Tramp potpisao: Sankcije Iranu

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je ukaz kojim su Iranu ponovo uvedene brojne sankcije.

Svijet 06.08.2018 | 18:28
Tramp potpisao: Sankcije Iranu
On je to učinio tri meseca pošto se Vašington povukao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom.

Tramp je kazao da je američka politika da se na Iran izvrši "maksimalni ekonomski pritisak".

Predsednik SAD je u današnjoj izjavi ponovio stav da je nuklearni sporazum iz 2015, prema kojem je Iran ograničio nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija, "užasan, jednostrani sporazum", i prema njegovim rečima, ostavio je iranskoj vladi mogućnost da finansira sukobe na Bliskom istoku.

On je naveo da SAD pozivaju sve zemlje da "jasno stave do znanja da se iranski režim suočava sa izborom: ili da promeni svoje preteće, destabilizujuće ponašanje i reintegriše se u globalnu ekonomiju ili da nastavi putem ekonomske izolacije".

Tramp je upozorio da prema novom režimu sankcija svi koji ne prekinu svoje veze s iranskom ekonomijom "rizikuju teške posledice".

Nešto ranije je izvor iz američke vlade rekao da SAD "nisu posebno zabrinute" zbog evropskih mera za zaštitu evropskih firmi od sankcija Iranu.

Izvor: Beta

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tramp

06.08.2018 20:05

Mnogo smo jaki! Šta znači kada si vlasnik dolara i tehnologije na svijetu, možeš kako hoćeš i bitno je svima da su dobri sa tobom a ostali ispadaju tako smiješni. Sa jedne strane Amerika a sa druge ostatak svijeta i oni opet diktiraju svoje.

ODGOVORITE