Zašto ne bi trebalo da spavate sa uključenim ventilatorom?

Ako vam je teško da zaspite zbog visokih temperatura, možda ste došli u iskušenje da ostavite uključen ventilator tokom noći. Ali to zaista nije dobra ideja. . .

Zdravlje 01.08.2018 | 08:47
Zašto ne bi trebalo da spavate sa uključenim ventilatorom?
Iako sveže strujanje vazduha, dok pokušavate da zaspite, zvuči vrlo prijatno, spavanje sa uključenim ventilatorom ima i svoje loše strane. Dok ventilator podstiče strujanje vazduha u prostoriji, istovremeno podiže prašinu koja bi mogla da završi u vašim sinusima, što može da izazove alergije ili napad astme. 

Ventilator može da izazove i iritaciju sinusa, koji će zbog isušivanja proizvoditi više sekreta, što može dovesti do blokade sinusa, otežanog disanja i glavobolje. 

Takođe, pojačano strujanje vazduha izaziva i pojačano sušenje kože, a ako spavate otvorenih usta, problemi sa isušivanjem mogu biti još gori. 

Hladan vazduh iz ventilatora može izazvti i ukočenost mišića, kao i grčeve. Ovo će posebno pogađati ljude koji ventilator drže blizu glave ili vrata, piše "Sleep Advisor".

 B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Christian Sweden

03.08.2018 18:22

Potpuno tacno, ako koristite ventilator primjetit cete da je nos ujutro pun i sasusen kao da ima tona prasine u njemu. Zato je najvaznije da prostorija bude cista od prasine inace ventilator sve salje u nos. Zato ljudi ne spavaju na podu vec na krevetu jer pri podu ima previse prasine.

ODGOVORITE