Sve učestalija kupovina glasova

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” analizirala je ponašanje političkih stranaka pred početak izborne kampanje. Utvrdili su da je kampanja već počela, kupovina glasova je sve učestalija, kao i da se ne poštuju odredbe Izbornog zakona BiH.

Bosna i Hercegovina 16.08.2018 | 21:18
Sve učestalija kupovina glasova
Pripreme za izbore su pod lupom. Nepravilnosti već ima, iako izborna kampanja još nije ni počela. Osamnaest političkih stranaka iz BiH je već uveliko prekršilo zakon i počelo kampanju prije vremena, utvrdili su u koaliciji za poštene i slobodne izbore "Pod lupom".

Kupovina glasova je već postala učestala pojava primjećena nuđenjem novca ili poklona za glas, poručuju iz koalicije "Pod lupom".

Trgovinu mjestima u biračkim odborima najviše će izgleda iskoristiti male stranke koje su se masovno prijavile za opšte izbore ove godine, iako uglavnom nemaju mogućnost prolaska, tvrde iz te koalicije.

Predsjednik Strateškog odbora koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić poručuje da su najbitnija karika u izbornom procesu članovi biračkih odbora.

"Da postoji odgovornost kod njih, ne bi bili potrebni ni skeneri niti bilo kakve provjere". kazao je on.

Koalicija Pod lupom je analizirala rad 143 lokalne izborne komisije i kod 10 je ustanovljeno da ne poštuju ravnopravnost polova, a 14 komisija nemaju adekvatne uslove za rad.



BN TV 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

pop

16.08.2018 19:25

To je u ovom sistemu normalno.

ODGOVORITE
Name

Bili.

17.08.2018 05:09

E moj pop, nazalost nema ovdje nikakvog sistema. Ovo je cudo nevidjeno.

Name

Pera

16.08.2018 21:12

U Foci se cuda desavaju . Samo balvani voze balvane :-)

ODGOVORITE
Name

BOBA

16.08.2018 21:56

NIKAD MI NIJE JASNO KUPITI NEŠTO ŠTO NIJE ISKRENO I TVOJE .KAKO NAROD ONDA SLUŠA TE LJUDE A ON IH KAO BIRAO I PRAVIO OD SEBE BUDALU. DEFINITIVNO SVI SU PSIHIJATRISKI SLUČAJEVI AKO SE TO ZLO NE ZAUSTAVI.

ODGOVORITE
Name

Jjh

17.08.2018 21:49

Zar narod ko treba biti pošten a politicari neposteni,pa se obogatise,ama bas mi se povraća na te glupe priče.

ODGOVORITE