Kakav vam je osjećaj - može li Zvezda u LŠ?!

Čemu da se nada Crvena zvezda u Salcburgu, kada se naredne srede od 21 sat bude igrao revanš meč plej-ofa za elitno fudbalsko takmičenje?

Fudbal 24.08.2018 | 22:30
Kakav vam je osjećaj - može li Zvezda u LŠ?!
Ako je suditi po slici koja je emitovana sa stadiona “Rajko Mitić” deluje da golova neće biti ni u revanšu, ni u produžecima, ni posle penala… I crveno-beli i Salcburg su odigrali tako oprezno, zatvoreno i disciplinovano, da nije isključeno da se pobednik na kraju odredi žrebom. 

Naravno da to nije moguće i naravno da će verovatno jedan detalj odlučiti ko će biti učesnik Lige šampiona. 

Pa, koji bi to detalj mogao da bude?

Da počnemo od gosta na jučerašnjoj utakmici. Salcburg je nekoliko puta pokušavao da se domogne grupne faze Lige šampiona, ali uvek bi zastao na poslednjem koraku, u plej-ofu. 

Prvi put do plej-ofa Salcburg je stigao 2009/10, ali ga je Makabi iz Haife propisno „izudarao“ (1:2, 0:3). Godine 2009/10. opet su im na put stali Izraelci, ovog puta u plej-ofu je bio bolji Hapoel iz Tel Aviva (2:3, 1:1). Iako su solidno igrali u Ligi Evrope, na putu ka Ligi šampiona su redovno posrtali, pa ih je tako 2012/13. u 2. kolu kvalifikacija izbacio Didelanž (?!). Malme je preko Salcburga prošao kroz-plej of i otišao u Ligu šampiona 2014/15, a 2016/17. i Dinamo iz Zagreba. U sezoni 2017/18. Rijeka je eliminisala Salcburg u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a onda su u Ligi Evrope stigli do polufinala gde ih je zasutavio Olimpik iz Marselja. 

Dakle, jasno je zašto je Salcburg u Beogradu ostavio sliku “kvalitetne ekipe, koja nije šutnula na gol”. U pitanju je strah ili oprez, jer su se toliko puta okliznuli na putu ka LIgi šampiona da već počinje da se priča o nekakvom prokletstvu. na svom terenu će verovatno odigrati za nijansu agresivnije, ali teško je poverovati da će baš nagrnuti na gol crveno-belih. 

Salcburg jeste ozbiljna ekipa. To govore njegovi rezultati, 14 uzastopnih utakmica (takmičarskih i prijateljskih) Asutrijanci nisu izgubili. I ne samo to, već u poslednjih šest nisu primili ni gol. I ako pogledamo rezultate svih 14 mečava, ne možemo da ne primetimo da su u samo dva vadili loptu iz mreže. A, nije da su baš igrali samo s pacerima. Red Bul je na stadionu “Rajo Mitić” držao uglavnom loptu u svojim nogama. Statistika kaže da im je posed bio 61 odsto i to se videlo. Gosti su imali 512 pasova, naspram Zvezdinih 313, a koplatirali sui h 367, dok je domaćin to učinio 187 puta. Ali, fudbal nije samo statistika, što su najbolje mogli da potvrde Degenek ili Stojiljković, da su kojim slučajem iskoristili šanse. 

I još koje slovo o Austrijancima. Mnogo trče, “nemački” su požrtvovani, disciplinovani i odlično čitaju protivnika, jer su Zvezdinu igru sveli na “da sačuvamo gol, pa ako nešto uradimo napred…”

Ono što jeste činjenica to je da Crvena zvezda nikada nije bila bliža Ligi šampiona. Lični utisak je da je sada bliža nego one godine kada je igrala s Dinamom iz Kijeva. Crveno-beli su špijunirali protivnika, sigurno pogledali mnogo video materijala, ali potpuno je druga stvar kada protiv nekog izađeš na teren i osetiš njegovu snagu. Dakle, Crvena zvezda sada zna s kim ima posla i sigurno će se drugačije pripremiti za naredni meč. Salcburg je igrao polufinale Lige Evrope, a Zvezda mu je parirala i po šansama bila bliža pobedi. 

Dobra stvar je i ta što će srpski šampion u Salcburgu imati podršku navijača, a zna se da crveno-beli mogu za desetine procenata da odigraju bolje kada im Delije duvaju u jedra. 

Lekarski tim našeg predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona imaće do naredne srede pune ruke posla kako bi sve igrače osposobio za utakmicu. Utakmicu sa Salcburgom pod injekcijama su igrali Nemanja Radonjić, Filip Stojković i Vujadin Savić, a rovit je i Lorenco Ebisilijo. 

Crvena zvezda je u Beogradu pametno odigrala utakmicu. Bilo je važno ne izgubiti i ne primiti gol u sablasnoj atmosferi stadiona u Ljutice Bogdana. U tom su uspeli, ali sada ih čeka teži deo posla. Dati Salcburgu gol u Austriji. Beograđanima će u revanšu trebati više igrača koji bi odigrali na nivou Miloše Degeneka ili Branka Jovičića u prvom susretu. 

Žonatan Kafu je debitovao, međutim, igra očekivano nije bila ubedljiva. Do revanš meča neće imati baš previše vremena za adaptaciju, međutim, od igrača koji je imao kvalitet da nastupa za Bordo, baš to se očekuje. 

“Završeno je prvo poluvreme utakmice sa Salcbzurgom, idemo sledeće srede na revanš u Austriju da probamo da pobedimo. Nosili smo se sa njima, gledali u oči i nemamo čega da se plašimo. Nikada i nismo", rekao je Milojević”, rekao je Vladan Milojević, trener Crvene zvezde.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bokso

24.08.2018 20:39

Moze I mora.

ODGOVORITE
Name

Realnost

24.08.2018 23:25

Naravno da može i siguran sam da će proći,ali osim igrače Salcburga moraju pobijediti i UEFA mafiju jer će oni učiniti sve da prođe RB Salcburg i to će se prvo vidjeti kod odabira sudija i tu očekujem da budu Nijemac ili Švajcarac,pa da suđenje bude skandalozno.Činjenica da je odnos na kladionici 1,57 na njih,a 6,5 na CZ govori u prilog te pretpostavke.