Đoković: Da mogu da vratim vrijeme, ništa ne bih mijenjao!

Novak Đoković ističe da je napravio dosta grešaka tokom najtežeg perioda u karijeri ali da ništa ne bi promenio da može da vrati vreme.

Tenis 28.08.2018 | 19:30
Đoković: Da mogu da vratim vrijeme, ništa ne bih mijenjao!
Nakon što je prvi put u karijeri osvojio Rolan Garos, Đoković je upao u veliku krizu koja je trajala 18 meseci.

Prvo je mesecima pokušavao da se oporavi od problema sa laktom, pa je napravio pauzu od pola godine, ali mu to nije mnogo pomoglo, pa je ipak morao na operaciju posle Australijen opena.

"Mogao sam naći bolje rešenje od operacije da sam ranije obratio pažnju na lakat, ali nisam. Bol je bio ogroman, ali kada si u mašini profesionalnog sporta samo želiš da nastaviš dalje. To me koštalo. Vratio sam se na turnire prerano. Nisam bio spreman. Iako sam sebe ubedio sa mogu, da sam spreman da igram na nivou koji je potreban, nisam bio. Zbog toga su Vimbldon i Sinsinati mnogo slađi i posebniji, zbog puta kroz koji sam prošao", rekao je Đoković.

On je zbog povrede i operacije promenio mnoge stvari u svojoj igri, ali pre svega način serviranja.

"Da budem iskren, i dalje radim na servisu. Svestan sam da ne mogu da serviram kao momci od dva metra, ne tražim tu brzinu. Tražim preciznost, tačnost, stratešku poziciju kako bih imao lakši prvi udarac u razmeni ili bolju poziciju na terenu od protivnika. To su tehnički detalji. Iako su minimalne promene, koje za nekoga ko nije profesionalac ne prave razliku, za mene prave. Osećam ih. Posle promene reketa i trenera i svega što se dešavalo bilo mi je potrebno 3-4 meseca da igram kako sam nameravao posle operacije, ali to nije došlo odmah".

Đoković mnogo radi na mentalnoj pripremi za mečeve, dosta je posvećen meditaciji.

"Mislim da je disanje najvažnija stvar, posebno za sportiste. Moraš da to savladaš kako bi se nosio sa pritiskom i stresnim situacijama. Čak i momci poput (Rodžera) Federera, koji izgledaju da ih ništa ne muči, siguran sam da se bore sa mnogo emocija, ali su naučili da ih kontrolišu umom, zbog toga je on tako uspešan. Svi najbolji sportisti u istoriji dele istu stvar. Kao Majkl Džordan, tu sposobnost da kontrolišeš kad ti je potrebno".

Tokom perioda tranzicije Đoković je promenio i svoju ishranu. Njegov novi-stari trener Marjan Vajda otkrio da je Novak, poznat po izbegavanju mesa i glutenskih proizvoda, ipak počeo da unosi životinjske proteine preko ribe.

"Tokom ovog perioda sam naučio koliko sam bio nestrpljiv, želeo sam sve da popravim odmah. To je verovatno bio najteži način za mene da naučim da verujem procesu, da će stvari doći na mesto vremenom. Da imam moć da vratim vreme ne bih ništa promenio. Ja verujem da se sve dešava s razlogom, naučio sam velike lekcije o sebi i ništa ne bih menjao", zaključio je Đoković.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar