Velika pobjeda za ITF, Pikea, ali i Novaka!

Dejvis kup se menja! Dejvis kup, jedino priznato reprezentativno takmičenje u muškom tenisu, doživeće velike promene u formatu.

Tenis 17.08.2018 | 15:30
Velika pobjeda za ITF, Pikea, ali i Novaka!
Kako javljaju svetski mediji Dejvis kup se više neće igrati u toku sezone, već će se na kraju sezone održati turnir koji će činiti 18 selekcija.

Za promenu je bilo potrebno da se s tim saglase dve trećine nacija (od 140) i to se upravo i desilo, pošto je čak 71 odsto glasalo za novi format.

ITF je izložio biznis plan kroz koji bi ušlo nešto oko tri milijarde dolara za 25 godina, a on bio bio finansiran od kineske grupe (Kosmos) koju je osnovao Đerar Pike.

Pored Pikea i ITF, ova informacija sigurno je odbradovala i Novaka Đokovića, koji je verovatno bio među najglasnijima za promenu sistema. Đoković je u nekoliko navrata javno naglašavao da je potrebno menjati Dejvis kup, a sada će se to i dogoditi.

Dejvis kup takmičenje je koje traje svake sezone, podeljeno je u više grupa i zona, a tokom mečeva reprezentacije se nadmeću tokom tri dana vikenda – dva singla, pa dubl, i na kraju ponovo dva duela u pojedinačnoj konkurenciji.

Međutim, mnogim teniserima ovakav format ne odgovara, najviše zbog prenatrpanog ATP kalendar i sada će konačno doći do promene.

Sistem takmičenja nije još tačno upotpunjen, ali prema spekulacijama cilj je da se organizuju turnir od 10 ili 12 dana u Aziji, na kojem će učestvovati ukupno 18 timova.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar