Opstrukcije pri traženju nestalih

Porodice zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske traže da nadležnosti Instituta za nestala lica BiH budu vraćene na entitetski nivo, rečeno je danas u Bijeljini na radionici ''Nestali, nikad zaboravljeni''.

Republika Srpska 30.07.2018 | 15:35
Opstrukcije pri traženju nestalih
Porodice poginulih i nestalih boraca Republike Srpske nezadovoljne su radom pravosudnih institucija. U Sudu, Tužilaštvu, kao i u Institutu za nestala lica BiH, vlada politikanstvo i neozbiljan pristup u traženju nestalih, tvrde predstavnici ove organizacije.

Poslije rata, u Republici Srpskoj je bilo 5.600 nestalih civila i boraca, a do 2008. godine pronađeno je 3.600. Poslije 2008. godine, osnivanja Instituta, dolaska međunarodnih organizacija, Crvenog krsta i svih onih koji su trebali da se bave ovim pitanjem, pronađeno je 300 srpskih žrtava, a bošnjačkih 4.000. To pokazuje kakva opstrukcija se vrši na nivou vlasti Republike Srpske i svih zajedničkih organa.



Sve ove organizacije imaju godišnji budžet od oko sedam miliona KM. Podnosili smo inicijative za vraćanje nadležnosti procesa traženja nestalih na entitetski nivo, ali naišli smo na opstrukciju jer to nije prošlo u Parlamentu BiH
“, rekao je potpredsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Niko Kisić.

Traženje nestalih se pretvorilo u politikanstvo. Rješenje je da nadležnosti Instituta budu vraćene na entitetski nivo, kažu iz Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bijeljina. 



Komisije Republike Srpske su na ovom poslu za dvije godine uradile više nego Institut za nestala lica BiH za 10 godina. Mi smo apelovali na Narodnu skupštinu i Savjet ministara da to vratimo na entitetski nivo da bismo pokušali riješiti taj problem. Međutim, Institut za nestala lica BIH nije opravdao svoj rad. To je skup aparat koji nije zadovoljio naše potrebe i potrebe ovih kategorija“, kazao je predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bijeljina Darko Stević.

On je dodao da je proces traženja nestalih jedan od najvećih problema ove populacije zbog čestih opstrukcija iz Sarajeva i nadležnih organa.

Formiranjem Instituta za nestala lica 2008. godine došlo je do stalnih optrukcija sa kojima se suočavamo i danas, a traženje nestalih je zaustavljeno gotovo u potpunosti“, naveo je Stević, uz napomenu da se sa područja Semberije i Majevice još traga za 45 lica.



Ja sam identifikovala svoje dijete 2007. godine, ali sam ostala vjerna našim porodicama kako bi pronašli svoje najmilije. Kada je riječ o našoj organizaciji, veoma smo uporni. Ali, Institut je potpuno zakazao i rezultati su slabi. Potrebno je utvrditi tačan broj nestalih Srba, Bošnjaka i Hrvata i na tome insistiramo. Do sada, za šest mjeseci je identifikovano samo pet Srba, a 65 Bošnjaka. Trenutno tražimo još 1.650. Stalno se povećava broj nestalih i dosta porodica prijavljuje nestanak“, kaže predsjednik Odbora za traženje nestalih grada Bijeljina Dobrinka Trifković.

Tragične slike iz rata i 20 godina poslije i dalje potresaju ove porodice. Da bi se izborili sa tom mukom, potrebna je i psihološka pomoć.



Cilj ove radionice je pomoć porodicama poginulih i nestalih, kako bi lakše prevazišli probleme psihološke prirode. Sarađujemo na pravi način. Trudimo se koliko možemo da im izađemo u susret, jer su to traume koje uvijek ostavljaju posljedice. Moramo da se trudimo da pomognemo, koliko god je to moguće, i mi, a i cijelo društvo“, kaže psihijatar Oleg Grubač.



Pravda mora da bude jednaka za sve. Nećemo odustati od borbe, poručili su predstavnici organizacija poginulih boraca i nestalih civila.



BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Risto

30.07.2018 15:07

Daj vratite one osnivače instituta.

ODGOVORITE
Name

Dm

30.07.2018 15:21

Ne traži Dodik vraćanje instituta na entitetski nivo jer bi se on finansirao iz budžeta RS.