DOGOVORENO: Zvezda prodala Radonjića!

Još dvomeč protiv Salcburga i mladi fudbaler napušta crveno-bijele.  Zvezda ugovorila transfer decenije: Olimpik daje za Radonjića 12. 000. 000 i bonuse! Stvarno odličan posao rukovodstva sa Marakane.

Fudbal 19.08.2018 | 12:15
DOGOVORENO: Zvezda prodala Radonjića!
Pred Nemanjom Radonjićem su posljednje utakmice u dresu Crvene zvezde, barem do nekih budućih vremena.

Dvomeč sa Salcburgom u posljednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona biće oproštajni za 22-godišnje lijevo krilo iz Niša, koji potom ide u Olimpik iz Marseja, saznaje MONDO.

Ugovor će biti potpisan na četiri godine, a francuski klub će ovaj transfer koštati 12.000.000 evra, uz potencijalna 2.000.000 ukoliko naredne četiri godine bude igrao Ligu šampiona (500.000 za svaki ulazak u grupnu fazu).

Ne ide, međutim, sav novac Crvenoj zvezdi, pošto dio "kolača" po ranijem dogovoru pripada igraču i njegovim menadžerima (25 odsto), dio uobičajeno ide posredniku u ovom transferu (osam odsto), zatim Fudbalskom savezu Srbije (dva odsto) i klubovima u kojima se Nemanja Radonjić razvijao prije nego što je postao profesionalac (pet odsto).

Prvobitno je bilo dogovoreno da Radonjićevom bivšem klubu - Romi - pripadne 15 odsto, ali se može čuti da će Francuzi posebno isplatiti Rimljane i da se taj novac neće odbijati od pomenute cifre za ovaj transfer.

U dogovor je, takođe, uključeno odigravanje prijateljske utakmice u Beogradu, između finalista Kupa šampiona 1991. godine, Crvene zvezde i Olimpika.

Podsetimo, Nemanja Radonjić je u Zvezdu stigao prije godinu dana iz Čukaričkog. Pod komandom Vladana Milijevića uspio je da potencijal pretoči u kvalitet i da se dobrim igrama u crveno-bijelom dresu izbori za status reprezentativca Srbije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Vidjećemo kako će se snaći u francuskoj Ligi jedan, a treba istaći i da je postojala mogućnost da zaigra u španskoj Primeri, pošto je Sevilja nudila crveno-bijelima 8.000.000 evra uz dodatna 2.000.000 ako se klub na kraju sezone plasira u Ligu šampiona.

Marsej je, ipak, poslao primamljiviju ponudu i pobijedio.

Potencijalni prelazak Nemanje Radonjića iz Crvene zvezde u Olimpik iz Marselja biće i svojevrsni transfer rekord u istoriji beogradskog kluba i daleko najskuplja prodaja nekog njenog fudbalera u poslednjih 15 godina.

Zvezdi se ne žuri s prodajom, prioritet crveno-belih je predstojeći dvomeč sa Salcburgom u plej-ofu za Ligu šampiona, ali znaju odgovorni na Marakani, predvođeni generalnim direktorom Zvezdanom Terzićem, i da se u ovakvim prilikama mora razmišljati domaćinski i možda posegnuti za nepopularnom merom, prodajom najboljeg fudbalera kako bi se i finansijski obezbedila mirna fudbalska jesen u kojoj je Zvezdin minimum grupna faza Lige Evrope, ako ne i nešto više.

Zato su crveno-beli u pregovorima s francuskim velikanom od starta zauzeli jasan stav tvrdog pregovarača i na vrlo su dobrom putu da "izboksuju" rekordan transfer za naše fudbalske prilike. Jer, od inicijalne ponude od 10.000.000 evra, koja je stigla početkom nedelje u Ljutice Bodana, mudrom taktikom i pregovorima, čelnici Crvene zvezde izdejstvovali su kasno sinoć znatno veće obeštećenje i bonus za prodaju srpskog reprezentativca.

Naime, prema informacijama MOZZART Sporta, klub sa Velodroma će za dolazak Nemanje Radonjića platiti Zvezdi odmah 12.000.000 evra, a ukoliko Nišlija odigra u skladu s očekivanjima u belom dresu Olimpika, srpski šampion može da računa na još 2.000.000 evra bonusa. Crveno-belima će od ukupne sume pripasti negde oko 7.000.000 evra, a deo od kolača pripada i njegovom prethodnom klubu Romi, kao i samom fudbaleru.

I to nije sve. Ugovorom o prodaji srpskog reprezentativca Olimpik iz Marselja će biti u obavezi da u jednom trenutku gostuje na Marakani u prijateljskom meču, što ovom transferu daje svojevrsni pečat.

Čitav razvoj događaja pokazuje i da stabilan klub i sredina i te kako mogu da utiču na formiranje konačne cene, i da, kao što bi rekao Zdravko Mamić, morate nekada, kao dobra ženska, da kežete "ne" na prvu ponudu koja dođe, kako biste izgradili i podigli cenu. I moguće je da su na Marakani konačno shvatili suštinu fudbalskog poslovanja, što se vidi na primeru Nemanje Radonjića.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar