Zatvoren vojni kamp na Zlatiboru

Kamp na Zlatiboru, u kojem su deca učila vojničke veštine, zatvoren je i deca su vraćena kući.

Srbija 17.08.2018 | 19:50
Zatvoren vojni kamp na Zlatiboru
Međutim, ostaje pitanje posledica, jer takva vrsta obuke je, po oceni stručnjaka, u psihološkom smislu jako štetna.

Psiholog Vesna Brzev Ćurčić smatra da je odgovornost za formiranje takvog kampa prvo na onima koji su to osmislili, ali i na roditeljima koji su dobrovoljno poslali svoju decu u jedan takav kamp.

“Što se tiče mladih uzrasta od 10 godina pa do punoletstva, njima se nudi jedan način koji se žigoše ili ne toleriše u društvu, a to su borbene igre, bez obzira što to nije bilo pravo oružje, nego simulacija. Ista takva simulacija postoji na kompjuterskim igrama, pa se roditelji ‘hvataju za glavu’ kada im se dete igra”, rekla je Vesna Brzev Ćurčić za Tanjug. 

Ona podseća da su psiholozi izričito protiv toga da se maloj deci kupuje oružje, jer se postavlja pitanje čemu ih učimo. 

“Nije to odbrana. Oni se nikada ne igraju odbrane, deca se uvek igraju napada, jer tada više sebe doživljavaju kao moćne. Kada se igraju odbrane onda su u pasivnoj ulozi, odnosno ulozi žrtve”, objasnila je ona. 

Smatra da to može da utiče na različite načine. Prvo, kako kaže, postaje društveno prihvatljivo da se puca na nevidljivog, zamišljenog, kakvog god neprijatelja i stvara se jedna psihoza, odnosno utisak da taj neprijatelj tu negde postoj ioko nas i da dete ima obavezu i moć da mu presudi tako što će u njega pucati. Dakle, kao da postoji pretpostavka krivice, a ne pretpostavka da je neko u startu nevin, dodaje ona. 

“S druge strane, to može da pojača strah naročito kod nesigurne dece. Ovakvo izlaganje nečemu što jako imitira život, a što mi matori hteli ili ne hteli omogućavamo deci da gledaju preko društvenih mreža, televizije, novina, preko različitih rijalitija, jeste nešto što njih može i da uplaši”, kaže Vesna Brzev Ćurčić.

Oni će možda, kako kaže, nekada potegnuti nož, kamen ili bilo šta drugo jer im je nekako predočeno da neprijatelj stvarno postoji i da se s njim treba obračunati.

Psiholog ukazuje da bi mnogo konstruktivnije bilo da se mladi obučavaju pružanju prve pomoći i ocenjuje da je cela ideja kampa “nadrealna” i ne zna se čemu je namenjena.

Fizičke vežbe, sklekovi, gađanje, trčanje, korišćenje oružja neke su od stvari kojima su se mladi bavili prethodnih dana na Zlatiboru.

Organizator kampa, predsednik Saveza ratnih veterana Srbije Željko Vukelić, rekao je novinarima da u tome ne vidi ništa sporno.

S druge strane, u Ministarstvu omladine i sporta koje inače finansira kampove za mlade, kažu da iza ovog ne stoje.

“Ministarstvo omladine i sporta finansira sportske kampove kao posebne programe u okviru predviđenog budžeta, a godišnje kroz njih prođe oko 3.000 dece svih uzrasta. Ministarstvo nema nikakve veze sa ovim kampom”, rečeno je Tanjugu.

Prema navodima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, zbog moguće zloupotrebe dece policija je zatvorila kamp na Zlatiboru, a na zatvaranje kampa se osvrnuo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da to nije Srbija budućnosti i nije Srbija kakvom želimo da se ponosimo.

Javnost je, inače, za kamp na Zlatiboru saznala putem snimaka koji su se pojavili, a na kojima su mladi u uniformama i sa oružjem u rukama.

(Tanjug)
 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Radumilo

17.08.2018 18:17

Velika je greška što odmah po zatvaranju kampa nisu pohapšeni i zatvoreni i organizatori, pa čak i roditelji ako su znali na kakvu obuku šalju djecu.

ODGOVORITE
Name

re

17.08.2018 20:15

Dođite kod mene na Kozaru. Ne smije vas niko hapsiti na mom imanju.

Name

Ма Дајте

18.08.2018 06:40

Ови психолози итд све знају зашто не испослују закон да се забране ратне игре. Побогу они знају боље од родитеља шта је добро распитајте се мало у свом окружењу каква су им дјеца кад толико брину и знају о туђој.

Name

Mile

18.08.2018 06:53

Naravno da treba učiti decu pa setite se ustaških jama i kama jel treba opet da nam se desi!

Name

007

17.08.2018 19:37

Dodikov kamp!

ODGOVORITE
Name

Veteran

17.08.2018 20:01

Čudi me da predsjenik nije znao za kamp??

ODGOVORITE
Name

izraelac

17.08.2018 23:41

Danas postoje simulacuje rata i nasilja na vrijeme video igrama kao i paintbal klubovi za simulaciju rata.. izviđački klubovi i planinari koji uče preživljavanne, znači nije to problem nego šovinističke nacionalističke ideologije koje ispiraju mozak a nemaju zaključak osim sukoba i mržnje

ODGOVORITE
Name

слобода

18.08.2018 08:54

Као прво није никакав војни камп него камп за обуку преживљавања у природи,учење дисциплини и патриотизму. Не преносите убудуће информације од медија из Србије који су сви листом под контролом окупаторске власти и стране агентуре. Даље камп је уредно пријављен и оно што нигдје не пише да су долазила и дјеца из русије као гости јер се и у русију исто овако организује а српска дјеца су била гости. Е сад господо ставите прст на чело и запитајте се зашто се забрањује све што има везе са патриотизмом и физичком способношћу деце а промовишу се и чак финансирају наказне параде егзити и друге неморалне активности!?!

ODGOVORITE
Name

Tiito

18.08.2018 10:21

Važi li ovo i za federalni dio bih.????

ODGOVORITE
Name

Mir i sabur..

18.08.2018 21:50

Ebale vas puške..

ODGOVORITE