LŠ - predstavljamo: Zvezdin potencijalni rival - Salcburg...

Deset puta ćorak pa prolećni prasak i gaženje Dortmunda i Rima – Rozeov Salcburg je bomba koja otkucava! I ne, nisu baš toliko promenili sastav. . .  Red Bul Salcburg - milioni još nisu doneli LŠ!Kako se austrijski šampion podigao u proteklih desetak godina na visok evropski nivo, na kojem se mnogi čude da i dalje igra kvalifikacije za Ligu šampiona. A, on u njoj pod Red Bulom još nije učestvovao.

Fudbal 06.08.2018 | 19:45
LŠ - predstavljamo: Zvezdin potencijalni rival - Salcburg...
Žrebom u Nionu u ponedeljak je određeno:

Učesnici dvomeča Crvena zvezda - Spartak Trnava i Red Bul Salcburg - Škendija definitivno će u plej-ofu dati tim koji će prvi put učestvovati u grupnoj fazi UEFA Lige šampiona.

Posmatrajući dosadašnje igre, rezultate i snage timova, iznenađenje bi bilo ako u baražu ne budemo gledali duel srpskog i austrijskog prvaka, gde će učesnici doći na 180 minuta od ostvarenja sna i početne zarade od 15 miliona evra.

Crvena zvezda je do sada šest puta kretala ka grupnoj fazi Lige šampiona, ali su je zaustavljali Dinamo Kijev (2000), Bajer Leverkuzen (2001), PSV Ajndhoven (2004), Milan (2006), Glazgov Rendžers (2007) i Ludogorec (2016. godine).

Sa druge strane, Red Bul Salcburg je u međuvremenu gradio ispočetka ime na evropskoj sceni i učinio da od prošle sezone svi potpuno ozbiljno počnu da shvataju i taj klub i austrijski fudbal, koji je ovog leta imao dva predstavnika u kvalifikacijama za LŠ.

Kako je Red Bul dostigao te visine i stigao nadomak finala Lige Evrope, od koga ga je prošle godine udaljila sudijska greška u drugom produžetku dvomeča protiv Olimpik Marseja?

Kompanija Red Bul kupila je 2005. klub koji se do tada zvao "Austrija Salzburg", promenio mu ime, menadžment i napravio potpuni otklon u odnosu na dotadašnju istoriju, uz poruku "ovo je novi klub, bez istorije".

Navijači su protestovali, pet meseci su se borili i na kraju podelili u dve grupe, od kojih je jedna ostala uz klub, a druga je napravila novi, svoju "Austriju Salzburg". Klub je isprava krenuo oštro i ponudio navijačima da stare boje ostanu samo na štucnama rezervnog golmanskog dresa, ali je potom ipak ublažio retoriku i povezao se sa starom Austrijom, priznavši kontinuitet sa njenom istorijom, započetom 1933. godine, što se vidi i na klupskom sajtu.

Oni koji su ostali uz Red Bul brzo su shvatili koliko će taj projekat biti uspešan. U klupsku vitrinu su uz dotadašnje tri titule brzo počele da se ređaju one osvojene 2007, 2009, 2010. i 2012, a od aktuelni šampionski niz Salcburga traje pet godina, počev od 2014.

Tačnije, od kada je Red Bul preuzeo ovaj klub prošlo je 13 sezona i samo se četiri puta dogodilo da Salcburg ne bude prvak. 

Poslednji put 2013. godine.

Iako je uspeh bio momentalan i iako su odmah počela da dolaze velika imena (Đovani Trapatoni i Lotar Mateus bili su treneri saradnici, kao i Ko Adrijanse, Hub Stivens...), Salcburg se dugo mučio da se istakne na evropskoj sceni, trudeći se da napravi otklon u odnosu na svoj "bratski" klub iz Nemačke, Red Bul Lajpcig.

Štaviše, UEFA je prošle godine morala da da konkretan odgovor na pitanje - šta će se dogoditi ako se dva Red Bula sastanu u UEFA  takmičenju, jer imaju istog vlasnika. Rešenje je bilo očekivano...

S obzirom na "instant" uspeh i napredak, mnogi ih u Evropi nisu voleli ili ih i dalje otvoreno ne vole, poput navijača Borusije Dortmund, koji su prošle sezone odlučili da bojkotuju meč svog tima u Austriji, pa su novac umesto u kupovinu karata usmerili ka novoformiranom, "navijačkom" klubu Austrija Salcburg.

"Nećemo da prihvatimo ovakve klubove kao što su klubovi iz Salcburga ili Lajpciga, jer se oni kose sa vrednostima na kojima se zasniva popularni sport i na kojima fudbal u našim očima i dalje stoji", bila je poruka navijača sa čuvenog "Žutog zida" na Vestfalenu. Očekivano, na nju se u Salcburgu nisu previše obazirali. Uostalom, "bikovi" su Borusiju prošle sezone ostavili za sobom i napravili najveći evro-uspeh, ušavši u polufinale Lige Evrope.

Na tom putu, Red Bul je izbacio rumunski Vitorul u baražu, zatim je u grupi ostavio za sobom Olimpik Marsej, Konjaspor i Vitoriju Gimaraeš, a onda je u nokaut fazi izbacio Real Sosijedad, Borusiju Dortmund i Lacio. Klub iz Salcburga tako se ukazao na evropskom nebu, ali mu za sjaj koji želi i dalje treba najveća potvrda - ulazak u Ligu šampiona.

Kada je u pitanju Red Bul Salcburg, interesantno je da je pod imenom "Kazino Salcburg" učestvovao u Ligi šampiona u sezoni 1994/95 (igrao protiv AEK-a, Milana i Ajaksa), ali se od novog početka i dolaska novih vlasnika još nije popeo tako visoko.
 
BORBA ZA LIGU ŠAMPIONA - 0/10
 
Red Bul Salcburg je ka Ligi šampiona kretao deset puta i još nije stigao tamo gde svi žele da budu.

Na početku, u leto 2006. eliminisala ga je Valensija, a 2007. ga je zaustavio Šahtjor. Dva leta kasnije Red Bul je prvi put stigao do plej-ofa, ali ga je zaustavio Makabi Haifa. 

Sledeće, 2010, Red Bul je ponovo igrao plej-of protiv izraelskog prvaka, ali je ponovo stao, tada pred Hapoel Tel Avivom. Novi pokušaj usledio je 2012. i završen je debaklom - eliminacijom protiv Didelanža iz Luksemburga, dok je sledeće, 2013. uspešniji u 3. kolu bio Fenerbahče.

Godinu kasnije Malme je ugasio san Red Bula u plej-ofu, a isti tim isprečio se pred Austrijancima i 2015, u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Usledilo je potom dramatično leto 2016, u kojem je u baražu uspešniji bio Dinamo Zagreb i to posle produžetaka, a interesantno je da je Red Bul i prošlog leta stao pred hrvatskim prvakom - Rijekom.

Ovog leta, ekipa perspektivnog nemačkog trenera Marka Rosea (41 godina) kreće drugi put pod njegovim vođstvom ka Ligi šampiona i ne bi trebalo očekivati da ga makedonski prvak ozbiljno ugrozi. Nekadašnji učenik Jirgena Klopa i Tomasa Tuhela ostao je ovog leta bez nekoliko važnih igrača, jer je Duje Ćaleta Car otišao u Olimpik Marsej za 19 miliona evra, a centralni vezista Valon Beriša u Lacio za 7,5 miliona evra i svi koji prate Red Bul složni su u oceni da su njihovim odlaskom Austrijanci ostali bez oslonaca igre.

Sa druge strane, Salcburg jeste uložio milione u postavljanje kluba na noge, ali se nikad nije previše "otvarao" pri dovođenju igrača. Ovog leta su stigli reprezentativac Austrije Zlatko Junuzović (kao slobodan fudbaler), mladi napadač Karim Ademi (16 godina) plaćen je Unterhahingu tri miliona evra, a novi štoper Džerom Onguene doveden je iz Štutgarta za dva miliona.

Klupski rekorder u iznosu za koji je doveden je centarfor Munas Dabur, plaćen Grashopersu prošlog leta šest miliona evra i taj novac je za sada u potpunosti opravdao.

Drugo mesto na listi najvećih kupovina Red Bula dele Andreas Invanšic i Sadio Mane (obojica plaćeni po četiri miliona).

Izraelski napadač prošle sezone je bio najbolji strelac ekipe sa ukupno 29 pogodaka (pet u Ligi Evrope), a ovog leta je pokazao da je spreman i da je u formi, jer je na uvodna tri meča postigao četiri gola.

Njegova vrednost, kao i kvalitet celog tima i Red Bulovog projekta mogli bi da budu na novom velikom testu u Beogradu, 21. ili 22. avgusta.

Čudan smo mi narod. Pred početak žreba manje-više je cela Srbija bila saglasna: samo ne Red Bul Salcburg. Uostalom, nije slučajno na onom klupskom snimku uoči žreba za treće kolo kvalifikacija generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić zadovoljno stiskao pesnicom kada je video da je šampion Srbije izbegao Austrijance. Ali Terziću je funkcija takva da ne sme da pada u euforiju. Navijači mogu da se prepuste emocijama. I čim je žreb u Nionu završen, krenuli su komentari: deremo ih, nemaju pojma, deset puta uzastopce ne prolaze kvalifikacije za Ligu šampiona, plastičan klub, prodali su najbolje igrače...

Dozvoljeno je tako razmišljati. Dozvoljeno je navijačima. U klubu sigurno neće napraviti takvu grešku, jer svako ko pažljivije prati fudbal zna koliko je Salcburg opasan. Uostalom, samo pogledajte prošlu sezonu. Jeste, Rijeka ih je šokirala u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i pokrenula novu lavinu komentara o plastičnom klubu bez srca, igrački Ditrih Matešica koja nikada neće ništa uraditi...

O, kako su samo požurili.

Vitorul je u plej-ofu za Ligu Evrope pregažen ukupnim rezultatom 7:1, pa onda prvo mestu u grupi sa Olimpikom iz Marselja, Vitorijom Gimaraiš i Konjom. U prvoj nokaut fazi pao je i Real Sosijedad. U osmini finala Borusija Dortmund. U četvrtfinalu je Lacio eliminisan posle gaženja rezultatom 4:1 u Austriji (minus od tri gola su nadoknadili za 20 minuta), na kraju se isprečio taj Marselj. Tek u produžetku je uspeo da slomi četu Marka Rozea.

A baš je Roze najzaslužniji što je Salcburg probio tu psihološku karijeru. On je izgleda rođeni šampion. Preporučio se klubu vodeći mladi tim do titule u Ligi šampiona. Iz te generacije u najjaču selekciju već su prekomandovani pre svih Amadu Hajdara, pa Hanes Volf i Gzaver Šlager.

Koliko je to potentna generacija bila govori i letnja informacija da je Ralf Rangnik, sportski direktor drugog Red Bulovog tima, Lajpciga, po svaku cenu želeo da dovede Hajdaru kao zamenu za Nabija Keitu. Salcburg je odbio poslušnost.

Uostalom, iako ćete verovatno ovih dana čitati o tome kako je Salcburg rasprodao glavne igrače i kako to nije isti tim koji je igrao polufinale, činjenčno stanje govori da je to u priličnoj meri neokrnjen sastav. Samo su dvojica bitnih igrača otišli: štoper Duje Ćaleta-Car za 19.000.000 evra u Olimpik Marselj i vezista Valon Beriša za 7.500.000 evra u Lacio.

Nemojte da vas zavaraju, Valentino Lazaro i neki drugi igrači su samo otkupljeni ovog leta, ali su još ranije otišli na pozajmice, pa nisu ni bili deo tog pohoda na polufinale Lige Evrope.

Ima tu i nekih novih lica. Umesto Beriše prekaljeni Zlatko Junuzović, došao je kao slobodan igrač iz Verdera. Možda bi na štoperu mogli da imaju problem, jer Ćaleta-Car nije dobio dokazanog naslednika. Odmenjuje ga Marin Pongračić, koga Filip Stojković zna iz Minhena 1860. I njemu je tek 20 godina i naravno da nije još sasvim sazreo, ali dobro se drži uz iskusnijeg Andrea Ramalja.

Žerom Onguene, koji je došao i ranije iz Štutgarta, sada je otkupljen za 2.000.000 evra, trebalo bi da pokaže da je vredan tih para, za Jaspera van der Verfa, došao iz Sent Galena, ima još vremena. Karim Adejemi je bio najskuplji sa cenom od 3.000.000 evra, ali njemu je tek 16 godina i on je kao supertalentovan poslat na kaljenje u Lifering. Darko Todorović, 21-godišnji desni bek Slobode iz Tuzle, potpisao je petogodišnji ugovor pošto je prošao probu. Na golu još jedan naše gore list Cican Stanković. Ove sezone kao prvi pik.

Dakle, manje više baš ista ekipa kao ona iz polufinala Lige Evrope. I to je najveći uspeh uprave kluba, pošto su mnogi Salcburgovi igrači bili na meti klubova iz najjačih liga. Neumornog vezistu Dijadijea Samasekua su pominjali kao metu Rome, Milana i Olimpika iz Liona, za desnog beka Štefana Lajnera Napoli je nudio 15.000.000 evra plus bonuse, on je hteo da ide, Salcburg nije dao, pa je bilo i nekih teških reči. Napadača Munasa Dabura – tri njegova gola u dva uvodna kopla austrijskog prvenstva - motrio je Kristal Palas...

Red Bul je odoleo. Nije ni morao da prodaje. Ovog leta u klub je od prodaje ušlo već 37.100.000 evra. Kupovali su za svega 6.150.000 evra. “Skorojević“ iz Austrije odavno nije tim koji se širi parama preko svake mere. Već jedno pet godina Salcburg je u ozbiljnom plusu kad su transferi u pitanju. Za tih pet sezona zaradili su otprilike 135.000.000 evra. Iz Salcburga su između ostalih krenuli i Sadio Mane i pomenuti Nabi Keita, sada saigrači u Liverpulu.

Trošilo se ranije. Sad se pametno ulaže. U omladinsku školu ponajviše. I u filijale. Lifering je jedna. U Salcburgovoj akademiji školovali su se Hajdara, Samaseku, Šlager, pa i taj Roze. I on se tamo obučavao. U mlađim selekcijama dobijao je timove poput Mančester Sitija, Atletika i Barselona. Nije isto, ali i oni daju ogroman novac na podmladak.

I sve to funkcioniše. U Austriji nedodirljivi, u Evropi sve bolji. Rezultati su tu, a tek igra? Salcburg je dar za oči. Brzo, lepršavo, moderno, nešto nalik Bazelu ili još više Borusiji iz najboljih dana. Ili možda pandam Liverpulu za siromašne? Superatraktivan fudbal, ima epskih pobeda, ima i bolnih padova...

Formacija uglavnom 4-4-2 sa dijamantom u sredini. Sada već čuveni “gegenpresing“ koji Jirgen Klop nije izmisio, ali ga jeste popularizovao širom Evrope. Uticaj na Rozea je sasvim jasan: Klop ga je i trenirao dok je bio igrač u Majncu. Klop, pa posle i Tomas Tuhel. Možete da pretpostavite u kom pravcu razmišlja Roze. Već se pisalo da ga Lajpcig ima na umu, a dovodio se – sasvim jasno - u vezu i sa Dortmundom.

Startna postava? Recimo: Stanković – Lajner, Ramaljo, Pongračić, Ulmer (kapiten)– Hajdara, Samaseku, Junuzović – Šlager – Jabo, Dabur. Brzonogi Jabo tu nije siguran, nekad umesto Šlagera igra po gol opasniji Volf, desi se i da se Šlager povuče malo nazad, pa pošalje Junuzovićana klupu.

Hajdara je možda i najopasniji. Protiv Marselja se vrlo dobro videlo koliko ga je teško obuzdati kad se razleti po terenu. Ako mu se da prostora ne oprašta. Sve ume s loptom. Nekih velikih slabosti nemaju, ali recimo da je kapiten Andres Ulmer sa svoje 32 godine ipak spor za beka i možda bi neko od Zvezdinih krila - pod uslovom da se prvo izbaci Spartak Trnava - mogao da ga namuči.

Trenutno, povređeni su Patrik Farkaš i napadač Fredrik Gulbrandson i oni ne bi trebalo da igraju ni protiv Crvene zvezde.

I bez njih naravno, Salcburg je favorit. To je sasvim jasno. Ali čuda se dešavaju. Samo se ne bi trebalo uzdati u tu navodnu slabost Austrijanaca da pokleknu kad je najbitnije. Ako beogradski crveno-beli kane da idu dalje moraće tu privilegiju da zasluže. Ništa im Salcburg neće pokloniti. Budite strpljivi i većinu ovih momaka ćete kroz koju gledati u najjačim evropskim ligama.

S tim da se njihov fudbalsk fitilj tek razgoreva. I ne znači da će da opali već ovog avgusta.

Izvor: mozzartsport, mondo.rs

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar