Djevojčica se zamalo utopila

Dvoipogodišnja devojčica umalo se utopila u subotu oko podneva na Adi Ciganliji, kada se nagutala vode u ograđenom bazenu za decu sa makiške strane Savskog jezera, gde je bila sa roditeljima, bratom i sestrom.

Srbija 13.08.2018 | 12:49
Djevojčica se zamalo utopila
Incident se dogodio van kupačke zone, a dete, koje je već bilo poplavelo i beživotno plutalo, sa obale je primetila žena koja se sunčala u blizini. Ona je devojčicu iznela na plažu, a srećom, tu se zatekao lekar DZ "Novi Beograd" Miloš Jovanović koji je odmah primenio postupak reanimacije.

- Iznenadio me je vrisak i odmah sam pritrčao da pružim prvu pomoć. U jednom trenutku dete je povratilo i iskašljalo vodu i došlo je sebi. Posle desetak minuta stigla je i ekipa Hitne pomoći koja je devojčicu prevezla u bolnicu gde je smešteno na intenzivnu negu i oporavlja se - ispričao je Jovanović.

Kako lekar ističe, sve se brzo dogodilo, pa roditelji nisu stigli da pravovremeno odreaguju i dete izvuku iz vode pre nego što je počelo da se davi.- Gospođa koja je primetila da se dete ne pomera u vodi mislila je da devojčica roni, a u gužvi i mutnoj vodi i plićaku teško je primetiti da nešto nije u redu. Bilo bi poželjno da spasioci patroliraju svim delovima jezera gde ima kupača - zaključio je Jovanović.

Ove godine na Adi Ciganliji je bilo na desetine incidenata i intervencija spasilačke službe, ali do sada nije zabeležena nijedna tragedija.

O bezbednosti posetilaca na Adi Ciganliji svakodnevno brine više od 50 spasilaca, ali i tri ekipe Hitne pomoći koje dežuraju na tri različita punkta. Kako objašnjava Mirko Lutovac saradnik Hitne pomoći za komunikaciju, na Adi Ciganliji tokom letnje sezone dežuraju dve lekarske i jedna transportna ekipa.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar