Čudo ljeta: Liga Evrope nadomak Luksemburga!

Da bi se to dogodilo, fudbaleri Didelanža moraće da u revanšu u Rumuniji odbrane prednost.

Fudbal 24.08.2018 | 23:30
Čudo ljeta: Liga Evrope nadomak Luksemburga!
Još 90 minuta do istorije.

Toliko je potrebno igračima Didelanža da u Rumuniji brane i odbrane prednost 2:0 protiv Kluža i da postanu prvi tim iz svoje zemlje koji je doveo Ligu Evrope u Luksemburg.

Srpski internacionalac Milan Biševac i saigrači svesni su da su nadomak uspeha kome je Didelanž prišao na dva koraka i 2012, ali ga je tada Hapoel Tel Aviv "razbio" u dvomeču (7:1).

Ovog leta, stvari na stadionu "Žozi Bartel" (kapacitet 8.100 gledalaca) stoje sasvim drugačije.

Didelanž je počeo evropsko leto u kvalifikacijama za Ligu šampiona, u kojima je ispao od Videotona (1:1, 1:2), pa se prebacio na novoustanovljenu "stazu šampiona" koja vodi ka Ligi Evrope.

U 2. kolu je pred Luksemburžanima pala Drita sa samoproglašenog "Kosova". Rezultat na stadionu Didelanža bio je 2:1, dok je revanž u Kosovskoj Mitrovici bio uzbudljiv do poslednjih trenutaka. Gosti su se uz veliki trud "izvukli" i zakazali dvomeč protiv Legije.

Tada još niko nije ni pretpostavljao šta će se događati.

Upravo je ekipa mladog nemačkog trenera Dina Topmelera (37) do kraja ogolila činjenicu da u Legiji nešto baš ne štima i da Spartak Trnava nije bio samo kiks Poljaka koji je trajao 180 minuta. Potpuni autsajder najpre je šokirao Varšavu i pobedio 2:1 u domu tamošnjeg prvaka, a onda je potvrdio senzaciju i kod kuće, remijem 2:2, dovoljnim za ulazak u plej-of za Ligu Evrope.

Prošle večeri, u Luksemburg je stigao rumunski prvak Kluž i takođe nije uspeo da pobedi na terenu čvrstog Didelanža.

Potencijalni i veliki problem za Topmelerovu ekipu biće povreda prvog golmana Žonatana Žubera, koji je morao da izađe iz igre u 54. minutu. Čuvar mreže Didelanža je doživeo prelom noge i tokom noći između četvrtka i petka je operisan, pa je jasno da je pred njim višemesečni oporavak i da neće moći da učestvuje u nastavku polusezone za pamćenje.

Njegova zamena Žo Frising takođe je uspeo da sačuva mrežu i da sa ostatkom tima proslavi golove sunarodnika Davida Turpela u 67. minutu i Danela Sinanija u 80, iz "slobodnjaka" koji je ulepšao još jedno bajkovito veče malog tima iz zemlje koja do sada nije bila poznata po fudbalskim uspesima.

Najveće iznenađenje evropskog fudbala ovog leta i dalje piše svoju istoriju, a najvažniju stranicu pisaće sledećeg četvrtka, u Rumuniji.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar