Hoće li Stevandić mijenjati Dodika?

Nenad Stevandić je, po svemu sudeći, predodređen da zamijeni Milorada Dodika na mjestu srpskog člana Predsjedništva BiH, ukoliko SNSD ostvari pobjedu na ovoj poziciji na opštim izborima u oktobru, saznajemo iz dobro obavještenih izvora u vrhu SNSD-a.

Republika Srpska 01.08.2018 | 14:38
Hoće li Stevandić mijenjati Dodika?
U javnosti se već nekoliko mjeseci spekuliše da je kandidatura Dodika na mjesto člana u Predsjedništvu BiH nešto što on lično ne želi, niti mu ta uloga omogućava adekvatnu poziciju koja mu je neophodna da zadrži kontrolu nad, prije svega, brojnim „odmetnutim“ kadrovima unutar samog SNSD-a. Dodik se morao kandidovati jer, prije svega, on nema pravo na novi mandat kao predsjednik Republike Srpske, budući da mu upravo ističe drugi.

Zbog toga je plan, kako naš izvor tvrdi, da poslije pobjede na izborima Dodik „odustane“ od tog mjesta, pravdajući se zdravstvenim problemima, da bi onda prihvatio mjesto predsjednika Vlade Republike Srpske. Mjesto u Predsjedništvu se time prepušta Parlamentu BiH, koji onda iz svojih redova bira drugog predstavnika iz Republike Srpske. Dodik je već „prelomio“ da to bude Stevandić, u koga on ima najviše povjerenja, nakon Željke Cvijanović.

Ovaj plan je odskora predmet intenzivnih razgovora u najužim krugovima u SNSD-u, još od šokantne odluke da se Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, stavi na kompenzacijsku listu SNSD-a. Kompenzacijska lista omogućaga gotovo izvjestan prolaz u Parlament BiH, i ovo mjesto je, tradicionalno, sačuvano za najodanije i najzaslužnije kadrove svake stranke. Prepuštajući Stevandiću to mjesto Dodik je zabio trn u oko mnogim „veteranima“ SNSD-a koji su priželjkivali to mjesto kao nagradu za kraj političke karijere i uvod u „zasluženu“ penziju.

Kandidatura Dodika na mjesto člana Predsjedništva iz Republike Srpske je takođe obilježena činjenicom da se on nalazi na crnoj listi SAD-a, što predstavlja veliki minus za svakoga ko obavlja tako važnu funkciju. Podsjećamo, zbog specifičnog ustrojstva na kom poćiva BiH, Predsjedništvo, iako najviši organ u zemlji nema mnogo izvršnih moći ili nadležnosti.

Jedna od najzapaženijih, i ona sa kojom se članovi ovog tijela najviše bave jesu razni oblici međunarodnih odnosa kao što su prijemi stranih državnika i posjete u inostranstvu, predstavljaljući BiH i Republiku Srpsku.

Zbog ovog je Dodik, sve dok je na crnoj listi SAD-a osoba koja samo formalno može da ispunjava dužnosti člana Predsjedništva. Sa njim se, ukoliko dođe u Predsjedništvo, neće moći, ali ni željeti sastati čak ni regionalni lideri, a o šefovima vlada i predsjednicima možnijih zemalja da i ne govorimo.

Praktičar Dodik je ipak prihvatio kandidaturu za ovo mjesto, svjestan da je u dva mandata „ispucao“ maksimum vremena koje može da provede kao predsjednik Srpske, dok bi odustajanjem od kandidature drastično smanjio broj glasova koje SNSD-u trebaju da u oktobru osiguraju stabilnu većinu u NSRS i time kontrolišu sastav buduće Vlade Republike Srpske.

Dodik je siguran da će on kao kandidat za Predsjednišvo i  stranačka infrastruktura omogućiti, zajedno sa DNS-om SP-om i ostalim koalicionim strankama ostvariti komotnu većinu u NSRS, pa će stoga ko god bude predsjednik nakon oktobra morati da pregovara sa njim oko sastavljanja nove vlade.

Iako formalno ne spada u isti koš izbornih preletanja koje su od skora počeli da se nazivaju „papcima“, ovaj vid korištenja zakonskih rješenja koja su nedorečena predstavlja jednu vrstu dileme oko legitimnosti izbora. Da li će ljudi, koji svoj glas daju Dodiku biti zadovoljni kada na kraju na tom mjestu vide Nenada Stevandića?

nas-portal.net

Komentari / 66

Ostavite komentar
Name

Nikola

01.08.2018 12:40

Glasamo za Stevandica,u stvari za Dodika...čekaj za koga glasamo!? Ko koga ovdje pravi budalama!? Stvarno previše potcjenjuju ovaj jadni i napaceni narod!

ODGOVORITE
Name

Ре

01.08.2018 13:07

И онако гласамо за Иванића, не знам што да нас брину Додик и Стевандић!? Нисмо ваљда толико ниско пали да између Додика и Иванића бирамо Додика!!!

Name

Pokret Srednji Prst (PSP)

01.08.2018 13:26

Ne valja vam racunica. Ako pobijedi SNSD, DNS i SP (a nece), mjesto premijera garantovano je Radovicu iz DNS. To je uslov da DNS podrzi Dodika i Cvijanovicku. Maksimalno sto Dodik moze ponuditi Papku Stevandicu je da ga posalje u parlament u Sarajevo da zamijeni Spirica. Medjutim, DNS i Pavic treba da odigraju trojanskog konja (oni obicni su vec postali) i da se po nalogu iz centrale Sekte nakon izbora priklone SZP. Radovic ostaje premijer, i to je cijena koju SZP mora platiti, odricuci se Cavica, jer je njemu obecano premijersko mjesto. Nakon ove igranke Dodiku se pakuje optuznica. Ovo je sve vec dogovoreno tamo gdje treba.

Name

RASPUCHIN

01.08.2018 13:31

Наш мали/ Стеван Дичић,/ запјапурио се и зајунио/ к'о прави бичић.// Он одавно/ то сви знају,/ роговима боде/ за газду бају.// Прочитали смо бају/ и његове фолове,/ отићи ће и Стеван Дичић/ међу браћу волове.//

Name

Moj Nidžo

01.08.2018 13:45

Kao da se narod išta pita, ili stvarno bira na izborima...

Name

znanje je snaga, znanje je moc..

01.08.2018 14:27

Jel to Stevandic hoce da sjedi na traktoru dok Dodik vozi? Grandiozno!

Name

Nikola

01.08.2018 14:38

Procitajte ovo: http://www.zurnal.info/novost/21319/tajkun-slobodan-stankovic-otvara-sva-vrata

Name

Zrno Po Zrno

01.08.2018 15:03

Sve je postalo pepeo i dim od kad si Nenade otišo sa njim!

Name

X

01.08.2018 15:31

Dodik ili Stevandić, nema veze. Obojica su neljudi.

Name

Nostradamus

01.08.2018 16:19

Niko ne podcjenjuje ovaj napaceni narod,narod prihvata sve sto mu se servira.

Name

Ova

01.08.2018 16:48

Pudlica Stevandic ,nije ni za kucnog majstor...vidi samo njegovu pudla facu..,

Name

abob

01.08.2018 21:44

Auuu ova dvaaa taman su papak i njegov sef pristaju jedan uz drugoga hahahahaha a acic i spiric jos tu dodati i i i i pa daa Svi drvarcanii i dodo pocasni gradjanin grada drvaraaa a ljepota od zivota bravooo drvarcaniii jos samo hvali mile pansionac i za drvar i drvarcane nema zimee tece med i mlijekooo i desice se ekonomski buma a i pravo ce te dobiti izgubljeno ali samo glas trebaaa i super svima hahahaha smijesno i zalosnooo

Name

NENA

01.08.2018 22:56

HAHAHAHAAH

Name

za Ova

02.08.2018 03:24

Ispred društva za zaštitu pasa i mačaka izjavljujem prigovor da Stevandić ima facu pudlice, to je atak na tako plemenitu i dobrodušnu rasu pasa. Pomenuti ima facu jazavičara kad namiriše dobar kukuruz pa samo žmirka i čeka mrka da ga proždere jer zbog debele gggggg ga mrzi ustati.

Name

Petar

01.08.2018 12:41

Je li vam to u snu došlo? Bilo ko bude bolji je od vašeg kandidata.

ODGOVORITE
Name

Lara

01.08.2018 12:59

A ko je to nas kandidat? Ko smo mi?

Name

BeLe

01.08.2018 13:10

Ti si baš retard, kada ne shvataš kako funkcioniše ovaj lopovski i kriminalni klan koji nas vodi i uništava zadnjih 12-13 godina....

Name

Zile

01.08.2018 13:53

koga god stave za clana snsd gubi na izborima toje sigurno dosta je bilo kriminalaca hocemo postene ljude kojice raditi za narod a ne zasebe i svoje interese a stevandica ha ha ha dupelizac

Name

kiza

01.08.2018 12:42

A sta ako izgubi izbore

ODGOVORITE
Name

Jurij

01.08.2018 12:59

Sto je daleko vjerovatnija opcija. Onda u zatvor!

Name

Skeptik

01.08.2018 13:28

Zamišljam svinjoliku KONJINU IZ CRKVENE u Predsjedništvu...Uh.

Name

Re. Kiza

01.08.2018 14:52

Nesmje izgubiti izbore pa po cjenu rata, ni on, ni Covic ni Bakir mislim na njihove stranke. Jer u protivnom nepise im se dobro, a ko bi se toga odrekao i potpisao smrtnu presudu. Narode u ovoj drzavi izbori su samo farsa nebili narodi skontali da se i oni nesto pitaju, a ustvari rezultati se znaju vec unaprijed zivi bili pa vidjeli. Samo revolucija ove moze skinuti s grbace naroda a izbori nikako.

Name

1

01.08.2018 17:17

Жиле, ако хоћеш да гласаш за поштеног чему спомињање опозиције када су и они проверено непоштени? Дакле поштеног уколико га уопште у политици има тек треба да се појави на сцени. Уколико мислиш другачије, онда си слијео поред очију.

Name

Dire Straits

01.08.2018 12:43

Ima li šta zanimljivije, jer ovo je dosadno. Prvo je rečeno da će ga zamijeniti Špirić /ukoliko pobijedi, naravno/, sada Stevandić. Ne bi me čudilo da se za dva mjeseca piše da će ga zamijeniti onaj stari Stevančević ili Perica Đokić možda.

ODGOVORITE
Name

ON, poznat u narodu kao Baja

01.08.2018 12:47

ON je izvr genocida nad srspkim narodom , ON jerazlog za odlazak porodica iz RS, ON je razlog za pljacku i otimacinu, ON je razlog za bahatost, ON je razlog da imamo policiju koja diluje drogu i mlati nasu djecu, ON je razlog za Prointer, Integral, MG Mind i dr, ON je razlog za enormno zaduzivanje.....ON je pitanje zivota i smrti u RS.!!!

ODGOVORITE
Name

Pitanje

01.08.2018 13:57

Ko je ga birao?

Name

@Pitanje

01.08.2018 16:05

Niko. Sviju je kupio i ucjenio!

Name

ISTINA

01.08.2018 12:47

Pa to da dodik ide prema premijerskoj funkciji se zna vec dugo a kandidatura za predsjednistvo je da svojom harizmom obezbjedi pobjedu i nista novo.

ODGOVORITE
Name

Darwill

01.08.2018 13:35

Kojom harizmom???? On hvata na onu spiku: jbt ti mater, ruzna si, ne s..ri, jedi g..na, pa obori nogom stolicu u NS etc etc... Ima jedna njegova predratna slika, bijeli sako i mercedes. Uzassss

Name

Hm

01.08.2018 22:30

Za budalu ISTINU..kojom harizmom jado,obična Ljevčaska ,seljačina i ljevčaski, genetski lazov..kosto se sam ufuro na kapanji 2014,pred boskom rece zavrsnu reč..da se upisas od smeha citiram,DRAGE DAME AKO NISTA GLASAJTE ZA MARKATNOG TIPA SA PLAVIM OČIMA..trupac,drvosjeca ,ruljak,plast sjena se ufuro u MARKATNOG TIPA..Moje drugarice i ja ostale bezsu texta..godinama smo se šprdale sa tom,lazljivom ufuranom seljačinom.to je pred boskom rekao na zavrsnoj kapanji 2014g Posto bl ima mnogo zena ,pa kao glasajmo za MARKATNOG TIPA SA PLAVIM OCIMA,a tip neotesani muflon,pristajalo bi mu da se javi u neki rijaliti,zadrugu..oo otvori se nebo on stvarno visoko leti,a pasce na nos..hhhaaa tip,plave oci,markatan,hhhhhhaaa,aaahhh

Name

Luka M

01.08.2018 12:51

Stevandić je fizičko oličenje ljigavosti, pokvarenosti i potkupljivosti ali i jada u kome svi živimo. Dno dna.

ODGOVORITE
Name

Direkt

01.08.2018 12:57

Cvijanoviceva, Stevandic, Dodik - los(a), gori, najgori. Fali jos im fali samo Vojin Mitrovic da nastavi niz ili Nikola Spiric ili Stasa Kosarac. Da ne zaboravim ni Majkicevu. Sve bolje od boljega.

ODGOVORITE
Name

Nadja

01.08.2018 13:12

Ne cudi me. Stevandic je uvijek bio prevrtljivo i dupelizacko smece. Ali, od te price nema nista, jer gube izbore!

ODGOVORITE
Name

Za nadju

01.08.2018 13:18

Ulicarko zar te nije imo ko ucit pristrojnosti

Name

Re "Za nadju" RASPUCHIN

01.08.2018 13:40

А вас , поред пристојности и писмености?

Name

@za nadju

01.08.2018 13:47

Ovo je minimum ljubaznosti i pristojnosti koji se vama sektasima moze ukazati...

Name

za Nadju

01.08.2018 15:38

Bravo! Baš su obojica velike ljudske NULE. Koliko glup moraš biti da za njih glasaš? Samo isprani mozgovi ćr njima dati glasove. ko misli svojom glavom bježi od njih. Ko je ubio Davida! Pravda za Davida!

Name

Па

01.08.2018 13:15

Не знам шта ће Додик урадити али једно је сигурно да ће ову неспособну опозицију превеслати жедне преко воде

ODGOVORITE
Name

Re

01.08.2018 14:44

Opet ti pametnjakovicu? Jos nisi otisao na biro rada da se prijavis? Opet si se rucak prejeo kupusa???

Name

Neko

01.08.2018 13:25

Hahaha, pa sjediće Ivanić a ovamo Vukota.....šta ima Dodik da planira.

ODGOVORITE
Name

Opozicija

01.08.2018 13:29

Nama je najveci problem sto u svakom duelu sa Stevandicem izvucemo deblji kraj.

ODGOVORITE
Name

NEĆEMO GLASATI NI ZA JEDNOG

01.08.2018 13:49

NEĆEMO GLASATI NI ZA JEDNOG - obojica su se ogriješila o BOGA DA LI DODIK I STEVANDIĆ UOPŠTE ZNAJU ŠTA JE KRSNA SLAVA. N E Z N A J U !!! Zato i jedan i drugi pričaju nebuloz, i nateravaju vodu na svoje mlinove - TI MENI A JA TEB. Treba da znaju šta znači upaliti slavsku svijeću. Evo pa neka znaju i ovo: Sveti Sava je u praksu uveo obred krsne slave na liturgijskoj osnovi. Od svetoga Save se taj obred, kao i običaji koji ga prate, postupno formira, dok se ne razvije do danasnjeg oblika.Danasnju formu tog obreda konačno u proslom vijeku (1862) je fiksirao mitropolit Srbije Mihailo. Od brojnih imena koje je imala ova pojava nekad, a ima ih i danas, najrasprostranjeniji je, KRSNA SLAVA I SVEĆARI. Svetlost je simbol dobra, Boga. Smisao svijeće i kandila kao kult izvora svjetlosti je u vatri od koje zrači svjetlost. Vatra čisti nečcisto, a svjetlost odgoni tamu i time razgoni nečiste duhove. Svjetlost svijeće na bogosluženju, kao i na slavi, je zamjena za žrtveni oganj. Svijeća je pored starozavjetnog kandila ušla u upotrebu hriščanskog kulta u prvim vjekovima hriščanstva. Svijeća je simbol marljivosti i čistote. ZA DAVORA DRAGIČEVIĆA JE OVO VELIKA UVREDA OD ČOVJEKA KOJI VODI OVU DRŽAVU. Izgubljeni njegov sin je SVIJEĆA - simbol dobra, Boga. Vatra čisti nečisto, a svjetlost odgoni tamu i time razgoni nečiste duhove - Davor hoće da dođe samo do istine i pravde. Samo mu DODIK, KAO I STEVANDIĆ TREBAJU REĆI U 1 MINUTI KO MU UBI SINA, ali OBADVOJICA bljuje ogavne stvari i HULE PROTIV BOGA. ZA NJIH NIJE EPITET "ČASNIH SRBA", E PA ZATO NEĆTE BITI U VLASTI OD OKTOBRA. JOŠ MALO NAPADAJTE NAROD KROZ BOGA, BOG ĆE VAM NAPLATITI - ON NE PRAŠTA NIKOME, PA NI VAMA DVOJICI.

ODGOVORITE
Name

Re

01.08.2018 15:05

Važno je da ti znaš šta je Krsna slava. I Dragičeviće komentariši na drugom mjestu.

Name

BOT KOJI NE POŠTUJE KRSNU SLAVU

01.08.2018 15:30

ODGOVOR ZA RE:OČIGLEDNO JE DA TI SMETA POJAM KRSNE SLAVE A DRAGIČEVIĆA POVODOM TOGA SVI PODRŽAVAJU: TI SI PRLJAVI BOT KAO ŠTO JE TVOJ VELIKI BAJA OD KOJEG UČIŠ DA HULIŠ PROTIV BOGA!

Name

Igor

01.08.2018 13:51

http://ucentar.cloudaccess.host/fizicki-obracun-rezimlija-nenad-stevandic-osamario-marka-acica/

ODGOVORITE
Name

Re

01.08.2018 13:55

tacno. Crveni kombi mu je stalno na pameti.

ODGOVORITE
Name

Сања

01.08.2018 13:56

Додик и Стевандић по свом квалитету спавају у посљедњи круг Дантеовог пакла. Не знам који од њих двојице се више гади народу!

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

01.08.2018 14:03

Sve ovo je tacno!

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

01.08.2018 14:03

Sve ovo je tacno!

ODGOVORITE
Name

SRBIN

01.08.2018 14:13

Izvoli te narode. 7 Oktobra je test INTELIGENCIJE, da vas vidimo. Da vidimo ko će glasati za doda odnosno gospodina CRVENOG KOMBIJA. Hajde braćo KRAJIŠNICI da vas vidimo. PS svi znate šta je radio CRVENI KOMBI i ko je njime upravljao. S BOŽIJOM POMOĆU

ODGOVORITE
Name

borac

01.08.2018 14:33

Gotovo nevazno ko ce to biti narod koristi svaku priliku da napusti ovo zacarano mjeto u cemu i uspijeva a moglo bi se zakljuciti da i okruzenje pa cak i EU radi na tome i olaksava zaposlenje nasim ljudima coravi su nasi kvasi politicari da to vide a njima je vazna funkija samo da bi se jos opljacalo sta ima.

ODGOVORITE
Name

Rialiti souu

01.08.2018 14:35

Hhaaa,ta Spodoba gdje dodje ta straka i propada..Boli me .uvo za Lopurde 7ukucana glasa za Ivanica ,i Vukotu..Naravno presli smi iz snsd, 2014,zadnji put od nas glas...Ta vjesalica od lopurde sa nas prestavlja,smjesno,neznase koga narod vise mrzi Stevadica il Spirica, hhha kad bih znali šprdnhe po. BL.O NJIMA

ODGOVORITE
Name

Dario

01.08.2018 15:05

Milokrad i Papak,koalicija se zove MIP.

ODGOVORITE
Name

Sara

01.08.2018 15:28

Ovaj od oktobra samo u zatvor može. I treba. Jer, red je više majku mu.

ODGOVORITE
Name

In

01.08.2018 15:37

Mi glasamo za Ivanica a ova dvojica mogu jedan drugog namicati do sudnjeg dana ali iza resetaka.

ODGOVORITE
Name

Joco

01.08.2018 16:21

E ovo vec nesmije.

ODGOVORITE
Name

Joco

01.08.2018 16:22

E ovo nesmijem ni zamisliti

ODGOVORITE
Name

Nikola SNSD

01.08.2018 17:11

DODIK JAVNO PRIČA DA HOĆE DA BUDE PREDSJEDNIK VLADE... zato će se i povuci.

ODGOVORITE
Name

Anna

01.08.2018 20:49

Neće se on povući , provući ni izvući.

Name

Stevka

01.08.2018 22:37

Na svijetu nema odvratnije osobe od onog idiota Stevandica i njegovog seljacine sefa!

Name

SPAS

02.08.2018 04:06

A ko će mu dati mandat? Govedarica? Nikad!

Name

Vidi

02.08.2018 17:16

lijaca Stevice ,sunja se da uhvati plijen ,nekad peceno krme a najcesce vrecu para....

Name

Vlado

01.08.2018 20:34

Da li je neko primjetio recenicu "... nakon sto Dodik pobijedi na izborima za clana predsjednistva..."?! Ja bih rekao da je to jasno, cak i citaocima ovog portala...

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

01.08.2018 21:24

Samo budale ce ici da glasaju za bilo koga...ista govna sve.

ODGOVORITE
Name

mima

01.08.2018 21:53

Glasam za Ivanića .

ODGOVORITE
Name

Ratko

01.08.2018 23:31

Mene ovakve priče tjeraju da glasam za Ivanića , Vukotu a ovamo za parlamnet rs za DNS.Prošli put sam glasao za dodu sve nivoe vlasti.

ODGOVORITE