Dogovor samo za pitanje Kosova

Još je rano da se spekuliše o sadržaju eventualnog dogovora Beograda i Prištine, ali "svaki dogovor koji postignu dvije strane" mora da bude ”specifično krojen” samo za pitanje "odnosa Srbije i Kosova", da ne postane model za druga pitanja i mora da doprinese reginalnoj stabilnosti i napretku regiona ka EU, navode diplomatski izvori u Briselu za Tanjug.

Srbija 28.08.2018 | 15:18
Dogovor samo za pitanje Kosova
Izjava evropskog komesara Johanesa Hana da bi Srbiju i Kosovo trebalo pustiti da "sami nađu rješenje” za kosovsko pitanje, pri čemu ne bi trebalo ”isključivati bilo koju opciju”, a koje bi trebalo da ”bude podržano od strane svih u EU", ne odnosi se direktno "na promjenu granica, niti na bilo koje konkretno rješenje”, objašnjavaju upućeni izvori.

U EU kažu da je još rano da se spekuliše o sadržaju eventualnog dogovora Beograda i Prištine, što podrazumijeva i stav Unije o mogućem pitanju korekcije granica kao rješenju za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srba i Albanaca.

Ono na čemu EU, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine isistira, jeste da su upravo te dvije strane zadužene da dođu do dogovora, a da je Unija, na čelu sa šeficom diplomatije Federikom Mogerini, tu da im ”pomogne, ali ne i nameće” bilo kakvo rješenje.

”Komeasar Han je pozdravio odlučnost predsjednika Alkesandra Vučića i Hašima Tačija da dođu do rješenja i naglasio da svaki dogovor mora da bude ”specifično krojen” za pitanje odnosa Srbije i Kosova, da ne uspostavi model za druga pitanja i mora da doprinese reginalnoj stabilnosti i naporetku regiona ka EU”, ocjenjuju u Briselu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ratko

28.08.2018 13:44

Koje ste vi zapadne hulje, sad još više volim Ruse i nadam se dan ikad nećemo ući u EU.Jer od tamo ne bi nikad izašli , rastuirili bi Srbiju.

ODGOVORITE
Name

Re

28.08.2018 14:17

Ajd ne seri

Name

Dejan

28.08.2018 14:16

Vučiću, da nemamo Kosova ne bi ni ti imao publicitet od strane tih zapadnih ''partnera'', zapamti to..ako ga jednom daš , funjare smo zauvek dalje, dok ne oslobodimo ponovo nekad, neki bolji srbi od nas.

ODGOVORITE
Name

Re

28.08.2018 14:43

Ha ha price za decu.

Name

D

28.08.2018 14:43

Kakav dogovor,svi bi dogovor a da bude kako njima paše, tu nema dogovora

ODGOVORITE
Name

na Kosovu

28.08.2018 18:12

Zivi 100 hiljada Srba i 2 miliona Siptara!Zamislite da Siptari izadju na izbore u Srbiji sa svojim kandidatom? Taci ili Hajredinaj bi dobili mesto predsednika ili predsednika vlade ! A i u Presevskoj kotlini su vecina,zato vrlo dobro razmisliti!

ODGOVORITE