererom na mestu štopera samo je jedan od argumenata. Primećuju pride da je Murinjo ranije bio veoma precizan sa rečima, dok mu sada misli lutaju kao i ekipa.

Podsećaju tako da je od novinara tražio poštovanje, pošto je on sam osvojio tri titule u Engleskoj, a svi ostali treneri u Premijer ligi – tačnijePep Gvardiola i Manuel Pelegrini – zajedno dve. Međutim, ne zaboravljaju i da je Arsen Venger imao tri titule, ali da to Murinja nije sprečilo da ga naziva: “stručnjakom za neuspeh”.

Ne zaboravljaju naravno ni da Murinjo zaista ima karijeru za divljenje. Ali ni da su je imali i Vejn Runi, Zlatan Ibrahimović ili Bastijan Švajnštajger, a sve njih je baš Murinjo oterao iz tima, jer se u fudbalu od prošlosti ne živi.

Primećuju i da je Murinjo posle poraza od Totenhema rekao da utakmica nije izgubljena na strateškom, pa ni taktičkom planu, te konstatuju da je onda jedini zaključak koji je moguće izvesti taj da su sami igrači krivi? Ranije je Žoze bio treneer koji bi stao u zaštitu ekipe, a svo breme odgovornosti preuzeo svoja pleća. Sada kao da želi da kaže: nije do mene, oni su krivi. A većinu njih doveo je baš Murinjo. Klub je za to izdvojio oko 380.000.000 evra. A u tu sumu ne računamo Aleksisa Sančeza, koji je došao u zamenu za Henriha Mhitarjana, dakle bez para u priči.

Sa druge strane, Mauricio Poketino ovog leta nije potrošio ni centa, ali je poslednjeg dana prelaznog roka ohrabrio ekipu rekavši: “Bićemo bolji, nema sumnje u to”. U prvom poluvremenu na Old Trafordu nije Totenhem blistao. U drugom je pregazio Junajted. Taj prvi gol u 50. minutu slomio je sav otpor Junajteda. Nije to u duši kluba. Nije ni u Murinjovoj. Ali ove sezone nešto zaista ne štima na Old Trafordu.

U nedelju sledi sudar sa Barnlijem, pa reprezentativna pauza i gostovanje kod Votforda. Do tada sigurno neće biti nikakvih promena. Pitanje je i da li bi imalo smisla? Otkazi za Dejvida Mojesa i Luja Van Gala nisu doneli ono što se želelo. A ume Murinjo da ode uz prasak. Setite se samo prvog mandata u Čelsiju, pa Intera, čak i druge epizode na Stamfordu kada se spekulisalo o tome da ga igrači miniraju.

Da li Murinjo zaista gubi kontrolu? Ili mu samo treba vremena?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar