Surov obračun sa protivnicima

U Republici Srpskoj, ali i BiH, jedina izvjesna i neprobojna taktika za izbjegavanje svake moralne, materijalne, ali i krivične odgovornosti jeste – da se nađete u politici. Tu je matricu do savršenstva savladao Milorad Dodik, a sada je, stazama svog mentora izučava i završni ispit polaže njegov „dečko koji obećava“ – Nenad Stevandić.

Republika Srpska 21.08.2018 | 17:11
Surov obračun sa protivnicima
Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske je u parlament izabran na listi SDS-a, a ubrzo postao dio parlamentarne većine Milorada Dodika. Na česte prozivke da je tokom rata na čelu parapolicijskih snaga počinio ratne zločine u Banjaluci i okolini (ne samo nad Bošnjacima i Hrvatima, nego i uglednijim Srbima) redovno odgovara da je „ponosan na sve što je uradio u ratu“.

Čime se to ponosi Nenad Stevandić?

Čitava “karijera” Nenada Stevandića obilježena je kontroverzama, sumnjivim ličnostima ali i političkim transferima. Stevandić je, podsjetimo, bio član gotovo svake stranke osnovane u Republici Srpskoj. Prvo je početkom ‘90-ih bio član SDS-a. Onda je otišao u Krajišku demokratsku stranku, pa je uslijedila Srpska radikalna stranka, pa Demokratska stranka za Banju Luku i Krajinu, pa Patriotska demokratska inicijativa, pa Srpska stranka Krajine i Posavine, pa Srpska stranka RS.

Potom se vratio u SDS, odakle je konačno najuren 2015. godine. Sad je nominalno predsjednik Ujedinjene Srpske, iako je na ovim izborima prvi kandidat na kompenzacionoj listi nekada suparničke SNSD, za Parlament BiH.

Stevandić je svojevremno kazao kako je sam otišao iz SDS-a, razočaran “moralnim posrnućem” rukovodstva te stranke. O moralu, dakle, priča Nenad Stevandić, koji je promijenio više političkih organizacija nego što je Republika Srpska predsjednika.

Iako je u gostovanju u emisiji „Pošteno“ na Federalnoj televiziji 9.1.2017. negirao svoje učešće u ratu, rekavši pri tom da je on za vrijeme ratnih dejstava bio student medicine, dokazi i svjedočenja govore suprotno.



Prije rata Stevandić je ušao u Ratno Predsjedništvo Srpske Krajine a bio je na čelu Srpskih odbrambenih snaga (SOS). O djelovanju SOS-a postoje mnogi dokumenti, ali brojna svjedočenja koja su bila temelj za mnoge optužnice podignute protiv srpskih oficira u Hagu.

“Čuo sam za njega, nisam ga poznavao tada. Kasnije sam ga upoznao”, kazao je svjedočeći u Hagu Milorad Dodik.

Zanimljivo je još jedno haško svjedočenje u kojem je detaljno opisano djelovanje SOS-a u Banjoj Luci i okolini tokom ratnih godina. Riječ je o iskazu Predraga Radulovića, inspektora Službe državne bezbjednosti, koji je, govoreći o SOS-u, između ostalog, kazao da su to bile oružane formacije poznate i kao Crvene beretke.



“Bukvalno rečeno, blokirali su kompletan život u Banjoj Luci. Zauzeli su i zgradu u Banjoj Luci Službe državne bezbjednosti, odnosno Centar službi bezbjednosti. Bili su na skoro svim markantnim mjestima, mostovima i tako dalje, na prilazima gradu.

Radulović je svjedočio i o tome šta su pripadnici SOS-a radili građanima Banje Luke.

“Činili su krivična djela oduzimanja vrijednih predmeta, maltretiranja fizičkog, oduzimanja svega što su oni smatrali da njima treba, pa čak su vršili i određena krivična djela silovanja. Ubistava u tom periodu nije bilo, ali da dodam, identično su se ponašali i prema Srbima koji bi se na bilo kakav način takvom njihovom ponašanju usprotivio”, kazao je Radulović, nastavivši:

“Ali ne samo u Banjoj Luci. Tu su relativno najmanje činili jer je tu služba bila najmoćnija. Daleko je njihova takva djelatnost više dolazila do izraza kada su bili detaširani na područje opština drugih, kao što je Kotor-Varoš, pa naravno, i kao što je Doboj i druga mjesta, da ih ne nabrajam.



Ja sam svjestan da se ovo prenosi, da je javno, ali vjerujte, ja sam taj ološ nazivao ološem i prije 15 godina, i 14, prije 17 godina. I nikad se nisam mogao poistovjetiti da mi pripadamo istom narodu i da pripadamo istom interesu, istom cilju. To su bile divlje zvijeri u uniformama, ne znam kako bih Vam drugačije rekao.”

Nije to prvi put da se Stevandić pominje u svjedočenjima u Tribunalu u Hagu. Pred sudom u Hagu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, tvorcima Crvenih beretki, ime Nenada Stevandića se pominjalo mnogo puta.



Crvene beretke su uglavnom činili pripadnici radikalnih stranaka i udruženja te kriminalaca čiji su dosjei brisani u zamjenu za učešće na ratištima u Hrvatskoj i BiH. Prema dokumentima koji su dostavljeni u Hagu, kao jedna od ključnih osoba kada su u pitanju zločini počinjeni u Krajini, spominje se Nenad Stevandić.

Prema tim dokumentima, Ljuban Ećim, zapovjednik Crvenih beretki, i Nenad Stevandić bili su nalogodavci brojnih zločina u Banjoj Luci, Prijedoru, Kotor-Varoši i Doboju.



Prema svjedočenjima onih koji su prisustvovali tim zločinima, od njihove su ruke stradali, između ostalih, Ivica Beneš, Velimir Tomanić, Nura Berbić, Džemila Berbić, Nebojša Kalik, Drago Rulić, Boris Sjerikov, Midhat Mustajbašić i Mario Olah.

Ivici Benešu, bratu boksera Marijana Beneša, pripadnici Crvenih beretki, prema iskazima svjedoka, smrskali su lobanju u naselju Rakovačke Bare i to nakon što su od Marijana tražili i dobili određena sredstva za njegovo oslobađanje.

Velimir Tomanović pozvan je u hotel “Bosna”, u kojem su odsjedali Ećim i Stevandić. Tomanovićev automobil Renault 4 pronađen je u Bosanskoj Kostajnici, a njemu je izgubljen svaki trag. Džemilu Berbić je po nalogu Ljubana Ećima iz kuće odveo Sveto Makivić, a ona je ubijena u ugostiteljskom objektu Jadranka Mikića, koji se nalazi u blizini autopijace u Banjoj Luci.

Midhatu Mustajbašiću je, prije nego što je ubijen, oteto 20.000 maraka. Mario Olah je početkom rata bio maloljetan, a iz kuće ga je odveo Ranko Novaković, i to u kancelariju Ljubana Ećima, a koji je od Marijovog oca Ferde uzeo 18.000 maraka kako bi Marija prebacio u Srbiju.



Fakti, izvještaji i dokumenti Haškog tribunala, tužilaštava i sudova u BiH puna su izvještaja o famoznom „crvenom kombiu“. Pripadnici SOS-a su koristili ovu policijsku maricu i skupljali su, navodno, Srbe koji se nisu odazvali na mobilizaciju ili su imali tzv. „falš“ papire za oslobađanje vojne obaveze, kao i sve druge koji nisu imali validne dokumente. U praksi se to odnosilo na sve osobe za koje su SOS-ovci imali interes, uglavnom materijalne ili lične prirode.

Svoju reputaciju iz rata Stevandić je prenio u mirnodopski, politički život Republike Srpske. Smjenjujući stranke kao na pokretnoj traci, svoj iskorak u političkom životu učinio je kada je 2012. godine praktično sabotirao izglede opozicije da dobije izbore za gradonačelnika u Banjaluci. Stevandić je odlučio da se kandiduje kao treći kandidat, pored SNSD-ovog Slobodana Gavranovića i Dragana Čavića, kandidata do tada jedinstvene opozicije.

Do tog momenta je Čavić, uz podršku PDP-a i SDS-a imao sigurnu pobjedu u svojim rukama, ali je Stevandić uspio da poremeti biračko tijelo, i oduzme dovoljan broj glasova koji su bili protiv SNSD-a.

„Lični imidž i biografija su mi najbolji dokazi da je to svjesno plasirana neistina. Lično sam potpisivao krivične prijave protiv Dodika. Optužiti mene da sam u dogovoru sa SNSD-om je prilično neinteligentno, ali i odraz političke nezrelosti ljudi koji hoće da budu faktor u Banjaluci.“
Govorio je tada Nenad Stevandić, pravdajući se na optužbe da je taj potez uradio kako bi Dodiku osigurao Banjaluku.

Sledeći blistav momenat karijere na koju je „ponosan“ doktor Stevandić se desio 2014. godine.

Narodna skupština Republike Srpske danas, skoro četiri godine nakon formiranja njenog devetog saziva 24.11.2014. godine izgleda bitno drugačije nego što je to narod svojim glasovima izabrao. Narodna skupština je već nakon Opštih izborima te godine počela da se mijenja.

Sve je počelo kada je portal Klix.ba ekskluzivno objavio snimak na kojoj premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika, jer je situacija u vezi sa formiranjem koalicione većine bila u to vrijeme neizvjesna.

Na početku snimka, objavljenog tokom novembra 2014, dakle nešto više od mjesec danas nakon Opštih izbora u BiH Cvijanović drugoj osobi govori da se ne brine, a ova joj govori da su to „sigurno ona dva papka“.



„Pa jeste, iz Šukalove stranke (Adam Šukalo, tadašnji predsjednik Stranke Napredna Srpska), ali zato smo mi kupili drugu dvojicu, pa ću vidjeti jesmo li ih kvalitetno kupili, ako oni izdaju da imamo drugu dvojicu. Eto, hajd sad…“, čuje se Cvijanović kako govori na snimku.
Nakon mnogo peripetija, izvjesno je bilo jedino to da će interesi moći, a ne volja naroda, biti presudni. Za predsjednika Narodne skupštine je izabran Nedeljko Čubrilović iz DNS-a. Kao potpredsjednici ovog Doma su izabrani sredinom decembra te 2014.godine, Senad Bratić (SDA) iz reda bošnjačkog naroda i Nenad Stevandić kao (tada još) predstavnik najveće opozicione stranke.

Stevandić zvanično napušta SDS podnošenjem ostavke na sve funkcije krajem maja 2015. godine. Na dan podnešenja ostavke tvrdi kako će ubuduće biti opozicioni poslanik u NSRS-u te da će glasati u skladu sa svojim opredjeljenjem.

Svoje opredjeljenje i opozicioni karakter je zaista iskazao, te je za to opredjeljenje i grčevitu borbu protiv Milorada Dodika u toku svog mandata nagrađen mjestom na kompenzacionj listi za Parlament BiH, i to Saveza nezavisnih socijaldemokrata, protiv kojih je nastupao, svakako, opoziciono.

U međuvremenu, između napuštanja SDS-a i stupanja na listu SNSD-a Stevandić je osnovao Ujedinjenu Srpsku, stranku poznatu po tome što su njeni kadrovi ekspresno dobijali pozicije u najvišim, ali ne i javno eksponiranim funkcijama vlasti. Savjetnici, pomoćnici, zamjenici direktora i razne postojeće i ad hoc funkcije su popunili kadrovi Ujedinjene Srpske, mahom anonimni u političkom i stručnom smislu.

Našavši se na listi SNSD-a, Stevandić je potvrdio princip kojim se vodio tokom svoje životpisne ratne, ali i političke karijere: gaženje svih koji mu se nađu na putu.

U Tužilaštvu BiH postoji, i to je iz nekoliko izvora potvrđeno, predmet protiv Stevandića za ratne zločine u Kotor Varoši i drugim mjestima. Kako je već pokazano presudama srpskim oficirima u Hagu, u procesima koji se vode u Sarajevu ime Nenada Stevandića će se pojavljivati, postojaće svjedočenja, materijalni dokazi i optužbe, ali se u optužnici neće naći Nenad Stevandić lično.

Kako što vidimo u njegovoj ratnoj istoriji, svi koji su bili svjedoci njegovog djelovanja su iza rešetaka i osuđeni za razne vrste zločina, dok je on na slobodi i stremi ka najvišim visinama političke vlasti. Kako je to uspio, ili kako mu to polazi za rukom? Kako to da Stevandić nije završio u Hagu, dok u Hagu svaka polica ima dokument sa njegovim imenom?



Stevandić je, jasno je iz njegove biografije, oličenje Makijavelijevog Vladaoca. Mehanizam bez emocija, sastavljen u cilju opstanka u političkoj areni. Vladalac ne bira sredstva niti žrtve, i svi ljudi oko njega su potencijalne alatke za ostvarenja njegovog cilja, ili žrtve djelovanja njegovih alata.

Vladalac nema principe, osim onih pomoću kojih se vlada: izdaja, prevrtljivost, potkazivanje i surovo obračunavanje sa protivnicima.

Vladalac Stevandić je trenutno u sjeni većeg, pravog Il Principe: Milorada Dodika. Nekada njegov kritičar, Stevandić je zadnje 4 godine branio Dodika čak i tamo gdje to nije bilo potrebe, kao što je to bio slučaj na zadnjoj, vanrednoj sjednici NSRS kada se raspravljalo o povlačenju Izvještaja komisije o Srebrenici. Sada nastupaju zajedno, jer, kao što to svaki Vladalac zna, drugi ljudi ti mogu biti ili alati za ostvarenje cilja, ili žrtve tog cilja. Za sad se ciljevi njih dvojice podudaraju.

Ostaje da se vidi, koliko će učenik Vladalac ostati u sjeni učitelja Vladaoca? I šta je to potrebno da se učenik uzdigne iznad svog učitelja? Istorija nam govori da je jedini istinski način da učitelj pokaže svoju veličinu kao učitelja, stradanje od ruke svog učenika.

nas-portal.net

Komentari / 57

Ostavite komentar
Name

Babel

21.08.2018 15:34

Idi lijeci narod doktore ,za to si se skolovao, koji ces moj u politici,zar si toliko alav i bezobziran PRELETACEVICU?

ODGOVORITE
Name

brat Đuro

21.08.2018 16:26

Po ko zna koji put. Stevandić nije doktor ( može biti u ovakvoj državi i kosmonaut, njegova diploma je validna kao i svemirski brod koji je napravio Milorad Dodik ).

Name

Re Babel

21.08.2018 16:31

E svaka vam cast kako ste samo spremni u coporu da napadate.

Name

Simo

21.08.2018 16:34

Da li bi ti stvarno smio otici kod ovoga ljigavca da te lijeci???????

Name

BiH

21.08.2018 16:58

E moji Srbi ko vas predstavlja?!

Name

Titov inspektor

21.08.2018 17:01

On je dobio diplomu na prepad, upadne kod prof. na ispit, možda sjedne i položi.

Name

student

21.08.2018 17:03

On nije imao vremena za učenje, jer je pljačkao, tukao...

Name

borac

21.08.2018 17:14

Takav je i u medicini koga on da lijeci.

Name

Mk

21.08.2018 17:49

NELJUDIIII .RODITELJI IH NAPRAVILI LJUDIMA A PARE URADILE SVOJE .SVE SAME PI..CE NISU VRIJEDNI LJUDSKOG KOMENTARA

Name

Licno...

22.08.2018 18:23

Mnogo vise vjerujem politicarima ciji su roditelji bili ugledni i cijenjeni, jer sam se uvjerila da oni koji se sami " probijaju kroz zivot" i sluze svim sredstvima da dodju do cilja, ne mogu biti predstavnici jednog naroda.Takve licnosti bi trebale biti visoko moralne u svakom pogledu i raditi iskljucivo u interesu naroda koji predstavljaju, a nikako za licni intetes!

Name

Licno...

22.08.2018 18:23

Mnogo vise vjerujem politicarima ciji su roditelji bili ugledni i cijenjeni, jer sam se uvjerila da oni koji se sami " probijaju kroz zivot" i sluze svim sredstvima da dodju do cilja, ne mogu biti predstavnici jednog naroda.Takve licnosti bi trebale biti visoko moralne u svakom pogledu i raditi iskljucivo u interesu naroda koji predstavljaju, a nikako za licni intetes!

Name

Nenad ne bira

21.08.2018 15:35

Pa ovaj je sve isprobao. To je neka vrsta politicke prostitucije.

ODGOVORITE
Name

Re

21.08.2018 17:53

Udbaš.

Name

Dule

21.08.2018 15:38

A ima li ko da napiše o ubijanju srba u Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

Е

21.08.2018 16:38

Нема.

Name

Re

21.08.2018 16:57

Svi znamo Dule ko je ubijao Srbe po Sarajevu ali zar ne treba pricati i o ovima. Ubica je ubica

Name

Re Dule

21.08.2018 17:04

Inspektor Šušnica je bio Srbin.

Name

Za duleta

21.08.2018 17:30

Ima drug, samo upitaj one sto se su na okolnim brdima bili ukopali u rovove i granatirali Sarajlije skoro 4 godine.

Name

Sudija

21.08.2018 15:42

I šta poslije ovakvog teksta? Hoće li se naći neko dovoljno hrabar i častan sa prijavi ove ubice tužilaštvu Suda BiH? Naravno da neće, kada je u pitanju sakrivanje ratnih zločinaca i njihova glorifikacija, tu su svi jedinstveni. Tek kada nečije dijete strada, onda počinje odricanje od srbovanja i prozivanje...

ODGOVORITE
Name

Re Sudija

21.08.2018 16:33

TI bi nekoga sudio na osnovu novinski clanaka . Bila su tamo i 2 video snimka pa ja nevidjeh nista sporno na njima.

Name

Re sudija

21.08.2018 16:48

Nista, treba glasati za njega pa nek ode u Sarajevo pa da ga hijene pojedu.

Name

♥️ nije kamen

21.08.2018 16:58

Tako je, kako sebi da objasnimo da neki zlotvor nije bio kažnjen za zločine??? Sad treba sebi, tebi da utuvim da su te stoke i dalje na vlasti i da je to sasvim u redu! U to doba, ratno doba su lupali na vrata i tražili da im se da, otimali, harali, ubijali, silovali, šta su radili u Kotor Varošu, u Vrbanjcima, Večićima! Šta su radile žene koje su se pravile neko i nešto u ratno doba, šta su radile narodu koji je odlazio iz svojih kuća, stanova, mjesta, boreći se za život! O seljanko Jovanko iz Kotor Varoša, bio je rat, a ti si upamćena šta si sve otela, radila u to doba. Grehota jedna... Sve su vam davali i nije vam bilo dosta. U zatvor sa lopurdama zločinačkim!

Name

Nenad Stevandic

21.08.2018 15:44

Pa tog smecara Stevandica su u dogovoru s njim i ranili njegovi SOSovci da bi ga sklonili i kao heroja gurnuli u politiku. Lako i planirano ranjavanje s perfidnim ciljem. Fuj kakvo smece taj ljigavac Stvandic.

ODGOVORITE
Name

А

21.08.2018 16:44

Гори су сви ови што га сад оптужују. До јуче им ваљао и био све и сја а сад кад није на ниховој страни нико и ништа.

Name

Re A

21.08.2018 17:00

Nije da nisi u pravu ali dobro je da se bilo kad sazna.

Name

tebi A

21.08.2018 20:27

Odgovor za A - neki nisu ni znali ko je taj Stevandić bio, šta je bio, dok ljudi ne počnu da pričaju. Ljudi prvo ćute, šapuću, e sad više ne žele da šapuću! Kontaš li šta???

Name

kiza

21.08.2018 15:44

Svuda moze, sa svima moze. Uostalom definicija Mese Selimovica ko su poltroni u nasem narodu poznate kao ulizice je na delu. Nadam se da nece isplivati posle izbora i da ce sa vecinom idiota sa politicke scene dibiti zasluzenu kaznu. Ali i ako se nadam realno nema nista od toga

ODGOVORITE
Name

Banja Luka Valter

21.08.2018 15:48

Alo drvarcanin KO JE UBIO MIODRAGA SUSNICU??? KO JE UBIO DAVIDA DRAGICEVICA??? Vec kad znas da je nekad Crkvena i koje izbacivala...mozda i ovo znas... PRAVDA ZA DAVIDA...

ODGOVORITE
Name

In

21.08.2018 15:50

Stevandic je nevidjena fukara.

ODGOVORITE
Name

Е

21.08.2018 16:46

Он ти је мали миш у односу на друге фукаре

Name

mali srbin.

21.08.2018 15:53

Nama netrebaju neprijatelji,mi smo sami sebi zlo.

ODGOVORITE
Name

BL

21.08.2018 16:24

Gicka što glumi Ramba. Po danu student a po noći borac protiv nepravde. Taj rata vidio nije. Dok su ljudi na ratistu ginuli i zivu glavu izvlacili on se po gradu k... Ja na prozoru oca cekao hoce li doci ziv il u kovcegu a on nam danas soli o poštenju. Njega ni u Njemačkoj ne bi primili

ODGOVORITE
Name

Razmisljam

21.08.2018 16:26

Sve je to narodna volja,nazalost.Nema drzave ni na nivou drzavnom ni na entiteskom.Kriminal i treba ich pustiti nek samo ubijaju drugo nista nismo zasluzili.Koliko bi nam sad trebalo Gavrila Principa.Neka smo stoka.

ODGOVORITE
Name

altec

21.08.2018 16:33

Poceo sam citati tekst i na pocetku procitah da je promjenio 10 (DESET) stranaka.Dalje nisam citao.Koja je ovo ljiga od covjeka majko mili.Pa on je gori i od Spirica a mislio sam da je to nemoguca misija.

ODGOVORITE
Name

Knez

21.08.2018 17:35

Kad vidim njega kako glumi borca .ja cim dodjem kuci zapalicu boracku knjizicu i uniformu imam za uspomenu zapalicuje .A boracki staz cu otpisati njemu jer meni ne pomaze ,ucestvovo sam 4 god.i na kraju sam morao otici iz ze republike srpske zbog takvih kao stoje on.Istinito i zalosno al tjesim se nisam sam koji je morao otici trbuhom za kruhom.

Name

Kotor Varos

21.08.2018 16:54

E moji momci ...ko nije ratovao na Kotor varosu -Večićima nema pravo nista o tome pricati .Sjetite se samo da su tamo nase pripadnike Policije banja luka žive pekli a na razglas pustali se cuje kako urlicu od muka . Vi mi sad mudrujete tu i prikazujete nekakve bezvezne snimke kako bi oblatili nekog .

ODGOVORITE
Name

RE KOTOR VAROS

21.08.2018 18:07

E moji srbi sjecam se da su na razglas pustali kako peku srpske vojnike a ovde se prica o stevandicu -niste vi bili tamo gdje su srbi ubijani.

Name

Re Kotor varos

21.08.2018 20:40

Jes ti mozda cuo za zapadnu slavoniju probijanje koridora debelo brdo kod Dervente koji crni Kotor varos mora da si i ti izigravao komandosa

Name

Vanja

21.08.2018 16:57

Je ono i Špirić iz Drvara ??

ODGOVORITE
Name

ss

21.08.2018 20:41

Rođaci su neki. Oslobodilac K.varoša je inače špirićev 'projekat'.

Name

Andtic

21.08.2018 16:58

Što ti je gori pedigre , bolje napredujes. U Titino vrijeme takvi su bili na Golaću i tucali kamen, al eto...

ODGOVORITE
Name

Pape

21.08.2018 17:00

Ima i ovdje formula, ako primijenimo onu kako je SKJ propala..samo istu šemu i sve je tropa..

ODGOVORITE
Name

CRVNOM KOMBIJU

21.08.2018 17:21

E moj "crveni kombi". Oglasio sam se nedavno postom o tebi i vidiš da narod pamti tvoja zlodjela. Zlo u tebi nije nešto nadljudsko, to je nešto MANJE OD ČOVEKA. Zapamti Stevandiću došao je dan - više nam škode u životu rđavi jezici, nego rđava srca. Nikad jedan rđav čovek nije u stanju da učini ljudima onoliko zla koliko jedan zao jezik; jer ružne riječi ostanu i kad se ogovarač zaboravi. TAKO TI JE SA TBOM LJIGAVČE LJIGAVI.Ono što smo napravili za sebe, umire zajedno sa nama; ono što smo učinili za druge, ostaje besmrtno. Svijet je pozornica, a život dolazak na nju: dođeš, vidiš, odeš. Na pozornici se prvo digne zavjesa pa se tada odigrava drama. U životu to drugačije biva: najprije se odigra drama pa se onda podigne zavjesa - I SVE SE SAZNA O TEBI PRLJAVI, MUCAVI, OMRŽENI NEČOVJEČE. Ne mogu u usta uzeti riječ čovjek za tebe - jer veliko je biti bar obični čovjek što ti u svom životu nikad nisi bio STEVANDIĆU.

ODGOVORITE
Name

rererere

21.08.2018 17:51

Polako, ima još snimaka ...

ODGOVORITE
Name

Ekskluzivno

21.08.2018 18:30

Samo pouzdane televizije da puste!

Name

Amerika

21.08.2018 18:08

Student medicine je dobro savladao ljudsku anatomiju kao i psihologiju te psihijatriju....ko sve sjedi u Narodnoj skupštini

ODGOVORITE
Name

BOBA

21.08.2018 18:38

KAD GA GLEDATE I KAD PROGOVORI LJIGAV JE SVE VAM JE JASNO NE MOŽE NEKE STVARI SAKRITI TOLIKO SU VIDLJIVE DA NEMA DALJE.ON JE STVOREN ZA POTRČKALA,POLTRONA,PRELETAČA ODVRATNOG LIKA.

ODGOVORITE
Name

zux

21.08.2018 20:21

Bio sam tinejdzer kada je poceo nesretni rat i mislio sam da su ovi dobro obuceni vojnici najbolji borci, a onda cujes pricu o pravim herojima i borcima koji se ne snimaju, nego njihovi saborci onako diskretno pricaju o njihovom herojstvu i stradanju, pa shvatis da heroj pogine na liniji u gumenim cizmama i farmerkama braneci svoje selo, a ovi manekeni sa heklerima demonstriraju sili po unutrasnjosti nad civilima...FUJ

ODGOVORITE
Name

Banja luka

21.08.2018 20:36

Sve sami specijalci po praznim ulicama a zna li neko imena ostalih komandosa hahahahha dok smo mi ginuli ove se bitange sepurile po Kotor varosu

ODGOVORITE
Name

Lika

21.08.2018 20:41

Maneken iz Drvara nigde slike sa prve linije tokom rata

ODGOVORITE
Name

Derventa

21.08.2018 21:49

Stevandic je definitivno kralj svih papaka!!! Kakav je to lider neke (kvazi)stranke koji se nalazi na kompezacionoj listi druge stranke koju je do juce pljuvo? Imam osjecaj da ni Stevandic ne vjeruje u uspjeh svoje kvazistranke pa je zato pobjegao na kompezacionu listu crvene sekte!

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin SDS

21.08.2018 21:58

On je govno sam po sebi , ali ovo kao da je pisao ftv , toliko neistina da je to smijesno. Vecici kotor varos na raznju je ispecen Srbin i njegovo vikanje i plac je pusten preko radio stanice da cuju nasi borci i to vam je bila najveca sahrana u BL . Zatim govorite o njegovom djelovanju a ne osudjujte casne pripadnike Crvenih Beretki. Ko je napisao tekst ? Zelio bih ime da znam.Stevandic je govno bio i ostao , ali i vi koji pisete ovako proizvoljne tekstove i koji su direktno protiv naroda ste gori od njega. Sta se vidi na snimcima apsolutno nista ni izreceno ni uradjeno.

ODGOVORITE
Name

Tuđe ludilo još uvijek tvoje!

22.08.2018 09:25

Istina uvijek izađe na vidjelo. Zločin je zločin. Ne obmanjuj sam sebe. Ljudi trebaju biti ljudi. Zločin mora naići na kaznu. To mora biti opomena svima nama i onima koji ostaju iza nas. Ti si jedan od onih koji su još uvijek u zabludi. Poveden tuđom idejom ludila rata i strah vlasti da izgube moć nad nama. Časni ljudi ne upadaju u tuđe kuće, porodice, ne otimaju, ne kradu, ne siluju, ne ubijaju! Časni ljudi spašavaju tuđe nevine glave, tuđu djecu, dijele svoj zalogaj sa gladnima, žednima, časni ljudi čine milion sličnih stvari, a časni su zato što to rade i kad niko ne gleda! Zločin je zločin i ma čijeg naroda bio neka bude kažnjen!!!!!

Name

Re Tudje ludilo

22.08.2018 18:34

Zlocin i kazna! Slazem se sa komentarom da za zlocin nema opravdanja(,ma koje vjere bio)!

Name

Re Banjalucanin SDS

23.12.2018 21:28

Jesi li ti u clanku procitao imena ubijenih Banjalucana, zar mislis da on nije bio ukljucen u ta ubistva? Ko je ubio banjaluckog zlatara Skendera i njegovu suprugu? Ko je minirao Ferhadiju i Arnaudiju, i ostalih 14 banjaluckih dzamija?Ko je ubio imama Mehdi begove dzamije na Hisetima?

Name

Kanada

22.08.2018 03:02

Sve dok ovakve svinje nazivate politicarima I sve dok vam se ovakvi gadovi nalaze na izbornim listama - tamo zivota nema. To vazi za sva tri naroda u BiH.

ODGOVORITE
Name

Da ljudi budu ljudi

22.08.2018 09:10

Tako je i tako treba biti. Zločin je zločin, nema drugo ime. Ne može se istina sakriti, uvijek ispliva ono što ne valja. Da bar ljudi shvate i osvijeste ljudskost u sebi, da to prihvate kao neophodan prirodniji način života. A teško je ovdje. Još ima toliko zatucanih umova koji se ne mogu osloboditi tuđih ludosti koji su zapravo tuđi strahovi od gubljenja vlasti nad nama. Hvala dragom Bogu da ipak postoje ljudi koji su svjesni da ljudi trebaju biti ljudi jedni drugima, ne postoji ništa jače od toga.